其實搭地鐵讓乘客落車先 係基本禮儀

399 回覆
4235 Like 28 Dislike
腥港人多咗
廢老多咗
企人地個位前面搏人讓坐
試過一次後面個阿伯想撞開我
我企定頂住仲要喺佢開口前問佢
「撞乜鳩呀?人哋落緊車,你好趕時間去投胎?」
佢谷到塊面都紅曬
因為啲崇日反韓毒撚亂咁吹韓國人撞膊,佢哋唔撞你仲當香港人老友,係世上唯一識分香港人同中國人嘅國家。老就同你講打共產黨,後生就同你講反送中。
呢個真係基本嘢冇嘅唔係人
咁我肯定香港有9成都唔撚係人
真 平時我都會比人落先 反正我都無諗住坐 同埋我有操開 夠橫 基本上我落車啲人想逼住入都比我頂翻出去 最撚憎啲撚樣啲人未出就搶住入 我未出去你老母都唔撚洗「止」意入撚到去
出面排隊班仆街如果你企頭位讓,就會打你尖衝上車,香港人就係咁仆街
日本人會等車上乘客落咗車先再上車
知唔知點解要gym
有次落車撞著個廢佬
撞完佢黑曬面仲佢係車相入面叫我隻抽
真心同意 我都覺得呢個係好好嘅文化
請好好捍衞
喺金鐘 排咗幾格車 明明讓咗條路俾人出 啲支人係直接喺中間狗衝上車
九唔撚搭八
依家講緊上落車先後呀盲炳
唔係想歧視,但觀察所得啲中老年男人嘅地鐵manner 最差
其他人想落車就寸步不讓
自己要落時就爭住要落,用盡方法推開人
次次遇到呢啲人都問候佢係咪趕住去投胎
對自己有啲要求啦 個人修養嚟
唔好塞住耳仔就真係當自己isolate咗
本來要生活喺而家嘅香港已經好辛苦
有禮貌啲大家都好過啲
官方指引好似係中間出兩邊入
其實都唔好話波板糖人係冇用
因為佢地講嘅野真係有人係唔識
好多廢老都係企正中間阻撚住人出黎
然後出黎啲人又阻撚住佢入去唔知想點
覺得搭地鐵既人要考試
合格先俾入閘
每次我讓人落先,永遠變最遲上車+俾後面啲人jip
呢個唔係禮貌咁簡單係需要咁做,人地落唔到車啲人又點上車,不過好多仆街一開門就驚撚死上唔到車
支持,一向有咁做
仲有搭電梯嗰時 通常右企左行 咁多人嗰時右邊會有人龍
想快嘅就行左邊上去 跟住啲撚樣好鍾意係左邊攝入來右邊企
本身預好位同前一個隔一級 無啦啦沖過來搞到我貼住佢後面 有無人明我講咩
你哋係中國香港人
留港撚係中國香港人呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞