[3]Business/ First Class 討論區

954 回覆
7 Like 2 Dislike
岩岩去完大阪
Cx J class服務差左好多
兩班都唔full

一上機無carpet 唔緊要
有少少感冒未清淨係想拎張carpet訓覺
去程叫第4次先拎到張
回程叫第3次先有
然後回程個餐無左個包又無人offer(個人鐘意食包)
邊班 呢啲一定係投訴
係咪已經派曬 我尋日坐J未起飛已經成村人要blanket
另一次試過臨降落前先覺得凍問佢要 佢搵一輪搵唔到最後喺econ攞咗一條 econ 嘅畀我
係囉,冇主動派carpet
新手想離題問一問

假設如果我想去德國,但想來回都喺日本轉機玩幾日,
我可唔可以買一張1.1-1.20香港來回東京,再另外買一張1.5-1.17東京來回法蘭克福,

咁樣有冇問題架?
有冇咩需要注意?

一上機派welcome drink已經要
派完收杯落餐再叫
起飛熄左seat belt sign 再叫先有
你話呢
仲有J class備齊一人一張好基本
J class就得個幾十個位
以前來回歐洲Emirate 個堆econ上機就係晒位邊駛派
Cx要俾錢無下次
咁誇張?上個月坐Y去名古屋空姐都攞住一大堆carpet巡回問人要唔要wor
我都覺 我嗰次都想投訴 不過落咗機又唔記得

我呢轉無巡迴要問先有
我個行係個白衫
我老婆個邊個fp反應快好多
去程最後係我老婆幫我問先拎到
冇問題呀
預備好錢就得
去jal買"多個目的地"平過你咁樣買兩套飛
係lol
我果次坐econ 去秦國一上機就主動問有冇人要carpet
以前EK Y都有熱毛巾
講緊10年內 其他一早cut哂佢仲有
想請教下,移民打算由 HK > TYO > LHR,Business 17K vs Econ 7K,
多嗰 10K HKD 其實係咪真係有咁大意義?
雖然 luggage payload 大左一倍。

另外想請教一下,如果我中停 TYO 大約 5 日,
有無建議既方法去放住 3 件 check in luggage?
固然可以早三日搵黑貓送件行李過機場,但都仲要帶住件行李出市區。

唔該各位巴打。
Ching 邊間17k 搞得掂?

個人認為4個鐘以上既機有得揀就坐J
差10K其實算抵 你淨係TYOLHR嗰15個鐘有得真係好好休息下已經值
Long haul Y真係唔係咁易
坐過近 16 個鐘 HKG>LHR 中間位真係有 d d 想死,
仲要比兩個肥佬夾住,成世人第一次覺得係就算有氣流個人都唔會郁。
但 10K 其實買到多 6 件 32K payload,
其實只坐一次係咪值呢…

唔該你先,睇完兩程都係 code share ...
不過一程 787,一程777,叫做不幸中之大幸?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞