[Flightsim撚]模擬飛行集中討論區(32)

591 回覆
4 Like 2 Dislike

之後發現更加大鑊
Director作為一個虛位元首
冇event 冇training
根本抵抗唔到上面VATGOV推落嚟嘅垃圾政策
唔係嗰陣我哋激烈抵抗 VHHK FIR已經被opensky
可能講緊普通話radio同埋行緊metric system
甚至拼入其他分部

當時隔離VATROC發展算唔錯
有穩定數量嘅ATC&pilot
所以佢哋重有足夠嘅籌碼去對抗
佢哋啲人有話過我哋做咩要搞咁多事
針唔拮到肉梗係唔知痛
自從佢哋個精神領袖病死之後
而家到佢哋個阿頭變咗做虛位元首
一般人搵佢唔到 淨係覆HQ email
好似早兩日大阪香港活動咁
台灣明明淨係做過境機都fat fat
竟然一個ATC都冇

香港呢邊嘅圈子係每一代之間都斷咗層
hkvacc 2014-2016重建完之後嗰一代應該冇聽過以前啲嘢
我都冇乜點聽過佢哋嘅嘢
都係要問返啲佢哋先知

2012-2014嗰陣呢個圈子乜都有
VA政權當道 山頭主義橫行
匿名告密信被追蹤成功
冇任何原因 3日就冇咗staff rating
睇你想問啲咩我再講
以前hkvacc用緊呢個domain
https://hkvacc.org/
後來我哋搬咗過去IVAO之後
佢哋開始重建
但係其實domain喺IVAO-HK啲staff手上
唔畀佢哋再用
所以佢哋先至再整個https://vathk.com/ 出嚟
VATGOV係諗住VATPRC管埋香港台灣?
我唔知if世界線會發生咩事
淨係知2014嗰陣已經有VATGOV安插落嚟嘅鬼佬
到而家仍然喺controller roster見到佢個好撚長嘅名雖然係inactive
而家vatgov都係同一班人?
望落vatroc就嚟完全收皮
vatgov班人已經完全換曬血

我哋有人試過同當年嘅VATGOV5對上咗
後來鬧翻咗之後 開一個account就ban一個
唔同人名都認得出
想請教埋ivao成個東亞人影都冇隻又係發生過咩事?
利申咗先 22-23年我瘋狂去旅行 完全脫咗節
IVAO都係好似一池死水咁冇變化
除此之外我都一路看在眼內

14年過嚟IVAO之前本身淨係得泰國同印尼有人(佢哋啲質素係點另計)
中國分部200x年嗰陣曾經有香港人搞過 搞唔起
日韓台明顯唔會過跟過嚟
最後只有香港嘅圈子過咗嚟
過咗兩三年 啲人都年華老去 好少上嚟飛/control
最明顯嘅例子就係最大間嘢VA
vOasis(OHK)初頭都買兩邊 兩邊都有人飛
後來消失曬
得返啲死淨種喺IVAO-HK做緊官(最近又少咗一件)

後來唔知做乜鬼 IVAO-HK變咗XE division
根本就係大東亞共榮圈概念
我以前有喺呢度啲post屌過
食咗附近幾個國家 都係冇流量
見有個台仔做官都幾勤力
有需要搵佢好快就覆 但係獨力難支
成個夏天淨係搞咗兩個活動 traffic數量少得可憐

IVAO本身PR就做得唔好
2020年撞正疫情啲人留喺屋企 乜嘢宣傳都冇做過
FS2020推出 VATSIM即刻走去做partner
呢啲已經係最大宣傳
IVAO直到今年先有第一個亞洲server喺星加坡
以前我哋直頭提議過貼錢畀佢整個ser喺香港
HQ都ban
冇心做就咪撚做啦
除咗巴西嗰頭比較活躍之外 其他地方執柒咗佢都唔可惜
之前暑假見有啲人走咗過嚟IVAO on ATC
問佢哋點解過嚟
話VATSIM嗰邊壓力大喎
學習帶多啲機係有個progress
不過呢個應該係佢哋training department負責
佢哋飛機數量完全唔需要質疑
走過嚟on一個鐘都未必有一隻機
邊有壓力可言
多謝你咁用心解釋所有嘢
呢啲係用青春同口水堆砌出嚟嘅歷史
我唔希望end up成個community用咗廿年嘅時間不斷喺度氹氹轉兜圈
有時望住啲連自己架機都飛唔掂嘅traffic
我會覺得識飛就唔使喺度啦 一早去咗飛
但係就會本末倒置
變咗做flightsim community係職前教育班咁

我自己追求嘅嘢係除咗唔係坐喺架真機上面
同埋我冇牌之外
做緊同airline pilot exactly一樣嘅嘢
但係我又唔會去報cadet或者自費training考牌
我希望將呢一樣嘢保持係我嘅興趣 唔想做嗰行憎嗰行

都係嗰句 有咩想問可以繼續
有好多嘢隔咗幾年睇返得啖笑
同啲前人(都係呢個post嘅巴打)傾開
以前收新人嘅對象錯咗
想走精英路線 收啲勁人返嚟
結果佢哋入咗去做cadet就死命咁飛 冇再返嚟
連搵我哋吹水嘅時間都冇
好似從來都唔係呢個圈子一員咁
我自己就因為flight sim而想做cadet
本身對aviation冇乜太大興趣
但成個community嗰種認真令到我肯去學習 亦因為咁build up咗自己想做航空業
而家趁仲讀緊書有時間 一路飛 一路睇theory書都睇得好開心
我就係好唔想依度的 flight sim community 變成職前培訓班咁
大家都係過黎玩下開心下加學到野就最好

似乎真係咁多代大家之間無咩交流過
因為大家都係俾上面的 office politics 搞到灰哂之後走左
係依家得閒少少先再 active 翻少少

我成日覺得無咩所謂....flightsim 依個 community 就算你走左幾耐
只要有心返黎一樣可以 pick up 得翻
想問mfsf marketplace入面下載既add on 可唔可改儲存位置?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞