今次真係要換Iphone 15 Pro, 好多新科技!

334 回覆
110 Like 556 Dislike
pro系列冇隻色靚,女神BB說不了
Mac同iPhone 係兩個完全唔同級別產品

iPhone 可以霸全年80% 高階機銷量,

Mac 上唔到20%

睇完Apple個官網都搵唔到有咩分別
咁加返句:我重諗住送比你添
肯定同電腦版唔同,無得比
咁多新野通常伏.等下次電池大升級先入手就岩
好似pc version/ps5 version/ Xbox version 咁
依家多埋iOS version
咪冇囉 你估ios出咗嘅話真係會變熱潮咩
即係點?
btw EU真係做到嘢
咁又真係勁喎,
如果隻GAME多平台,
咁第一個仆街應該係SWITCH先
都Leak左好耐ms 寫緊隻apps 俾ios 玩Xbox game
唔會贏到Steam
淨係Pc嘅自由度Apple唔會俾到
真係會

單憑過去咁多年apps生態
你覺得Game廠會集中資源喺iOS 定android 上面?
老任同game廠嘅關係打左好多年底
而且手機同console design format差太遠,唔係你話進步就進步到,好耐之前d COD mobile版都話唔差console版太多,但真係追求遊玩性嗰班人睇唔上眼就睇唔上眼
係Clond gaming定實機運行
用緊XGP
A17Pro嘅gpu先係8gen2水平 10月出8gen3啦喎
我預今年8gen3都未超得到a17pro 但以前apple soc可以領先2-3年 依家淨低2-3月 個個都以為佢憑台積電就可以起碼提升20-30% 點知得10% 即係俾製程進步幅度仲差 無3nm咪連1%都冇 咁算啲乜
認真失望 股價都反映到啦 講details就跌到屎咁 歷年最差
知道咗Pro 幾多 RAM 未?
Switch靠第一方就夠玩

如果iOS 開光追真係勁到無障礙run到今年AAA

代表舊作AAA移植都應該唔會有大問題

就睇下Apple 銀碼夠唔夠大
此言差矣
我講緊既係成個 Apple 平台, 唔係 focus 係 Iphone

重點係寫 game 果班 Developer
用開 directx,vulkan 等等 api 做開發
特別對 PC, console 機做優化
ray tracing, DLSS, FSR 等等

有幾大誘因, 會另呢班人轉用另一套 API 為 apple 特別做開發 ?
唔係因為硬件因素, 其實係睇將來既玩家市場主導
個餅大, 就會有 Developer 去做
但依家CPU 差幾多先

你唔係以為8gen 3可以用8gen 2 升幅追下話
認真呢 你諗下自己會唔會專登為咗手機game光追
放住pc上4K60fps+嘅AAA大作唔玩
去洗$9000-10000以上浪費更多電玩1080p 30fps(啱啱發布會演示嘅)嘅科金手游
apple自己都話啦 係以往console pc mac上面嘅game嚟 講真 多數人都只係貪新鮮玩 但係見到android出完光追 ios都會跟上 時代就會進步 以後咪可能普通game都會用raytracing engine整game
手機光追 普及重要性大過光追 但普及唔係一下做到 仲要得a17pro先有
靠8gen2 8gen3仲快啦
唔出新野又話唔創新, 又話年年都係咁, 真係點都有野比人講
19g好多其實
創新要有用先得㗎創新完之後又係擺喺度咁有咩分別
Android 做3年5g普及唔夠iPhone 一個月
Android 做face unlock 普及5年唔及faceid
Android 做5年nfc 普及唔夠Apple pay

你肯定普及速度有任何廠做得好過apple ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞