【十月新番】ウマ娘 プリティーダービー/賽馬娘 第三季 (1)

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
暫時覺得今季個主題根本就唔知係乜
感覺好似仲差過第一季

第二季最好睇係跟住帝皇一步步點樣經歷成功>挫折>成功果種不屈不撓嘅精神
而side story麥昆米浴雙渦輪全部都有帶到關聯
全部都環環相扣
中間再插啲fans service
成個節奏大綱好明確

今季呢度講啲果度講啲
2個主角又唔係好做到由帝皇麥昆傳承落嚟果種互相較量果種感覺 得op一幕有啲feel
去到第7集都唔多覺有咩火花
不如話到而家都睇唔到小北有幾勁
但係佢拎左4個G1
佢中間寫牙船傳承7冠個使命比佢之後真係得一集
後尾就冇撚左件事
我都唔知北點解要跑 純粹因為我太勁無啦啦就贏左啦
就連佢輸完比大鳴大放其實都冇寫佢一定要打破呢道高牆成為馬王呢樣野
大家一齊輸鳩左之後hehehaha
究竟後面既集數仲可唔可以做好佢
皇冠又做衰咗
小北個故事又做得唔好
應Cut果啲唔cut
唔應cut果啲cut哂
冇乜期望了
學上面巴打講
真係得黃金船回同光鑽回係做得好........一有小北果啲集數真係唔知做緊乜
做得差還差,牙船宣傳大使黎佢點會出黎講唔好
冇讀過史實
仲以為最後小北小鑽爭果陣最後嚟個高尚反超拎第一
咁點解今集開頭又要俾高尚劇情
個問題同第五集一模一樣
睇唔出主角輸完比賽之後有幾傷心 淨係識響度互相吹捧做fd
唔好講乜野北黑係樂天派 打吡大敗嗰陣佢唔係呢個反應
對比之下自然會質疑北黑到底有幾重視呢場有馬
建議製作組了解下特雷森校訓係乜 唔好響度宣揚友誼第一比賽第二
不過日本嗰邊整體都算係冇乜炎上
https://youtu.be/9hGyfudaing?si=lqcugI-3o_GPNQoT

直頭差過第一季
3季好多野為寫而寫,好垃圾
再唔攝時間介紹高尚之後就冇乜機會了
studio kai畫船長同鯊魚條MV就咁出力
無炎上
因為都無乜人睇,連fans service都講唔上
至少第一季你會知特別肥為咩而跑
中間因為咩而跑得差,有針對乜而特訓,點樣重上高鋒
小北真係贏又唔知做乜贏
輸又唔知做乜輸
刻劃得太差
睇劇睇動畫最攞命就係知你想表達某D野劇本亦都描寫到出黎,但係描寫手法同方式唔明顯或者用錯方法,然後馬娘第7話中晒上面兩項。

你明明有講到北鑽兩個既約定,有講到兩個人對對面睇法係點,有講到一直以黎小北都帶住光鑽去行動一直做行先果個但最後都會俾光鑽超過,但你就冇著重去描寫呢part, 前段文戲你肯再加重兩邊既戲份咁賽事果part既投入感會同兩場菊花同15有馬一樣咁高

而家就係寫得太流水帳搞到輸咗之後D觀眾對小北果種明明盡全力都係同以前一樣,跨越唔到童年玩伴俾人過頭既苦澀感冇乜大反應(明明副表情同獨白已經一句講晒小北係有馬之後既感情)

跟住到戲肉既17古馬年,返身好機會呀劇本組,唔好寫衰埋北部玄駒真正封王一年呀,屌你。
點會冇,冇就唔會上到twitter trending
你都戇撚鳩
twitter大把人睇呢套嘢
你乜撚都屌就過主啦屌你老母
要寫出黎果d佢玩暗示
冇人想知果d佢狂畫
王冠 高尚係咁
小北更加係
有塑造配角,唔同隊有唔同訓練員亦有交流,場上起碼有同期馬做對手

唔似第三季由頭到尾不停“衣呀呀呀呀”,又多兼用卡,最後輸比路人唔知發生咩事
本身唔熟馬史,只知cy傾唔掂數就唔好用做
你睇下我post 條片D數據先屌啦
uh.....
少左人睇同冇人睇有D分別wor
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞