有無人可以講下工程Consultant 實際工作環境係點?

115 回覆
9 Like 73 Dislike
咪係,比sub contractor 好做好多,唔係點解釋一堆女工程師,成班女仔去哂consultant 到做,無人去Contractor 做
要吹到無中生有唔係咁易
有時design仲易做
寫份report畀政府要過N個部門comment同開N個會,唔係想像中咁簡單,同埋做consultacy report好多時都唔多肉食
但我知Sub 狗慘過你地個邊,無女仔想做sub 狗,完全唔店

大學畢業個批去哂consultant到做你解釋到原因嗎?
港鐵tech都23k啦邊有可能14k
二級監工 唔緊要啦 搵啖飯食姐

睇開啲啦 做吓影相佬咪鳩就囉
除咗政府 無話邊樣一定好做過邊樣 都係睇你性格
講到個天秤專登搵sub 仔黎壓死咁
你係咁驚落地盤既應該轉行
連consultant都唔好做
同埋唔係完全冇女做contractor
不過大部分去main con炸
你唔撚識就唔好亂咁導人做顧問啦
笑死 依家啲顧問都講唔到人
啲fg 爭入main con 搵錢好過
你咪慢慢係顧問度捱
又鳩噏啦
4年前Sub 仔fg都成19k 13個月糧
今時今日冇22k都冇人做啦
笑死 你一定未撚做過
U grad 去晒consultant
咁啲contractor整個scheme A把撚?
今時今日根本就唔興做consultant
Fg入main con搵錢好過啦
點樣大學畢業既去晒consultant 度做
咁啲contractor整個scheme A做乜
顧問都煩緊點請人
你就講到個個仆住去做
的確係咁,sub 狗長時間係地盤好易比天秤壓死,Consultant 一個月落得幾多次地盤者? 的確天秤壓死sub 狗既機會比壓死consultant 高

D女仔入哂consultant 都係咁,sub 狗根本比Science 狗做,入consultant 好過啦
Degree master 問親d人,十個有9個係consultant 黎
Consultant 出到24k

Sub 狗好多都得15、16k架
咩年代呀

consultant 求contractor開工就有
做design &build先好賺 contractor變左做主導design果個 樣樣都跟合約最低要求/偷雞唔做 咁先執得最多錢 同時consultant就變左橡皮圖章 人地話乜佢就乜
原諒呢隻KateLeung
9成係D graduate做左年幾2年以為自己好熟行情
係度也文也舞
咁樣係寫spec既問題姐,一開始咁樣冇design下叫人報標,真係好咩,咁短時間做出黎既design個價一定同真實要既價差好多,工程差1%都好大差異,尤其係機電,中就話有cashflow姐,唔中咪請人做design既錢都蝕埋,報標都咁高成本,最後咪會提價
最仆街係VO出左簽左批左
都唔包生仔

最終收到幾多都要睇緣份
真係做又死
唔做又死
利申 sub con on site 冇牌QS
呢啲公司閪過佛地魔 唔可以提名
咪又係數野
硬標要數圖
design&bulid變左數文字 , 佢一樣有room data sheet之類既野寫晒每間房需要啲咩, 不過長度既野就要自己預, 都認同報標成本會高左, 但都係有限數,真係中左標求其縮短少少野條數都係返到
講人工,十仔可以好和味,不過當然無𡃁仔份
都係做狗, 仲要係人工低嘅狗
及早轉行啦
算9數啦 做野睇際遇運氣 乜都唔識十萬一個月既人都有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞