今次真係要換Iphone 15 Pro, 好多新科技!

334 回覆
110 Like 556 Dislike
A17 CPU/GPU, 唔應該拎黎同台機 4090 呀果 D 比
A17 對等既對手唔係佢, 係 Qualcomm 果 D
咁比較, Apple A17 已經贏左

如果拎台機比, 真係要睇下 Apple 點用 M2/M3 踩入去 Gaming 個市場
打 intel + AMD + nvidia + microsoft + sony + steam
我咪講咗話明明大幅領先 依家俾人追貼 對方出咗8gen2 都唔出返粒a15咁嘅傳奇u嚟大返android陣營
得10% 有邊年apple u嘅提升會少過20%
sg888再屎再柒都有8%左右 10%真係差唔多等於冇㗎 變8gen之後每代都有30%提升 雖然已snapdragon呢間on9公司嚟講今年有20%都偷笑 但點都好過10%啦
咁呢d 野係 open the door 比人開發app, 你唔開門就唔會有, 好難明????? 之後有無用係市場決定, 唔係依家你同我可以預計住, 應該都要多一兩代 iphone 先開始普及, 但由呢代開始
An俠不願面對

純粹係轉type C、輕咗,同埋GPU勁咗少少
其他大部分地方一啲變化都冇
變化小到佢自己都唔敢加價
而家嘅方向係打埋console市場
game撚對手機嘅偏見仲停留喺電話初初有鏡頭嘅時候攝影撚嘅睇法咁
係咪因為support左光追性能勁左就可以磨平曬呢種偏見先
apple pay唔敢講 我諗可以轉地區方面確實係好用
但你咁極端 要全面證明apple好過全世界就真係

首先 有underscreen fingerprint要faceid嚟做咩
5g嗰陣連plan都冇喎 邊個會專登買5g機 依家周街都係5g 梗係快 同埋apple用snapdragon 5g chips㗎

同埋sls 你普及下120hz先啦 依家4000蚊電視都120hz啦 plus賣到7000 8000都係60hz咋

ps 我好撚想轉ios 因為動畫 但冇我用開嘅功能&文件管理 結果真係要諗下先
agree
但比較難
console肯移植咁多game去pc xbox都功不可沒
apple咁多年都打得有限機 未來5年應該都唔會有明顯改善
低過20%成日會出現,建議唔好只聽廠數據
Single-core
8gen 1 vs 888 升8-10%
8gen 2 vs 8gen 1 升12%

你住過落雪地方就會明個touch id有幾麻煩
socpk.com

yt: geekerwan

英文區反而冇test得咁仔細 測埋機用假電池test
不過an機點柒都好啦 apple自己都係話得10% 實際咪連10%都無(發熱) 有進步 但頗為失望 市場已經失望兩次 a18應該係最後一次會期望a u有奇蹟
(最好提升個20-40% 嚇撚柒班an機廠 咪撚唧牙膏 個個都有靚機用 帶頭唔進步正仆街
ios會抽30%apple稅
Android 可以輕鬆繞過play store 唔使抽成
點解你覺得ios會有優勢?
好癲 唔敢想像想上手會點
住過
touchid麻煩啫 我係超聲波指紋+2d面部識別喎(我寧願揀細前鏡頭多過3d安全 同埋孖仔孖女咪一樣解到 唔使我on99喺度撳密碼就得)
同咁大個聯盟, 咁多家開戰
已經好撚癲
即係好似 AOE 咁, 人地有 D 海軍勁, 有 D 騎兵勁, 有 D 弓兵勁
佢一個同時打人地六七個, CLS
發熱電量樣樣難搞
淨係攞性能嚟打飛機就話apple攻埋遊戲市場嘅話,其實iphone好多代之前性能已經勁過ps4,咁係咪好多人周街攞住iphone打3A大作先
想問下各位Ching 14 pro max trade in 上 15mins max 好唔好

利申:it白痴
孖仔孖女都解唔到
Apple Pay 係世界上第二大流動支付工具
Face unlock 比under screen touchid 早好多年已經有。
5G 晶片邊個提供無影響 一樣係因為iPhone 而普及。你自己都識識Apple出之前連plan都無

120hz係Apple promotion 出先

更多例子:真無線耳機?方形smartwatch? Tablet?Smartphone Multitouch ?

我只係同你講緊Apple 對推標準/普及標準根本係其他廠無得比

再簡單少少
32bits 轉64bits 歷程由2013年開始

Apple? 2015年全部apps轉64bits,2017年iOS 已經完全取締,用左四年時間。

Google 到2022年先敢停止支援32bits,但android 系統依然未完成

足足遲左五年,真係睇唔到分別?
Android apk都好易down
trade到幾多先
收到7-8000咪還好
冇人屌佢cut撚左個靜音掣
一黎真係好用
二黎明明係iphone嘅傳統象徵黎
一樣樣嘅話 係解到
樓上講到寧願細前鏡頭多過3D安全 已經唔使拗
你知唔知咩叫新科技?
想佢有 USB4...
最好有 Thunderbolt 4
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞