【十月新番】ウマ娘 プリティーダービー/賽馬娘 第三季 (1)

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
同埋小北本身贏咁撚多次 而家都有心係咁寫佢輸
但就會搞到有D人係咁屌話佢跑極都輸
加上佢本身跑法一定係帶到尾咁贏 好少有咩神奇反CUP
你個故要跟史實唔魔改係一定係咁
同埋特登寫咁多大鳴大放嘅
呢個小北一生都未贏過嘅勁敵
肯定都係之後小北再進化嘅關鍵
咁廢 帝王勁好多
第3季目前黎講真係衰過RTTT
一堆對手同紙版冇分別
咁又未至於
RTTT果時唔知點解睇到織姬同成田路覺得好煩膠
第3季未至於咁
我同意RTTT劇情係無乜特別大路皇道野
但成田路第二集喊同埋三次比賽都畫得好有feel
現實係好遲先望空
加打落去反應唔係特別好
加上賽後有傷直接退役
收貨啦
對手太多 光鑽同期慘成路人 皇冠同高尚駿逸都唔夠立體
後面兩個戲份加起都冇NN咁多
皇冠都叫詛咒複讀機 高尚駿逸到呢刻我都未清楚佢定位係想點
高尚駿逸純飯腳
RTTT個故事ok,但畫風勁肉酸十足啲大陸卡通咁
第三季用北黑做主角注定唔會夠第二季咁峰迴路轉,暫時不過不失同第一季差唔多

至於皇冠,佢依家都未開竅都係嗰句,cy應該用佢做女二寫佢逆襲北黑,個曲線先好睇
今季五大角,皇冠同高尚駿逸到第5集仍然0描寫咁濟
皇冠都仲叫話跑過比賽,講吓里見家咀咒
高尚駿逸乜柒都冇
睇番第二季時
波旁米浴都係第7集先嚟料
等下先啦
鑽同皇冠都話想破咒
高尚駿逸似要配合埋強擊寫
家姐同個妹都威過佢
其實今季唔係咁差 集集都幾好笑
本身帝王個故太完整
7冠皇帝既仔 天生追求無敗三冠
同時期有勁敵麥昆 又有最佳配角NN
製作組又巧妙接埋twinturbo入個故仔
埋尾奇跡復活 加埋小北光鑽傳承
完美詮釋咩叫承先啟後

小北雖然係馬王但個故缺乏起伏
同時因為太新無咩歷史厚重感
大震撼又神隱左 如果唔係都有得搬出黎回憶殺下
依家攝左集黃金船交托G1扭計骰已經算係製作組有料唔能夠要求第三季同第二季一樣一波三折

所以製作組講完小北最難捱既部份就轉移重心講里見家破咒都好合理 之後小北光鑽合流互片 埋尾小北肩負6冠破咒宿命跑有馬 沖線果下同帝皇第二季結局果幾格重疊

如果結局有杏目/春秋分就好 杏目值得有一季動畫
小北用嚟做其他人嘅目標又得
鑽皇冠高尚駿逸人人都可以插佢一刀
然後小北露出特別肥最後一戰俾草上飛險勝時個無奈樣
唯一好消息係路人馬時代已經結束
之後輸都係輸俾有真名嘅馬
杏目仲皇道過小北 應該仲悶
應該會好似RTTT咁做群像劇
搵鐵鳥做主視角 日本盃輸比杏目有終之美
然後第2年到自己贏
同季加插創世駒有終之美比樂透心破壞
里見皇冠係咪得1句台詞 出親黎都係要打破里見家詛咒
搵鐵鳥做主角又回歸到冇大震撼嘅問題
大震撼係咪真係冇可能出到?
其實搵19年嗰三隻馬女做故事仲好
三隻都應該冇乜版權問題喇啩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞