有無人可以講下工程Consultant 實際工作環境係點?

115 回覆
9 Like 73 Dislike
好多瑜珈褲女同事
真呀,樓主你講得岩,Contractor 真係做幾年就走佬辭職啦,識做一定做人中之龍 Consultant

而家出黎讀Master 個批都係Consultant 黎

都無Contractor 出黎讀Master

Contractor 係人生失敗者,做緊狗,比HKIE 香港工程師學會排斥,難考牌

得d consultant 考完牌空降client /sub 狗老細屌鳩人

奉勸大家辭職,唔做Contractor,成日都比人撚狗咁撚,衰過Consultant 多多
玩幾年就玩撚完,到時都係比Consultant撚狗

識做都係做Consultant 啦,做Contractor 只係做緊狗,日日被屌老母,得d Science 失敗者先入架,真係唔好讀Science 呀樓主,呢d學位拖累你架!
樓下班contractor做錯嘢就屌 畫錯圖又會屌 然後contractor屌consultant
又鳩噏 master大撚把人做contractor
我fyp group 5個人有3個都係contractor
戇鳩先做顧問 又少錢又工時長
今時今日判頭都大把design經驗
錢途黎計呢
AECOM 你點睇? 大公司喎 ? 人工又高,勁多人搶AECOM 工作機會
[/quote]AECOM 你點睇? 大公司喎 ? 人工又高,勁多人搶AECOM 工作機會[/quote]
你真係唔撚識架喎
落手做同唔洗落手做嘅分別嘅啫

consultant 要應酬業主應酬上司應酬其他工程佬, 燒精神燒腦。

sub-contractor 要應酬閪同事&「 老師傅」 仲要整埋曬啲奇難雜症高位斜位, 一個唔好彩爆鑊就 OT ,啲同事正常人嘅話精神壓力就冇 consultant 咁大嘅 ,不過你會面對生存壓力 跌死 、揼死 、電死 、砸死 、斷手、斷腳、冇手指…… 唔好彩仲會畀天秤砸死
睇你鐘唔鍾意一個人同時跟幾個design同搞tender嘢之餘
仲要個個月幫老細通頂做proposal
鍾意就好行唔送
樓主pin this

正解!

Sub contractor 比狗做,仲要無女仔肯做呢d。

要做就去Consultant公司做,唔會比天秤壓死!
樓主see see

咁consultant 好做wo,唔洗好似sub contractor 比天平壓死左,錢都無得賠

Consultant 好過Contractor 係事實黎,精英先入Consultant
AECOM 人工都有24k,高人工過Sub 狗Entry level,仲要唔洗落手做,只做設計,唔需要店屎尿同埋比天平壓撚死左,命又無,死亡金又無埋

sub 狗Science 畢業班同學得14000 元,比所有人當地底泥踩!
Consultant 屌Contractor 就見過,未見過Contractor 屌Consultant d AE ,GE

簡單黎講Contractor 做緊Consultant 條狗

我唔直接答你
咪老店樓主啦!

你估Sub 狗, main 狗好好咩

仲慘過Consultant ,成日淋臭汗,又比人岐視,最陰公係會被天秤壓死左,仲點會有人做

大學畢業個班工程系學生,不論男女都去哂Consultant 做,行Scheme A你又點解釋?
I like it ,樓主望望this comment

比我我就一定仆倒去做
AECOM 呢? W公司呢?

Ar xx 公司呢?。你又唔比呢d 大既consultant company
aecom唔係同arup一樣咩
aecom
wsp
arup
寫全名有幾難
其實consultant唔一定係要construction related
仲會有做consultancy report
寫consultancy report唔好咩? 寫比政府 Client咁就收到錢

又可以搞北環線report出黎,好過Contractor 精神壓力同生存壓力都大!

比天秤壓死一生玩完,係做緊狗中的狗,比全世界撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞