哇依家美國20年債有成5厘咁高

190 回覆
91 Like 5 Dislike
就係太多人覺得會減 所以overbought
太多dumb money 覺得4厘=必贏

再加上聯儲局印bill 唔印bond
減埋supply先一直壓住

歷史上未試過倒掛咁嚴重
依家開始拉番平小小姐
買左zero coupon bond 未來20年食谷種
經濟衰退預兆
Bid 新債/ 買近期出嘅咪得囉
新手買貼緊par既bond係好d, yield=coupon 計少d野
yield 5厘, coupon 一厘即係現價$20?
買黎擺都抵啦
當我冇講過
lm遲啲睇
等教學唔比港共賺
過左中學啲數就屎左好多

利 數學5**
唔係,正常長債係高息過短
銀行做生意就係借短(存款)貸長(如樓按)
連登仔推債即係有機會出事
我驚仲會加息唔拎咁長年期
唔知點解咁多負皮
明明層主對應op內文收20年息
收息主要應該留意 coupon
咁你用market price買而唔係用face value買, 梗係計ytm而唔係計coupon
買短期債會唔會安全啲?
Yield 有5% ,coupon rate 低過5%,現價就一定低過100 架啦,公式黎架喎。

其實最緊要都係睇yield, coupon rate 低現價低自然同一舊錢可以買多幾張bill, 最多有啲零頭要補,同股票湊夠手數/股數既玩法一樣。
計回報用YTm, 睇cash flow用current yield
上面講緊想年年收十萬梗係睇current yield
何況而家國債有幾可跌穿par. 隻隻都差唔多yield
相當安全 短債價格通常都好穩定
短債個risk通常都係reinvestment risk, 而家多數人想鎖定一個長yield
可能佢地無睇內文係想搵cash flow
YTM一樣5%既zero coupon bond,會食幾年榖種
要識計嘅咩
我睇YTM同coupon大約都知
理論上就無人迫你揸到尾嘅
鬼唔知咩而家講緊應題。放2m年每年收100k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞