【十月新番】ウマ娘 プリティーダービー/賽馬娘 第三季 (1)

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
我覺得今集小北同光鑽既對決明明可以整得更好,但係鋪排得唔好 唔同角色既出場唔可以緊扣返小北 對決既感情渲染又唔夠

小北同光鑽 其實可以講多啲小北同光鑽點睇對方
例如講下 光鑽由細到大同小北一齊 但係當小北贏左好多個g1
自己就同小北愈黎愈遠 所以更加想贏想拉近同小北既距離
小北 就因為由細到大光鑽都做得好過小北 光鑽就好似佢姐姐既存在咁
係好想超越佢既一埲牆 而今次既對決就好好好機會
而且想得到姐姐認同仲可以扣埋高尚駿逸 鋪陳之後既春季天皇賞
高尚駿逸都好想好似佢班姐姐一樣有G1
但勝利唔可以分一半
每個人都有強烈動機要贏甚至可以令之後春季天皇賞昇華
不過動畫冇好好塑造角色心理 就算小北既唔甘心同為乜而跑都唔係好感受到

然後皇冠同光鑽講野 皇冠唔應該講因為你打破魔咒 我先贏
應該係因為見到你贏所以我都唔想輸 仲可以扣返啟發埋光鑽自己都有唔想輸既人
然後補句魔咒或者其實真係唔存在 仲可以呼應返麥昆講魔咒只係後人穿鑿附會
依家搞到皇冠好似一直畀魔咒纏繞咁 就算光鑽贏左都未打破 角色魅力都降低左

第一季係講特別周既成長
第二季係帝皇係不屈不撓個種成長
成田路嗰季 就講佢一直回報唔到其他人對佢期望而愧疚 但最後終於贏到
而三季感覺都係想集中講小北成長 但又太多角色要講
而且小北太勁睇唔出佢既起伏
用小北側寫其他角色仲好
我覺得今季既主題反而應該係家族
每個馬娘都為左自己既團體而奮鬥
創作組應該筆墨多啲角色為珍重既人而努力個種心理

今季就好似麥昆咁講
今集真係爛到笑
成集都唔知想講啲乜
以為係皇冠回,結果皇冠甚麼都不是
跟住備戰有馬,古馬北落場訓練,經典馬光鑽就好似王者咁同個女僕睇住個凡駒跑步等佢挑戰咁(最後贏埋)搞到我有錯覺北只係好命讀早一年書,遲一年你甚麼都不是
仲有個對決氣氛可以冇鋪排到瞓醒就閪面
一跳跳到光鑽閪面響人全朵
仲以為北黑搶咗佢條仔
呢個又係好笑
前一日一齊努力
第二日無啦啦閪面開人全朵
贏咗又笑口勢勢 其實你都好勁咁
屌 咁樣寫光鑽真係好咩
無啦啦想講女人友情就係咁撚黑?
由細到大睇你唔順好耐咁款
訓覺成日掛住燈籠 掁住晒要帶眼罩
細個又箍實條頸想攞光鑽命
光鑽同小北一早有心結
仲差過第一季阿草那我呢
雖然做到好似三角戀咁 起碼叫有鋪排
會解釋到阿草比賽全程爆seed
無端端閪面真係好on9 有冇諗過係破壞緊光鑽形象
CY想講嘅係鑽石本質上都係炭
是黑的
其實諗諗下都正路
正如一個中意美斯 一個中意C朗
點會無心結
仲要光鑽為G1搏命緊果陣隔離大大個天春奬放枱面
女人骨子裏都是黑的
又真,動畫應該講多啲呢啲
小北成日拎個獎出黎抹 搞到光鑽眼紅
梗係覺得動畫太正路, 唔敢寫得黑暗/負面少少, 那我呢已經係極限
我自己真係鐘意小粟帽灰姑娘多D
寫光鑽黑化,然後小北天春贏佢救贖光鑽劇情應該會好啲
on撚9個位係佢最尾原來想寫北由細到大都係比光鑽從後超越
原來佢好care好想贏光鑽 你老味咁北唔係應該先係要閪人果個?
前面提都唔撚提下都算 你咁樣贏光鑽跑之前重係日常笑哈哈 到底d感情係寫緊乜柒?
我一直都覺得上集最後喊嗰兩隻里見馬要講:原黎一直以來唔係里見家嘅詛咒束縛住我,係因為我冇天分
敢咁寫就真係神作
皇冠上集見到光鑽先過佢令應該傷心到黑化
之後飛左去香港好似大米咁爆光爆seed贏
我諗全世界即刻收貨
同意呀我帽世一
今季勁縮皮一個winning live都冇得睇
唔覺北黑好care想贏
賽後都係話咩你好勁果然贏唔到你
唔會走去講「下次唔會再輸俾你」鋪下年天春
零爭勝心咁跑完當收工吹水等開live (但又冇live)
呢個時間點北黑都叫G1 3勝 使唔使寫到咁冇霸氣
但佢又敢寫小北有覺得大嗚大放出唔到場好開心既念頭
想黑又唔敢黑咁
其實我覺得呢套野好多制找要啲咩馬會咩馬主approve先寫得乜乜物物
唔駛太過上心啦

啲大佬唔高興唔比寫畫都唔比你畫都唔係第一日架啦
上集講完光鑽破里見家詛咒, 然後今集講多少少皇冠跑香港瓶啲事前準備/心路歷程/跑贏其實都幾自然同合理, 點解就咁輕輕帶過就算小北/光鑽/大鳴大放之後唔係都輪到皇冠/高尚/萬籟咩, 搞到皇冠好似好路人咁
估應該今集輸咗俾最親近嘅人唔甘心先會真係每一場都唔放過掛
之前都係贏輸贏輸,除咗最初打吡輸咗之外,其他輸都係輕鬆帶過
可能之後有集集中講皇冠..
17寶塚
馬主俾得個名你點會預你寫黑佢隻馬
呢d位始終一定有創作限制
唔同其他動漫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞