[PS/Switch]伊蘇X -北境歷險討論區 - 9月28正式發售

335 回覆
5 Like 2 Dislike
唔係掛 ,我玩到山另一邊頂唔順就停左
未慣雙人技同單人技搞到成日㩒錯R1R2
一開波男主有語音,點知就係得一句,之後變返yes or no 先生
怪人嗰集幾好玩
係劇情冇8咁好
8冒險代入感高
9自由度大
10激鬥戰車係幾好玩 但一上陸地就麻麻
入game即改掣勁唔慣
第7章boss嘅某啲招抄Elden ring嘅老將+鐵荊
後面開始劇情展開 好玩好多嫁
10既陸地探索自由度回落返去8度, 明明有唔少位睇落可以跳落去,
但就有塊隱形牆擋住, 比起8只係多左吊索同踩板,
吊索只係有限場面可以用, 係踩板自由度高D, 上斜就冇力, 落斜就勁快
講探索目前9依然係最爽

至於戰鬥系統就見人見智, 初期單人技好弱雞,
但中期單人技開始勁, 而且多大範圍招,
一個人用晒SP就可以轉另一個人繼續爆招, 同雙人技有明確用法上既分別
防反就係簡易版隻狼, 比起隻狼差唔多劈到埋黎先擋,
YS10需要預早些少擋, 見藍就閃,
總體而言我就覺得今集戰鬥系統都幾好玩

至於船戰, 初期真係爛船一隻, 行得慢, 轉得慢, 踩入海上D紅柱戰鬥嗰陣,
D敵船好鐘意走到戰鬥範圍外追佢唔到, 真係激鬼死,
初期唔係強制戰鬥都唔好浪費時間勉強去打, 去到接近中期,
學左瑪那航行, 轉向好左, 彈種多左先玩得舒服好多

總體GAMEPLAY而言今集我係覺得好玩既,
伊蘇系列水準就係穩定
第一次比黑船sm
改裝到最後先夠打
有嘢漏要二周目先可以白金
唔釣魚了
對上一隻玩既伊蘇係控制住主角正面撞落去啲怪嗰度就會劈死佢哋,而家仲係咪咁玩?
撞怪殺好似去到伊蘇1/2喇wor
而家變左好多喇,要禁制出招
同ys 8比如何
好似係第二代
嗰陣時覺得好好玩,不停直撞啲怪,而且個故事又好。
冇諗過而家已經係要撳掣
20年前既伊蘇6開始已經需要一堆操作
點解今時今日既伊蘇仲畀到人三十幾年前既印象?
唔係,我嘅意思係我淨係玩過撞人嗰隻,後尾先知原來而家已經唔同晒。即係開始老啦
劇情音樂地圖比唔上
但其他好好多

8>10>>9

btw下下搵8比乜驚都可以唔駛玩
因為我淨係玩過8
記得 掉飛鏢嗰個野人女仔 好勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞