其實搭地鐵讓乘客落車先 係基本禮儀

399 回覆
4235 Like 28 Dislike
大部分人都好守規矩咁分兩邊排,但硬係會有廢中、廢老見中間無人就即刻攝過去
有時好心想畀人落企側邊,啲人見有位就入就打尖上
想維護返自己權益,又會畀人覺得唔識讓人
所以我好憎搭地鐵,有得揀都搭返巴士,起碼條隊得一條公公平平
以前都會屌,而家已經常見到唔識嬲,
如果排第一讓人落先仲會俾排後面果個罵
調返轉如果落車果陣遇到有人遵守會覺得果日都唔係過得好差
攞正牌撞完再屌不知幾爽
做好自己算
利申從來企側邊等人出哂先 每次都見到有啲婆仔企正門口
如果我係地鐵出個個我見到有人企正門口通常我都出左企定 一係你就唔好郁唔使入 或者有時出去時啲人唔撚等直接側邊衝入黎都好 我唔會理你男女老弱 我硬起個膊等你彈開 試過唔少
想下好喇
啲人以為你係白卡
真 搭咁耐地鐵
真係港島線啲人比較有教養
仲要後生仔都係咁一開門就衝上車
個樣肯定係香港人
試過遇到輪椅要落車得我想讓,其他人鳩衝上車。到輪椅有機會落車嘅時候,已經「請小心車門dodo…」。等到佢成功落車,架鐵已關門開出,我就on99咁企响月台。(唔只一次)
我最鍾意排頭位頂q住班廢老等人落晒先上車
係隔離排條友唔識做照上
我排第一都企硬我係等人出哂先入架啦
好在因為生得都高大 未聽過後面有人屌
不嬲有咩事就撞落去
先落後上都係常識啫
車廂得咁大,唔清空,咁上乜春

根本呢啲唔守規矩嘅人係無公德兼弱智
未撚停就起身叫人讓佢出既撚樣
企都未企穩 條撚樣係到大叫要出
呢類祝佢全家上上下下連寵物生性病
其實係打尖 可以叫佢排返後面
雖然多數冇人出聲
落到車就個個打尖去爭落扶手電梯
你想讓人個陣後面啲撚樣會摺你同推你叫你快啲入

最主要係呢個原因好難讓
港鐵算好㗎啦 輕鐵就真係屍殺列車,就算架車就滿嘅,一埋站成班垃圾廢老無理三七二十一衝入車廂驚死冇車坐咁
有啲人天生就冇修養
叫過 啲撚樣扮聽唔到又話你認真撚
假設而家車門前面有兩條隊
你企喺右邊既頭位讓乘客落先
左邊班仆街就齊心谷晒上車
最後右邊可能得你自己上到車
企喺你後面既人就比你既"禮儀"阻撚住
全部要等多一班車
一嘢撞返佢出去係基本
依家d撚樣唔讓既話我一定撞出去
腳照踩
踩完極速走
如果心情不好我會同佢講,叫佢排返好
我又唔會撞 但係會企喺度等啲人入唔到 然後睥9住佢哋等佢哋知要讓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞