Cyberpunk 2077其實唔差 係輸在傳媒抹黑

154 回覆
34 Like 154 Dislike
當年啱啱出果時多bug到 未整好就唔好出街住啦
屌你啦
一開波個陣慘不忍睹
你諗到同諗唔到既bug都出齊哂啦
你先似係真正唔識嘅喎,自己諗下準備咗9年但搞到一鑊熟最大得益集體係邊班人
家機lag到玩唔到 仲好意思推出黎
痴撚線,時間過咗一陣就想扭曲事實
隻game day 1 ps4版又矇又疾
開頭有幕車上槍戰,疾到0 fps
你冇睇錯,係畫面freeze撚咗,得返聲效
到成個槍戰完晒,架車停咗先有返fps
仲好意思話有人抹黑
請問邊班
一開始真係超多Bugs
資本主義打壓2077
隻game根本上諷刺資本主義
所以先有大公司去抹黑2077
你宜家玩梗係
其實冇晒啲bug 隻game真係好好玩
點Bug都冇所謂
我反而係覺個城市設計 真係無聊到傻
完全唔知科幻咗喺邊
好似加一大堆顏色
同埋機械元素就完工咁

就算加埋主線劇情 成個世界觀都好薄弱
然後一直宣傳嘅嘢又冇出現(地鐵)
對比以往CDPR嘅創作
2077真係擺唔落神枱
講明先我好支持cdprojekt嘅

我覺得話傳媒抹黑又太over, 佢哋當初的確係宣傳失實,令到期望落差太大,呢個係冇得推卸嘅責任
作為玩家,本身就希望你比嘅content係同你宣傳嘅一致,係唔知幾時開始啲devs expect release當 beta,再慢慢hotfix
比3A價錢同隻game試bug,係人都屌啦

當然佢哋冇放棄隻game努力整返好,又搞動畫updates,亦都比modders自由,我欣賞亦都玩得幾開心,會繼續支持

唔期望隻隻game好似bg3咁over delivering content,但至少唔好當玩家係傻仔,希望今次dlc cyberpunk 團隊有吸取教訓,可以一洗口碑啦
因為Witcher3係DLC先變神作紅出黎
啲人後期先玩
無人知一開始幾bug
都算係CDPR傳統
2077就個個因為係Witcher3知CDPR呢間野, 又有cyberpunk背景, 吹到上天咁樣出個個預購即刻玩
我cyberpunk + phantom Liberty 都係預購
我玩故仔 佢so far都好好
留意返唔係主機版
係PS4者
PS4 pro都已經可以玩到爆機
我都係2077一出即玩
除左黑畫面bug以為係真既之外其實都無乜野
支線同劇情都幾好
不過玩緊baldur gate 3唔得閒即刻買Phantom liberty
三個月前先開始玩Cyberpunk 2077, 唔見有大bug喎,所有主副任都打哂,絕對值得玩, 冇lag開埋光追DLSS3都接近100Hz
打左咁耐機,我只推介三個遊戲,排名不分先後:
GTA5
Cyberpunk2077
RDR2
Witcher 3都唔推介?
Death Stranding
假設 2077 係一隻無BUG 既game
我覺得主線本身係唔夠長唔夠深刻
有d支線就好罐頭 (去殺個神機錯亂撚 個堆) 有d支線就幾好
有d對話 做得幾有feel 個城真係做得有特色
但玩法本身好唔好玩(射擊/hack) 我估都係評價同witcher 3 差唔多 唔可以話好 唔可以話差
但係narrative 方面肯定差過witcher 3

如果witcher 3係 10分 我覺得2077 最多係8分
而個2分 係完全可以靠 故事/劇情/浸沈感去攞到 (反正witcher 3都唔係靠玩法攞goty)
但可惜佢就無

我覺得RPG 現在narrative 方面先係重點
睇下BG3, 玩法唔係人人岩 後期都有BUG+performance issue 但係narrative 做得好 已經值得攞10/10
2077個故仔同埋人物都做得好好,當時玩爆機真係有種好耐都釋懷唔到嘅感覺,真係覺得自己變成左v,無論點掙扎,變到幾勁都好,喺一個dystopia裡面都係咁脆弱無力。當年咁倉促咁推出真係好可惜,多bug,old gen玩唔到都係事實,當年達哥都bug到棄game。不過前一排達哥玩翻爆埋機都話好欣賞隻game。只能夠話好野始終會比識欣賞嘅人發現,只識隨波逐流極端地捧或者踩一隻game嘅人不理也罷,果d人唔係真係鍾意玩game,只係享受果種覺得自己啱晒,企響大多數果邊批判少數人嘅快感。
StarField整得仲衰過初期No man sky

你玩過初期NMS未
班友盲反到癲咗
開波D BUG 直頭搞到要成個SAVE重玩
我一出即玩PC都係得黑畫面bug最深印象

除咗啲路人AI弱撚智,揸車好流,大地圖罐頭任
本身故事同支線做得真係有cyberpunk世界觀
冇咗以前witcher被迫睇流水帳對白,遊戲節奏好好多,收晒喺log同敵人嘅對白,想睇就睇
剩低有對白嘅支線都唔錯,第一視角演出真係做得幾好

睇完動畫對遊戲又多咗投入,會搵吓動畫場景朝聖
唯一唔好就多咗班跟風撚捧動畫踩隻驚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞