其實搭地鐵讓乘客落車先 係基本禮儀

399 回覆
4235 Like 28 Dislike
個個驚上唔到車咁
落車又係驚落唔到咁衝黎衝去
我都試過,有次個阿叔唔讓人落車,我一野撞鳩開佢,仲要屌番我唔讓,話佢無唔讓只係讓旁邊個阿伯上車

心諗關我撚事,咁撚大個人唔識企開一二邊先 扮咩曬野
有時入面明明都無位,啲阿婆阿伯都係好撚急
真。所以WFH 爽好多。繁忙時間搭地鐵真係PTSD

試過俾人落車先,後面個阿嬸嫌我擋住佢
Zip左一聲由中間撞開出緊嘅人入去車廂
入完仲要睥我一眼
未落晒車啲人已經係兩邊行緊入車廂

反而去台灣旅行搭地鐵,見啲人真係會等人落晒車先入去
而家已經學識唔同啲生番講道理 邊個唔讓就直接推開佢 以其人之道還治其人之身
是旦啦
仲有啲濕尻背囊撚, 幾時先會學識唔會阻到人

唔讓我落我會撞9佢地
要打簡體
講開又講
明明地下寫住行樓梯上落都係靠左
你地班盲毛好似冇讀過書連指示牌都唔識睇 個撚個靠右行
試過企左邊最前等人落車 但右邊啲人已經衝晒上去 聽到後面有條友係咁嘖
自從放棄禮讓,撞走沖上車既阿嬸,撞到佢架勢散哂,好悔氣咁打我一下
當刻覺得好心涼好抵死
下次繼續
其實早多幾年係真係多啲人禮讓 (唔計大陸人 唔會對佢地有希望)
但係呢幾年啲地鐵禮儀劣左好多 咩原因
因為屯馬線東涌線6-9分鐘一班,仲要長期冇位坐,啲人梗係涉都涉唔切,你試下呢兩條線好似紅綠藍咁密睇下啲蟻民會唔會禮讓啲😌
咁好修養自己揸啦
所以我基本直接撞, 三個程況 我都廢撚事出聲, 直撞

1. 落車企係車門班撚樣讓都唔讓下, 屌你老母開車門讓開咁撚簡單都要講?

2. 同理, 上車就企係門口, 入邊大把位, 阻住後面未上車嘅人

3. 樓主所講, 我未落車佢已經係中間衝緊上嚟果d

呢班人唔受d身體教育係永遠唔知要點做
利申18x 做開gym, 阿叔我都照撞, 撞到佢出返車廂, 啤住我又唔敢出聲又唔敢出手個樣真係好治癒

唔駛多謝我
即刻企開啲白卡佬
班狗識字?識字就搵廁所柯屎尿啦

除左做愛佢地識咩
唔洗大隻都撞9佢地,果班動物黎
我上唔到車係咪你負責呀
最撚好笑係我企第一個讓人出先
後面總係有啲冚家鏟驚死部車開走一係就撞鳩我入一係就嘖鳩我
再唔係就爬我頭入然擰轉面啤我

大佬呀將心比心啦你要落車嗰陣俾呢啲人頂返轉落唔到車嗰陣你會點呀
金鐘轉火車仲正
入面仲有好多企位
你等下一班想有位坐咪企埋一邊
係要企係門口on99阻住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞