有無人可以講下工程Consultant 實際工作環境係點?

115 回覆
9 Like 73 Dislike
見出面好多post都屌鳩contractor,吹奏Consultant

D人講到Sub Contractor 係地獄,前個排仲要有幾個post講到Consultant 係舒適地方,唔洗落地盤比人屌到狗,講到Sub contractor 比狗做。

咁實際係咪真係consultant 好做過contractor 同Sub 仔?
召喚風間蛇 Zxxxxx蛇
咪撚on9啦
Client / 正苦 > consultant > main-con > sub-contractor

但如果單job係做contractor's designer 咁就仆家啦
每次改一改你預無限OT
仲有上班台
扑野同扑野
有Consultant 屌鳩contractor
無contractor 屌鳩consultant
咁你話
除非你真係純粹鍾意做大判
咪一撚樣~~~
屌 即係出面d人屌得岩啦!

大家都覺得Contractor 同Sub Contractor 係做緊狗

得Consultant 先做得過
咪on9
大把consultant都俾判頭撚到喊
尤其你fg 俾人掉落地盤 唔撚你撚邊個
Ocnsultant

無咩嘢嘅 一個人咩十幾單design
同一時間要兼顧兩至三單
返九放八/九咁啦

輕鬆
都未去到通頂階段

不過做design 可一不可再
Consultant 不論QS,BS,BSE,結構,都係chur
office 狗日日瘋狂ot
比client 撚
人工低過曬contractor 同client

地盤嗰班雖然平時係上家 牙斬斬
但contractor 玩嘢嘅話即刻收曬皮
業主一屌progress 即刻變做最下家死lur 人做野
幫人做埋都要

自己諗
竟然係咁樣

即係做Consultant 就成日比Client 撚狗,要做到No Comment ,Client 先會放過你Approval 張Tender ?

不過Consultant Design 搞唔店唔係會叫Contractor 班人死店佢咩? 而家興Contractor 包生仔,點會Consultant自己都落埋場做野?

Contractor 唔係做緊狗比Consultant 撚狗咁撚咩?
識做一定做RSS
你識D野
點死掂?
業主:判頭話唔識做喎 顧問你日日落去睇岩唔岩啦
判頭:上VO 唔該你逐個逐個同業主解釋
唔批VO 唔開工
consultant好做你估廿年前?
client又屌你 大判又唔撚so你
佢鳩做鑊都係你食
NEC project喎 笑話黎
但成班年輕工程師個個都屌鳩sub contractor 係狗又點解?

佢地日日都講consultant 好做過Sub 狗
你都 on 9
依家多左design &build
判頭做老細 委任consultant 做design
角色就調返轉了
連method statement 都要我畫埋

Contractor sub con 起碼人工高先
乾收銀一定少一節.仲要人地日日準時放工
最多咪去到8-9點
自己日日就 返9晚11 係起碼
又要夾廢則師 又要比業主屌
依家邊個好做啲
我就做撚到想quit
有聲嘅
根本中後期大判最惡,死期到你求返subcon做野做快d
乜L VO,RFI都即刻幫佢答同搞搞唔切判頭唔做野RE都要比人照肺

一開波收貨個班飛紙仔都左欄右欄,要玩連落個爛鬼blinding都有得玩,後期一開綠燈就變哂陣

香港起貨仲緊要過budget,真係可以揸正d係得政府盤用返公務員收貨班tech grade,最尾要快都係搵大粒拖prof grade落水
最大原因出面盤你唔識走位無下單,d老細又要無鑊氣又要快
其實design and build 係咪玩幾年就冇,得幾張layout,個mc咁短時間點報標,就算中個價都唔準,唔中果班連consulant design fee都蝕埋
依家比起以前好左好多,缺人犀利,大大聲話唔夠時間做,炒左我囉,冇人可以出聲,最緊要係要話俾人聽你要幾多時間做,同埋consultant 出路多好多,10年經計,大部分consultant 撈得好過contractor出身果班
為考牌入去捱
考完牌做client
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞