有冇手足係濕疹到癲但最後都搞掂到?

195 回覆
53 Like 6 Dislike
試下grandpa soap
但類固醇劑量好微係真
可能你本身免疫系統真係好差
不如你講多啲你類固醇點用,唔好一嘢就話類固醇導致以上問題,你食定係外用?用邊種類固醇?睇咗咩醫生?有冇逐漸減少劑量?

仲有當時壓力來源同埋皮膚護理係點?

本人試過全身濕疹嚴重到出水腫脹,當時要打hydrocortisone食antifungal,再轉口服prednisolone每星期再2.5mg咁減咗兩個月先戒咗口服,平時潮濕天要keep皮膚乾爽尤其玩完水上活動,工作壓力唔可以太大。濕疹依然有返發用咗唔同類型嘅類固醇藥膏幾年完全冇事,依家有發都係揸下hydorcortisone cream(最輕量嘅類固醇),秋天大部分時間steroid free,主要夏天同冬天搽下藥膏,幾年冇再食steroid
香港食中藥、搽西藥無用
去左加拿大濕疹好咗少少但都成日生皮下水泡+皮膚裂+紅腫
但自從皮膚醫生安排咗我:
1. 做皮膚patch test測試避開致敏源
2. 照紫外燈(加拿大免費)
d濕疹唔洗搽類固醇都消得7788
但係要一個星期去間診所1-2次
圖片 睇中醫既藥單?
咁勁既 比我拎去做研究 想拎nobel prize
但都係治標 又花費大
dupixent
我無咁做 頭一次兩針 2星期後一針 控得好 就兩個月一針

呢支針 醫生講到明 唔打就發 戒得清可以三個月or 有人半年一針
離開香港先係最好既方法
幾耐了?都係搞唔掂?
副作用係記性無咁好,不過個一停就會正常返
最主要係你食咗之後個人放鬆好多,集中注意其他嘢就R少咗
係但有效又無副作用先(除左貴)

點都要攪番好自身免疫

戒口同斷食係治本
移民
16歲開始有嚴重風癩同輕微濕疹
經常性痕到瞓唔到

去咗澳洲之後好咗好多 到而家只係偶爾發作
堅 我細細個搽到而家三張野都未白內障
師兄可能做下運動好啲
請問你點用
無副作用又真係
天然 immune system claim
中醫真係累人不淺
有冇諗過個中醫開禁藥俾你
李祖祺係咪咩病都直接開口服類固醇果個呀伯
想問下大陸邊到打? 香港好似要公營機構先有
我冇喺佢度睇其他皮膚病
佢醫德係冇乜,好快望下就叫你走,唔識講廣東話嘅大陸人直程會俾個護士趕走

我需要beprogent同搽類固醇引起嘅暗瘡抗生素先會睇佢,佢係平(連5日口服藥都係300蚊)同重手,其他冇樣好

我未睇佢之前係爛臉、全身發熱同痕,睇戲坐太耐焗住個身都全身痕
疫情期間洗太多手先至喺手復發,即搽類固醇就好返
普通既大型公立醫院皮膚科應該都有
醫生應該有佣收 只要你問應該會好主動開
香港私家都有只不過貴少少(好似七八千一枝)
聽好多都係細個開始有濕疹
一去第到住一排就好返好多
返嚟香港第日又發返
好 唔該哂你 我上網睇下 因為我呀哥都受濕疹困擾左好多年 同你經歷又係差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞