大家討論下各補習名師的伏/好

404 回覆
2 Like 5 Dislike
好多名師 上左岸個 D
越教越 hea
仲衰過日校
數學肯撚定係補ken tai
中六summer開始跟
學校年年F 本身求2 最後有4
佢啲技巧同概念好上腦同有用

之前補過kxxpa 日撚日打飛機 講廢話
傻仔先補

你就傻仔
五星在此

有個同學同你差唔多
日撚日用KT打飛機
上文學堂帶埋佢啲notes上堂
放榜U/1(唔係咁記得,但肯定係呢兩個grade是旦一個)
事後引黎全世界恥笑
利申2016DSE

係呀 我成撚日上堂做佢啲數 宜家入埋hku

做數同入 HKU
好似冇直接關係

無人話呢句係因果句呀懶醒
Push
Push
英文補邊個好
HISTORY 只信KW HO
個陣搵佢幫我睇SBA
我怕佢多野做,所以比早左個幾月做好份SPA比佢check
結果前後睇左5次,仲要比勁多comment我,唔係鳩吹。
成績出黎比想像中好,真心多謝佢!
ps:2017dse
英文補邊個好

Aim above 5 就pchan
Under 5 就Edward Fung
你參考一下 自行判斷
終極大伏Daniel Yu,我懷疑佢自己都唔識做D past paper,解題解到一舊屎咁,notes勁多垃圾,買past paper好過睇佢d notes.

利申:讀AL ECON

Econ 一定係 cliff

DY 做左咁多年,DSE notes 都有打錯

利申:聽同學講,冇補過

AL econ 好多人揸住Daniel Yu本extended answer(唔記得係咪咁叫)背架喎

果本野係section B 既答案,DY唯一有用既野。
但本野應該唔係佢寫,佢唔L識解入面既答案

Cliff yeung其實都有本section B ANS,精簡中point好多。不過佢太高深,跟唔到就沒再報

果時我冇補Daniel Yu ,但覺得佢本野幾有用
我記得AL econ仲有個好多補 但dse退出江湖 唔記得叫乜

高式卡kevin ko
Calvin sun
唔講佢教得好唔好 但佢為人真係好好
之前雨傘捐勁多野去金鐘
暗地裡成日捐錢做善事
以前補佢仲係要比卡cup印仔 而家唔知係唔係
放榜有5仲可以同張敬軒影相
yylam
之前有個又靚又叻既女朋友唔識珍惜
走去食助教

不過佢d教材係幾好既 前題自己要勤力做

details
Calvin sun 係最良心名師

不過 centre d staff 應該拎去打靶

佢上堂成日話出面個個講佢d staff好靚仔問佢係咪請鴨
最尾last lesson真係有好多人搵staff影相
英文補底,試過兩個。
Calvin sun ,係 skill 同補英文兩樣都做到。

配套幫底差學生打好英文底子。

Skill方面,Reading 同 writing 教既 skill 都好幫到手。

補左成年,後來因為佢 Centre d staff 太臭寸,真係 diu 到無可再忍。

去補古代女神,女神有樣好處,係無限改文而且好快拎得翻。

助教會詳細解釋篇文有咩可以改善。
教writing 寫作框架都幾有用,對底差學生幫到手。

壞處,水份多。有時吹到,冇左 focus

補底:Calvin > Anton 

BAFS

補過肥仔一期,無言。

之後成個 S6 補 Ling Leung。我 3 底上 5* ,係佢教出黎。

佢 d notes 同做數 flow 係冇得輸。

會計一定補佢。

不過佢冇教 paper 1 ,去左補肥仔。

肥仔教 paper 1 係抵屌。

書仔有用,教做 MC,點睇題目字眼改變,認真冇得輸。

MC 29/30

Diu
佢 centre d staff 真係 on9
我一次唔記得帶 notes ,問佢拎一份,西口西面。

Diu

不過,聽人講,佢 last lesson 講 D 野,搞到幾間班房人都眼濕濕。

Calvin 認真好老師,係 D staff on 99
GEOG補咗TITUS Intensive 同嗰個 F6 Map Reading 急救 Course
佢啲intensive notes我覺得幾足夠, 啲by-topic MC都齊全
個人認為勤力嘅跟到佢嘅要求做嘅話應該會幾啱佢補佢
我比較懶, 得C1係熟讀曬佢啲notes, 其他Compulsory都只係略略睇過吓同做過啲MC
DSE前Essay都冇點寫

佢嗰個Map Reading 急救 Course係抵報嘅
一日上完堂學啲Skills有用
學咗之後花少少時做曬本notes同埋份mock paper都好夠(如果你明嘅話)
起碼落到考埸做map reading真心快咗
唔知佢今年開唔開

利申:Lv5, 之前TITUS MOCK pre 我唔知得2定3
遲啲買到份paper再睇吓Map Reading錯幾多

Diu

旺角/銅鑼灣幾nice喎
同埋最好嘅係調堂/補堂$1都唔洗交直頭開間房比我一個入面上
如果ba得1 應該報sharon定ling leung
定係私補好似可以跟返自己程度..?
同埋maths補緊mcmo summer,
覺得好似有啲hea 想知ken tai係咪堅好?
LS 完全廢 有無咩好推介?
見到呢個post 就發表一下意見啦
伏:
YY:上左成年中文冇進步過,之後轉左去補小型進步左好多
billy:成日鳩up一d冇撚用既skill,叫你對字搵keyword,屌哪星,傻既都識啦,唔通用what/how/is來係偏文章搵咩
Koopa: 佢d堂基本上唔會教concept,上一個班,佢會同你講某一題既skill係planA+B加埋一齊先解到題,本身lv5底,補左好撚多錢,但冇進步過,m2又係咁,完全教skill,但我覺得作用唔大,因為根本自己用日校堆野都會識做。難個d題你唔明concept 會做唔到
吹水源:睇個名都知
英文補底,試過兩個。
Calvin sun ,係 skill 同補英文兩樣都做到。

配套幫底差學生打好英文底子。

Skill方面,Reading 同 writing 教既 skill 都好幫到手。

補左成年,後來因為佢 Centre d staff 太臭寸,真係 diu 到無可再忍。

去補古代女神,女神有樣好處,係無限改文而且好快拎得翻。

助教會詳細解釋篇文有咩可以改善。
教writing 寫作框架都幾有用,對底差學生幫到手。

壞處,水份多。有時吹到,冇左 focus

補底:Calvin > Anton 

BAFS

補過肥仔一期,無言。

之後成個 S6 補 Ling Leung。我 3 底上 5* ,係佢教出黎。

佢 d notes 同做數 flow 係冇得輸。

會計一定補佢。

不過佢冇教 paper 1 ,去左補肥仔。

肥仔教 paper 1 係抵屌。

書仔有用,教做 MC,點睇題目字眼改變,認真冇得輸。

MC 29/30

我個班,真係有兩三個,上完 calvin sun last lesson
講左幾日好感動 好感動

不過操英文 paper 真係好浪費時間
溫 LS 反而仲有用 D

見咁多人講phy , 我又講下。

唔撚明點解會冇人提Cy Chan ,知唔知個時AL年代佢係教得最好+最有料既老師。d AL A 既人真係佢教出來,唔係本身個底就已經5**。唯一唔好處係落堂問佢問題,佢唔係答得好詳細,但上緊堂唔怕醜開聲問既話,佢會答得好詳細

Cw shum 根本買舊notes 就可以解決

Ken Chan 上完佢堂,做下basic 既題還可以,但深既題同concept 佢教得麻麻 。for 底差既人。

除左以上3個之外,其他phy 老師不值一提,全部都係呃錢
大科+出名既老師基本上都補過下,想知可以問下。因為真係太多老師,同好耐之前
終極大伏Daniel Yu,我懷疑佢自己都唔識做D past paper,解題解到一舊屎咁,notes勁多垃圾,買past paper好過睇佢d notes.

利申:讀AL ECON

Econ 一定係 cliff

DY 做左咁多年,DSE notes 都有打錯

利申:聽同學講,冇補過

AL econ 好多人揸住Daniel Yu本extended answer(唔記得係咪咁叫)背架喎

果本野係section B 既答案,DY唯一有用既野。
但本野應該唔係佢寫,佢唔L識解入面既答案

Cliff yeung其實都有本section B ANS,精簡中point好多。不過佢太高深,跟唔到就沒再報

果時我冇補Daniel Yu ,但覺得佢本野幾有用
我記得AL econ仲有個好多補 但dse退出江湖 唔記得叫乜

高式卡kevin ko

高式卡?邊個黎?
真名定假名?
中文真係唔好補雞靜
真心廢
有次聽佢教文言文

佢個解釋都解唔到既
好格硬黎
佢真係教reading好差
伏到核爆
中文真係唔好補雞靜
真心廢
有次聽佢教文言文

佢個解釋都解唔到既
好格硬黎
佢真係教reading好差
伏到核爆

佢教綜合話同對方唔太熟所以開全名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞