有冇手足係濕疹到癲但最後都搞掂到?

195 回覆
53 Like 6 Dislike
我有朋友出出地事驚佢頂唔順,但完全唔知有咩可以幫到佢
有叫佢睇中醫調理下但好似唔太信呢味野
唔知關唔關佢住個個地方事,可能係有塵,又可能近海濕氣重之類
如果搬地方住(去其他國家),環境無改善,做運動同戒口又無改善,唯一解決辦法就係生物藥劑
濕疹問題一律建議dupixent
細個濕疹好嚴重 試過R到甩皮 又試過R到出水
之後喺加拿大住 啲人話食大麻會對濕疹好啲
我keep住smoke咗一排 再搽咗啲CBD軟膏

依加乜事都冇了
醫濕疹一定睇中醫

中醫可以溝高強度類固醇落中藥度,一食一搽就好返,超有效

中醫撚食到中毒、肌肉萎縮照樣讚好

濕疹藥膏含有類固醇成分,77歲中醫被捕
https://lih.kg/3454477

向中醫求診獲處方類固醇 9歲童中毒
https://m.mingpao.com/pns/港聞/article/20220911/s00002/1662832955116/向中醫求診獲處方類固醇-9歲童中毒

女中醫涉售含類固醇等份藥膏 稱與師兄研發 以為內裡只含中藥
hk01唔貼link

灣仔中醫宋勵君處方藥膏含未標示西藥 不當使用或致圓臉及肌肉萎縮
https://topick.hket.com/article/3090262/【類固醇】灣仔中醫宋勵君處方藥膏含未標示西藥%E3%80%80不當使用或致圓臉及肌肉萎縮

註冊中醫古竹佑處方藥膏含未標示西藥類固醇 衞署籲市民交回銷毀
2020-07-06 23:30更新:2020-07-06 23:35
hk01唔貼link

【類固醇】天水圍普濟堂中醫藥中心中醫陳輝林處方藥膏含未標示西藥 43歲男子被捕
22:21 2021/09/02
https://topick.hket.com/article/3050032/【類固醇】天水圍普濟堂中醫藥中心中醫陳輝林處方藥膏含未標示西藥%E3%80%8043歲男子被捕

油麻地中醫趙致中一款藥膏含未標示西藥類固醇 衞生署籲病人注意
2019-05-07 21:45更新:2019-05-07 21:45
hk01唔貼link[/quote]
Copy舊post唔排版了

(警世)有濕疹,千祈唔好去工廈,地舖睇埋D 自稱中醫既中醫
https://lih.kg/xkdbhJX
#242 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

李祖祺320搞掂,中醫收皮啦

呢個真係夠重手又平

中醫一日都100一劑,勁貴

啲人驚類固醇驚到未醫好就停藥,濕疹翻發就話類固醇反彈

拖下拖下變慢性濕疹就好玩

我試過好多中醫
大多數都冇用
有用嘅一定係溝咗類固醇入啲藥度,因為一搽一食兩三日即好返

有次睇元朗嗰個中醫,仲要溝口服類固醇俾我
食到我失眠,兼隻腳蜂窩性組織炎

李祖祺起馬會同你講朝早先食得類固醇,兼控制你用量,減少副作用,中醫只會暗底裏溝落去

啲人俾貴價睇中醫用類固醇,自我安慰話冇副作用

表皮好返,皮膚底層仲發緊炎
即刻停用梗係會爆發返
未醫好就屈係類固醇反彈真係好搞笑

醫生有醫德真係好重要
我睇公立遇過後生醫生好有heart
Fluocinolone開兩種濃度,hydrocortisone開一種
叫我慢慢減強度&頻率
再配合protopic/staquis去防復發

沖涼用松焦油,cream搽cerave
控制得好好,每年換季可能會復發,但都即刻控制住

濕疹一定係重手速攻
否則拖到變慢性濕疹就難搞

李醫生好重手,一嚟就beprogent aim for急性濕疹

你會復發幾次即係慢性
beprogent搽好請轉Fluocinolone 0.025%、0.005%繼續搽
最後hydrocortisone
慢慢減強度&頻率
再配合protopic/staquis去防復發

即使我咁多年、用過咁多次beprogent
就算我慳錢唔睇李醫生,就咁用強度第二弱嘅Fluocinolone 0.005%都係搽得好,上癮得啖笑

類固醇你要上癮之前已經爆晒暗瘡唔會想用

李醫生有冇開埋醫暗瘡嘅藥俾你?

最嚴重嗰次都係中醫亂溝類固醇俾我食,隻腳蜂窩性組織炎,好返幾年個坑仲係清晰可見,當時只係連續睇咗幾個月,每劑110,使咗成皮

當然,之前媒體報導兼代言Atorrege個女仔打類固醇針就另計啦
出鏡前就去打針,吸收量超恐怖

李醫生只會beprogent搽身,頭頸先會開弱啲俾你,佢唔會教你慢慢減
Fluocinolone兩種濃度,hydrocortisone都係街症開俾我,後生嗰啲幾有醫德,睇千幾蚊嘅皮膚專科先會教你呢啲

李醫生睇5分鐘都冇就踢你走,醫德唔多好
佢只係重手&平

啱晒啲急性濕疹,嫌專科貴又唔敢搽

同埋西藥仲有protopic/staquis可以配合去防復發
staquis係輝瑞新出
陰囊濕疹
首先要止左痕先唔會整傷皮層,之後先養番好d皮膚,醫生俾嘅外用類固醇一定要用,就算長期用都唔緊要,因為劑量其實好少,唔明點解d人唔信醫生反而信網上d人係到話唔好用類固醇(我以前都係其中一個),如果你養好左皮層之後,基本上唔發都剩係用潤膚膏就夠。

我由對腳爛曬到而家變番正常皮膚,中段就係唔跟醫生指示自己亂黎搞到用多好多時間先好番

係長期抗戰黎,但至少俾個希望你朋友,可以控制到好似正常皮膚咁,但一定要有耐性,我中醫西醫咩都試過,俾左唔知幾多錢,最後居然睇街症睇番好
好同意, 我同你經歷好相似,其實真係要搽類固醇,唔好驚咩上癮,網上嗰啲全部都係bullshit,點解寧願信網上啲廢話,都唔信醫生嘅專業意見, 事實上我最後都係街症醫番好
濕疹到癲
但搞掂唔到
補充:輝瑞仲有隻新出係口服,叫Cibinqo

staquis係搽,唔係口服
認真,食益生菌
我之前都好勁但而家無哂事, 如果想知可以tg我ccw1139
有個重點就係,皮膚表面康復,但仲係巢巢地,即係底層仲發緊炎,要繼續搽,否則會復發

如果會大範圍熱+痕,建議裸睡,床單枕袋被袋要成日換,用松焦油沖涼

cerave如果夏天搽完會出汗、焗到痕,即係搽太多、太厚,或者可以試下Physiogel凝霜,gel狀降溫好清爽
中醫啦,當你無任何方法嘅時候就要乜到試乜到信,過來人,睇中醫大確醫咗兩年慢慢好翻,戒口做運動,樂觀面對,對病情有幫助。。
真心答你 : 移民
由細到大,中醫西醫,天然療法,搬屋,做過敏
洗左六位數都唔好

搬去澳洲半年,完全無曬,十年無覆發
On9 我由幼稚園開始用類固醇用到小學六年級都未好(會甩皮同間中出水)之後由F1 開始停咗六年 乜藥都唔用淨係保濕先至變到正常少少(少少紅同乾)
我係右手手指 d 皮爆哂
係,要搽到皮膚滑番先叫做好番,松焦油真係皮膚病恩物,但係唔好連頭都洗埋,我之試過,會頭痕,用番斯巴先無痕
我之前長住英國都一樣無好過,我親人係美國都一樣會復發,可見移唔移民唔係一定得
感謝一眾手足,我研究下買咩比佢試下先,btw 中醫係咪多數都9up多
唔係
而係有隻中藥有一種成份同舊一代生物製劑一樣,但同時呢隻藥有輕微肝毒性
多數係潮濕加大塵先起
勤換床單同
一feel到潮濕就開抽濕
咁就好左好多
巴打, 你生既係濕疹定牛皮癬? 好似架喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞