其實搭地鐵讓乘客落車先 係基本禮儀

399 回覆
4235 Like 28 Dislike
香港不嬲繁支嚟,有乜好期待

上次搭地鐵,啲人成碌木塞住個門口唔俾入面啲人出

成班生番
禮儀消失好耐啦
一定係膊頭行先
為咗傷敵一千不惜自損八百
根本就消失
你覺得留番喺度嗰啲會好好
你唔比我落 我咪唔比你上
谷起兩邊膊頭企中間,一嘢衝峰21撞出去開路
諗起Marvel個紅坦克
你班撚樣出就出啦,一開門好似點撚咗穴咁,

又唔撚落車塞撚住度門,阻撚住人上車

我見親一定撞撚返佢入去
日本人咁迫係咪都仲咁有禮?
試過讓左人落車先,比後面呀叔屌鳩我唔入
試過,然後大聲喝返佢「有人出呀」
啲阿伯最鐘意欺善怕惡
我企最前一定頂撚住後面
讓哂d人落車先
有時見d人勁心急想推鳩我我就讓耐d
等隔離d人上哂都未到佢
反正我一定唔坐,頂住佢一齊冇位坐
試過有次落車比個呀蟬撞9我膊頭
之後次次落車都紮實個馬再谷實膊頭
我大約10年前有一次去上海
當時喺地鐵超多人
我同個朋友慣晒喺香港咁樣
同人講「麻煩讓一讓」
但係冇人理我哋,成車人咁望住我哋,好似唔知我哋喺度做乜鳩咁樣
喺香港就算有幾迫,講句「唔該借過」人哋都會睬下你
但喺上海嗰次結果我同朋友係俾人逼到下一兩個站先至落到車
然後經我哋觀察,佢哋係鍾意同人鬥撞鬥迫咁樣上落車,你好有禮貌佢哋唔知你做乜鳩
然後嗰幾日我同朋友只要見到人多嘅地方而我哋又必須要入去嘅話,我哋都係鳩撞咁入去
其實換過角度睇,盡情做咗幾日野蠻人嘅感覺都幾紓壓
每次返大陸都攞正牌鬥凶鬥惡
最中意同呢d人鬥牛,撞返佢出去
中國香港澳門 全部都係一鳩樣講乜都無用
唔好以為香港人特別高尚
做野蠻人反而紓壓
巴打小心D
其實從來都係咁
如果唔係就唔駛特登廣播叫俾人落車先
唔好話禮儀,就係最功利咁計,反正架車都一定要啲人落曬車,月台想上啲人上曬車先會走,如果上先就會阻住啲人落(不能係響月台中間同埋喺車箱入面),咁仲嘥時間;相反,畀人落咗車先,咁車箱多啲空間出嚟再上車,會快啲
係,呢啲細微嘅事已經反映到社會發展
我會同佢哋鬥撞
試過落車兩個女人企正中間冇意識讓開比人落,我聲都唔聲一野係佢哋中間撞開穿過,屌你老母
我搭南港島線,金鐘轉車最明顯。
啲仆街一見到架車開門都想鳩衝入嚟,唯有企定定人定喺度,再大聲講你唔俾我落車你都唔會上到車
正解
但遇著啲大隻過你高過你點算

做咗gym之後膊頭橫咗 遇到依啲情況我完全唔讓 面對面頂鳩住佢 唔俾佢上車 推返佢出去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞