【賭博/金融】一夜致富 2 韓國篇

280 回覆
74 Like 6 Dislike

終於出文啦
文呢
文呢

有啲資料需要更改
呢個週末前出
一個星期之後,我穿著筆挺西裝,去阿舜whatsapp我那位於中環心臟地帶的香港銀行大廈見工。

我這輩子是很討厭見工,可是為了賺取讓我返回韓國繼續第二關之旅的本錢,我不得不向現實低頭。

眼前跟我面試的這個女人,只托著眼鏡看著我的履歷,但一語不發,似乎很想了解我的工作經驗但又無從入手。

「劉生,你之前係…未從事過銷售或者銀行方面嘅工作…?」

「係。」我低著頭回應。

「呢度有支筆。」她把一支筆放在檯上。

「你可唔可以係一分鐘之內sell到我買呢支筆?」

「頂佢,呢個明明係華爾街狼人嘅橋段,我睇過呢齣戲。」我心裡想。

「但係…里安納度好似無講過,應該點樣sell呢支筆…」

我拿著這支筆,呆若木雞般dead air了十秒,然後斷斷續續說了二十秒,後又再dead air了幾秒,又斷斷續續說了些廢話,如此這般。

「唉…」我很無癮地放下了筆,知道衰咗。

「劉生,我諗你似乎唔太適合做sales喎。」

「做我哋呢一行嘅sales要喺十幾秒,甚至幾秒嘅時間內,響個電話到convince到個客向我哋銀行借錢。」

「你唔qualify我哋嘅basic requirement。」

我聽畢,好灰咁,打算把東西放回袋裡,然後靜靜地離去。

「但劉生我睇你嘅履歷,你之前係做信風速遞?」

「係啊,做咩啊?」我有點不悅。

「唔…」她思索了一會。

「咁啱我哋部門有一個空缺,係負責運送文件去唔同嘅樓層,交比唔同嘅部門。」

「我見你之前有相關嘅經驗,你會唔會考慮下呢個post?」

「吓?我...er…」

很出奇嗎?因為做過腳仔的原故,就這樣,我被這一家銀行直接聘請了。

職位是最低級的辦公室助理,月薪一萬元正。

「好歹都有五位數啦。」雖然我心裡在苦笑。

那一天黃昏,我迫不及待要打一記到台灣的whatsapp語音通話。

接通了。

「嗨。」我在夕陽下低著頭。

「嗨,你點呀~?」這個女人用廣東話問候我。

「無,just to say hi。」

一句對白,幾隻字,我臉上已禁不住流露出喜悅。那一刻,我大概以為自己是黎明。

「不只say hi吧?你好像有喜訊要跟我說似的。」她笑笑。

「嗯,妳不是說過我不再當賭徒的話,再找你嗎?」

「我現在是一家銀行裡面的辦公室職員了。」

「你真的進去銀行工作啦?」

「嗯。怎麼啦?可以了嗎?」我笑笑。

「那前幾天你不是whatsapp跟我說要做sales嗎?」

「他們不請我做sales啊!」

「哈哈哈哈…」一陣很響亮的笑聲。

「定是你說話不滯啦。」

「你做到sales的話,再找我吧!」

「啊…」我一臉無奈。

「你也應該會有一陣子找不到我了。」安然說。

「怎麼啦?」我一臉疑問。

「我過幾天會出發到中國東北,然後會在俄羅斯逗留至少兩個月。」

「你給我地址,我寄明信片給你囉。」

她又去旅遊了。而且一去就是打算遊遍中國東北、然後搭火車上俄羅斯,最後抵達莫斯科,再long stay一段長時間,吸收戰鬥民族的氣息。

她還是依舊那副自信且毫無約束的自由女性姿態,跟我這塊行屍走肉展示著完美人生的最佳指標。

一名濕鳩賭徒身邊有認識一名這樣的女人也太出奇。
翌日,地產經紀打給我,說下午有租客想過來昇御門睇樓。適逢宏乳也約了我三點跟他一起去香港仔搬些貨,我原希望跟租客磋商成功,便直接跟宏乳開香檳慶祝。

下午三時,宏乳的貨van駛了過來昇御門地下,我還是依舊一個人木獨地站在街角等候。

「做咩啊?今日唔係有人約咗上去睇樓咩?」宏乳調低玻璃窗。

「放飛機啊。」我無癮地看著他:「經紀話條友臨時決定租第二個盤,應該平過我哋兩成。」

「咁唔係辦法…」

「我哋使唔使都調低啲個價啊?」宏乳問。

「其實我哋已經算偏低…」

「睇多排先啦。」我看著周遭:「睇多排仲無人租先再諗。」

「唉唔好講咁多,上車先啦。」

「我好似第一次搭你條柒頭揸嘅車。」我邊上車邊道。

「我手車勁揪架,哈哈哈…」他擔著煙。

宏乳開車沒有放音樂,也沒有放收音機。我倆在車上一直莫名地沉默,一直只享受車窗外迎面撲來的涼風。

「風哥。」宏乳輕輕說了聲。

我看了他一眼。

「你遲下開始喺中環翻寫字樓啦?」

「嗯。」我又再看窗外。

「咁咪好囉,到時你唔使再喺條街度搬搬抬抬。」他說。

車輛逐漸駛入隧道。

「哈,咁啱我都搵到嘢做啦。」隧道裡很吵,他說話的聲量調高。

「係?」我大喊著:「喺邊度做啊?」

「…喺首爾啊。」

我看著他,彼此一起微笑。隧道裡有天然的嘈音,我倆一直沒說話都顯得很自然。我第一次聽到時以為他在說笑,但他沒有再說下去的意欲,我忽然感覺他是說認真。

「首爾…咁做啲咩呢?」

「你唔問我係咪吹水嘅?」他笑說。

「咁係咪吹水啊?」我看他。

車輛駛出了隧道。

「......」他一直微笑。

「我識得個friend打算喺韓國開免稅店,佢搵我幫佢手做物流。」

「OK架,包兩餐包住宿…」

「我諗過架啦…呢啲機會唔係成日有,我諗住襯後生,過到去…睇下有無機會發圍囉。」

「到時要翻七記報仇嘅話,我掟個彎就到啦,哈。」

我一直沉默地看著窗外。

他拍打我的腰:「做咩啊?唔捨得啊?」

「痴線…我會唔捨得…」

「你快啲儲夠本,到時同我嚟韓國會師啦。」

「呢兩個月,就等我呢個2P做住主角去打大佬先啦。」

「哈哈哈哈……」

他駛進香港仔裡一棟工廠大廈,我倆把原先已放在停車場卡板上的貨,逐一合力地搬上車。

「記唔記得…我識你第一日…點同你一齊砌貨啊?」他把貨遞給我。

「記得…你條粉皮…唔做自己條線走嚟頂外圍…嫌錢腥…」我把貨搬上車尾。

時間不是過了很久,我認識宏乳才不夠一年。但他跟我說要離去,獨自出外生活,我心裡忽然有一股情緒。

那一晚,我不知道是受了甚麼打擊,頭腦發熱,忽然好想寫作。從那天起,我開始每晚在網上連載我過往一年那些過大海的日子,還有在信風幹活的種種片段。

故事名叫作《一夜致富》。

<待續>>
咁樣完?
不過都幾特別
咁樣完?
不過都幾特別

當然未完
路還很長
咁樣完?
不過都幾特別

當然未完
路還很長

咁樣完?
不過都幾特別

當然未完
路還很長

個盤租咗出去未
咁樣完?
不過都幾特別

當然未完
路還很長

個盤租咗出去未

現實問題唔答住
因為影響緊個故事發展
冇左啦?
?
byebye
爛尾
一晚煲晒,仲等緊你出文架,唔好爛
呢一段時間屋企有白事,
成個人真係做到好崩潰。

尾就一定唔會爛,
因為已經喺晒我個腦入邊。

差在未有提筆嘅動力
但我一定會比自己寫完先散
Take care bro
等啲野安頓晒再出文,相信大家都體諒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞