其實搭地鐵讓乘客落車先 係基本禮儀

399 回覆
4235 Like 28 Dislike
大部份港島線,九龍線同將軍澳線都ok

嘩屌你一去到元天屯邊撚咗兩個世界咁,啲人係咁爭上車落車

同樣情況發生響上海
以前都有呢種美德
依家發覺唔衝上唔到車
你唔衝
後邊D人都會迫你衝
試過落車讓人落車,結果自己就上唔返車
個企位要掌握得好
老人家繁忙時間唔同打工仔迫車都係basic courtesy
就係呢班人障礙社會發展
我真係見唔到有咩分別,
港島線嗰啲一樣咁撚閪,
而且喺月台扮排隊,一埋站就湧上去,
大西北至少唔會點攝上嚟。
支持文化post
你有冇諗過香港人本身其實就係冇修養去日本用五毫當100 yen,去台灣入廁所偷食鮑魚,基本上係低賤到冇人有
台灣呢咁
每一次落車
我都好似美式足球開波咁樣
撞鳩啲爭上車嘅人
岩, 例如 曱甴強個竇 即元朗 (呢個區成班曱甴黎) 成班曱甴冇一個識禮讓
喺 曱甴強個竇 - 又新街上輕鐵, 成班曱甴只係識撞人上車搶位
你以為啦
搭巴士總有d廢老唔知係邊衝出黎話住低左等架
長途巴士朝朝都有廢老攞住兩蚊卡搭短途
有時上爆哂客明明可以飛站
都俾哩班賤種搞到冇得飛
輕鐵落車唔衝出去唔得
特別係元朗嗰幾個站月台細得嚟又多人
衝完落車又要同上車嘅人互頂
撞鳩到佢地知驚
不嬲都係撞鳩佢地 驚死上唔到咁
支那種就係咁
同樣係中環
藍色線收工時間
個個排好隊 比人落車先

個紅色線冇呢回事

所以新界人是否低人一等
我落車嘅時候見到人衝上嚟我會照撞
Teach them a lesson
我有試過

嗰次荃灣線轉東涌線,去到荔景,成班一家大細去完迪士尼塞住曬,啲細路仲想夾硬衝入來,仲要大大聲講「我要坐!」

搞到完全落唔到車,我火都嚟埋!

我即刻大大聲講「請先讓車上乘客落車!Please let passengers exit first! 请先让车上乘客下车」

之後即刻摩西分紅海咁,全部左右讓開成條路畀我行

真係好撚爽,依家諗返起都好回味
扶手電梯都係, 永遠都有一堆人喺左右兩邊不斷攝入去, 好似日本咁一個跟一個唔撚得嘅
up乜
咁車就一定要搭㗎啦,有其他人就自然會有可能出現打尖情況,窮撚又冇錢買車或搬近啲
so far搭巴士咁多年印象中都係被人打過唔夠廿次尖,但地鐵係接近每次
講真 就到站我見到啲撚屌企正中間唔俾人落車我就一定又企返中間 佢唔郁我唔郁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞