Affordable Watches 手錶討論區(36)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
之前佢做咗啲咩嚟
但係睇中間戴上手果張
好眕過隻falcon
我隻手偏細想儲錢買Casio ,三隻入面巴打會點揀
F91W
A168
AE1200
想問呢個方法有冇分冬天夏天?
咁佢係真係靚 d細節位瞪好多 係厚咗dd咁大把
同個designer crossover 後飛起人再話係自己設計。 無恥之極。基本上WMT 狗也不屌
應該冇,太陽都係東向西行
條帶好似幾靚
分緯度
南北點歸線上下地區先準
最近咁啱睇緊本講地球嘅書,所以就思考呢個方法原理。其實我記得小學常識都有教,但最近睇返。

首先地球會自轉,亦會圍住太陽公轉,而自轉同公轉嘅軸唔一致,自轉軸同公轉軸比大概傾斜23.5 度。

而地球圍住太陽公轉時,會令某啲時間南半球太陽光多啲、某啲時間北半球陽光多啲,就有一年四季,而南北半球嘅夏冬係因此相反。

普遍嚟講,係北半球見到嘅太陽大部分時間都係南方。而時針大概係同太陽位置相應(中午12點時太陽係正南方)。

問題係上面提過自轉公轉軸嘅差距係約23.5 度,而香港嘅經緯度咁啱係「北緯22°08' 至22°35' 及東經113°49' 至114°31' 之間」意思係咩? 就係當太陽距離香港最接近嘅夏天時,因為香港北緯低過23.5度,所以應該係一年內有短時間香港見到嘅太陽係北方(嚴格啲講係正上方偏北)。而其他地方低過北緯23.5度但高於赤道,都會有呢個現象。真係呢個方法應該9成有效,唯獨好短時間及赤道到南北緯23.5度呢個地區會有啲差異。

我唔知我理解有無錯,如果有太陽及地球旋轉模型,同埋集中考慮指定地區,會容易啲表達。
想問下係咪新錶?
係邊度睇到?
無Sinn 係咪因為Sinn 唔夠「傳統」?

Sinn 係我個人最想買嘅牌子,佢設計清晰易讀,科技優秀,幾隻錶係我嘅grail watch ,例如Sinn UX 係最勁深潛錶。
巴打有心
應該係因為佢過2萬

星期一
有好多 全新都唔洗兩雞
係,好多都 affordable
隻三文魚325少少毒
但想補多少少買其他三文魚dial
有冇人戴過stowa嘅bronze
隻手、長袖衫、外套果啲會唔會hi到啲綠色或者銅味
同埋會唔會敏感
好心動想要隻bronze fleiger
英國Ebay, 呢隻係4520 8000冇咩可能有新
溫馨提示, 56KS/ GS date quickset wheel 大部份都係用膠造. 所以快調唔到係通痛黎. 我隻5625 7040買咗唔夠半年就壞. 不過澳洲有個watchmaker 有parts可以整.
本身有無濕疹/皮膚敏感嗰啲
有嘅建議你唔好試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞