有冇手足係濕疹到癲但最後都搞掂到?

195 回覆
53 Like 6 Dislike
漂白水 1:10 ~ 1:50 搽患處
中醫幾千蚊就試到得唔得 都話唔信所以唔試
咁你應該排比錢 係濕疹呢件事上面
食屎啦中醫 本身淨係手腳有 食完啲濕9中藥爆埋上塊面 腫到仆街流埋血水 嗰時灰到爭啲自殺 傻撚中醫仲話係咩迫梗啲毒素出嚟 咪撚再叫人睇啦你地 害撚死人

睇西醫長期食同搽類固醇又會搞到皮膚越嚟越薄

而家已經睇化咗 當濕疹係一個cycle 喺香港就盡量作息好啲 做多啲運動 食清啲 爆嘅時候就當係身體嘅signal話你知嗰排生活習慣唔好 冇爆就當bonus 因為基本上濕疹受太多因素影響 除咗飲食作息之外 天氣心情壓力都好影響 好難完全斷尾

我自己覺得有能力的話最好就離開香港 天氣太閪 我去歐洲英國就好翻好多
Lm
我都係 食完一次中醫開嘅藥仲惡化左
唔好以為中醫包醫好
要有心理準備更加差
食完個次永世都唔會再睇中醫

如果唔係由細開始有濕疹而係大個突然有
不妨搵下個原因先
作息?壓力?情緒?食左未知嘅致敏原?
咩都食 食完又醫唔好 最後會搞到心理壓力好大
情緒好易崩潰
師兄呢篇值得濕疹人士睇,唔好再信中醫,唔好再怕類固醇,快手落重藥慢慢減,平時做好皮膚護理,係冇上癮呢回事

有錢就biologic,都幫到手
我女細個時有濕疹
果時我真係顛左咁, 見到小朋友日日R到損晒
真係好心痛
果時咩方法都試, 咩藥都買泥用下都係唔得
後來我日日煲濕疹湯, 日日同佢浸藥草, 隔日比佢食益生菌, 但係要食岩菌, 有D益生菌係對濕疹無作用, 之係用茶樹油搽佢嚴重既傷口
西醫我就會帶佢去長沙灣姓黎皮膚醫生
日日做以上動作, 過左一年佢就好返
會唔會係普通嘅皮脂炎
濕疹係自己免疫力失調、皮膚屏障受損,搞到對外界反應過敏,根本就冇「毒素要迫出嚟」
中醫所謂「迫緊毒素」只係放棄治療嘅惡化嚴重嘅可以搞到紅皮症

我自己就聽人介紹去睇神中醫亂溝類固醇俾我食,食完啲中藥勁口乾、勁多尿,之後隻腳蜂窩性組織炎,好返幾年個坑仲係清晰可見,想死
所有濕診只有一個方法,戒口+斷食

以前可以搽CBD 而家禁左迫你永續睇醫生
認真,試蟲草丸同椰子油
洗頭嘅松焦油你係用同廠嘅Sebitar?我用過都係會頭痕

頭皮濕疹我係去日本買含類固醇嘅頭皮濕疹藥搽,頭髮要剪短啲,一痕就搽,好快就好返
由細到大都有嚴重濕疹
自小睇過曬乜中西名醫
成Q日都有人推薦邊個好 個嗰好
平既四五百 貴既三四千
但最後中醫唔係沒分別就係嚴重左
西醫都係開止癢藥 類固醇(內服外用皆有)
抗生素(囗服/急症室打針)
乜專科都係睇左幾年就沒睇
基本上就係止一下 過幾日就出翻曬嚟
日日出水 晚晚類固醇
幾年前二十碎右眼白內障做手術
做過test 十樣有八樣過敏
基本上日日就為濕疹同老母嘈交
直到半年前有個對我幾好既親戚又推介乜大陸中醫
原本對大陸都沒乜信心 重要睇醫生
一直拖左好耐 最後想當應酬下佢上去睇一次啦
醫生一見到我就話你一係下打一係基本上就可以走
就算開中藥都沒乜用 有隻沒類固醇藥膏不過都唔平
然後大陸打又平半(5800人仔兩針)
最後就決定左打 一枝上面打 一枝自己打
雖然宜家都重有啲 不過最少好左六成
而且唔駛再用類固醇 好c服
貴唔係佢嘅缺點 係你嘅缺點
雖然真係好貴
小學到
我覺得係有啲幫助 我smoke得多嗰排真係好左
如果要 keep 住用保濕
一唔用就番發
根本唔係叫好返
只係叫壓住
理論上係可以
因為濕疹係免疫系統太大反應
而大麻有減輕作用
但應該要keep住用一停就會番發?
但揸 CBD 都係永續架
細個對手爛晒, 而家只係手指同眼角少少

1. 離開香港: 我去澳洲讀個幾年真係無事, 返黎過2年發返

2. 用類固醇: 除非有其他病唔用得 剩係皮膚病就應該用

3. 日常生活: 沖涼唔好沖咁熱, 戒口但唔好全戒 蝦蟹牛全部都要食 但食少少夠, 全戒你唔小心食左 就真係發過豬頭. 食少少等個身體集慣

4. 多飲水 多做運動 但千期唔好游泳池,
游海無問題, 濕疹一開始游海係會嗱一嗱 但5分鐘到就會唔痛, 泳池其實係好撚污糟, 睇落乾淨只係落好撚柒鳩多化學野. 我濕疹爆得最勁個期 就係泳池操水個期
好詳細 多謝分享
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞