蘋果連續航力都輸埋?!

240 回覆
136 Like 20 Dislike
弱智邏輯,首先人哋無講完美,其次拎齊兩部雙修又唔代表部機唔夠好
我嘅角度係,Andriod 都冇咩大突破。
唔係話一世用apple, 只係唔夠誘因

當初就係Andriod 極度唔耐用先走
電池大咗 但係粒A17衰咗,台積電三納米根本垃圾
其實 Android 係一直有好多突破,但對唔在乎嘅人嚟講係唔會有分別。

「鍾意」本身就好抽象,好多時都未必有合理理由。

就正如無論幾多人講 Android 一早已經好耐用,或者幾多人講部 iphone 兩年貨仔就唔掂,都唔會說服到你一樣。

我係想講,鍾意 iphone 嘅人好多時係鍾意個品牌多於部機,所以即使有更好選擇佢地都唔會離開。呢樣先係 Apple 最厲害之處。
我之前部 Note 9 都用咗接近五年,上個月先換機,應該都唔算極度唔耐用?

睇下啲講 iphone 電量嘅 post,ip13、ip14 嘅苦主都唔少。

不過唔緊要,無論講邊一邊有咩唔好,都一定有人出嚟否定。

只係一個 casual 討論,唔係打算說服任何人,唔好介意。
係呀,咁點
同意,samsung部摺機搭巴士見人用
勁大mon,感覺好正
的確好想轉係唔考慮價錢下
我諗左諗,都的確好難走出apple個生態圈
用開cloud,airdrop相比人,仲有好多習慣晒既野,真係好難轉
不如賴ios問題
其實襟唔襟用, 一樣係好抽象
因為每個人用部機既方法都唔同

android響前幾代一定冇可能有iphone 咁襟
冇既, 一邊就乜都俾你做, 另一邊就乜都唔俾你做
用個屎忽諗都知邊個襟D

同埋, 我成日覺得"apple vs android"呢個matchup本身就完全唔對稱
同樣係android
你搵apple同紅米比, 咁一定係apple襟D架
但如果你搵apple同galaxy比, 我唔覺得會輸

利申note 8>note9>s10+>S22U, 部部都差不多三年, 用到自己身痕想換機先換
要DL自家程式谷盡佢
拍片可能同舊兩代無反五五波
但拍照一定唔係
用電最多從來都唔係啲咩功能,係個mon
兩邊都用過 andorid問題係 d app既優化無ios app咁好
用耐左andorid 會lag 會好多垃圾
ios用6 7年無洗過機都仲係勁順
咁又唔好講到一部 5 年嘅 iphone 會 keep 到個體驗。起碼我接受到繼續用部 note 9,換機係因為我想試摺機啫。

中意品牌多過部機純粹我個人感覺,當然人人都唔同,總有人唔係咁諗啦。
無需要洗機,垃圾要清係無難度的。唔緊要,我明白我自己部 android 用到 5 年 ok 正常係異類嚟。

我無用 iphone 所以無得駁,但其實睇 iphone 相關嘅 post 都一樣見到人遇到各式各樣嘅問題。
我本來都覺得係咁,但 Fold5 用內 mon 參戰各大續航力比拼,又無乜輸蝕喎,真係令人費解。
Ios就係好在唔使清咩垃圾 完全唔使理呢d
仲有兩邊機都試過有問題
samsung整我部機 未睇就叫我放低錢先 痴痴地線
Iphone起碼話俾我知整唔整到先問我收錢

Iphone續航幾時好過
idog不嬲同支那狗一樣
對外就好順核電唔會壞,圍爐就lag機漏電多bug

:不要給apple添煩添亂,別給果外勢力遞刀子
但雙修真係完美
單用一邊嘅話搞唔掂
即係好似遊戲機都唔會話買一部就玩晒
我見過有人話 ios 啲 app 越用得耐越唔合理地佔得多位,無 way free 返出嚟喎?

touch wood 好在暫時未使搵 samsung 整機
Andriod 未有嘢好到令人想轉會
大家勁能性能 唔差太多
點解我要轉會?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞