有無人可以講下工程Consultant 實際工作環境係點?

115 回覆
9 Like 73 Dislike
Contractor仲要做埋design真係衰撚過狗
Consultant d圖好多時無考慮現場 叫contractor死掂佢 咪批鬥大會屌囉 下次consultant有咩問題contractor唔撚講咪撚鳩死自己 contractor同consultant根本就係平排 對上係client
點閪法? 出哂名既大公司黎wo ,年年一車一車畢業生搶呢d consultant 位
做緊commissioning Consultant 主要收下t&c 幾好玩
如果後生就做下main con 研究多d technical 野 比起做design consultant 學得快 人工又高d 做到咁上下咪轉職
大公司就唔閪 你做個間夠大啦同事
Ching 你係咪坐咗幾年?
你而家搵個做sub仔嘅fg人工冇20k都難啦
個人性格,點都唔做 consultant....

申...我就係做緊連登仔成人屌嘅 BS / E&M / MEP
其實差唔多 睇你預到點既老細
有無試過準時放工
我自己工作好自由
你個間係超大型consultant公司,我個間只係你下家公司,點比

唔係點解釋理工大學同香港大學一批又一批女仔 男仔工程學系畢業生入哂去A , W公司行Scheme A

擺明Consultant 係好野先會咁
Consultant d老細一般都唔會差得去邊掛?

唔會好似下家推d下屬送死

Consultant 因為好先大批大批工程畢業生入去做

留番d豬頭骨比地底泥科學佬做
咪傻啦 consultant 啲老細咪一樣會推你去死
我翻過3,4年乾收銀
其實得3,4次係遲到9點10點收工
咁design&build 工程邊個屌邊個先?
識做一定做Main con, 係入世未深先會覺得Consultant係優越d
人工係高D
但係人脈上consultant係會有幫助D
人脈上幾間大型Consultant 你會識到一堆政府呀sir client ,好過下家

工程畢業生都唔做班下家就知乜事
唔好人地講乜就信晒
你估錯同事
長江job包收錢架 但個價就…

一個月番工有10日以上係到抄抄寫寫代工單
仲未肯轉電子版
寫到手指痛都未寫完
aecom今年email大學求fg入去做 email仲要urgent
點撚樣一車車請問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞