Affordable Watches 手錶討論區(36)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
賣緊moonswatch only
CLS 隻膠五十噚膠到玩具錶咁,Blancplac今次做Cheap哂個牌子,得罪d客
其實我好鐘意吞,但自動吞一直買唔落手,呢隻石英金吞依家插水價,所以心思思,之前都有上黎問過意見,戴過自動吞再戴石英又真係差幾皮,但自動吞真係太貴,所以諗諗下最後都係放棄,諗住先去日本睇下,但最後日本又搵唔到呢兩款,返到香港都係去馬屌左佢算
上次已經好多人咁講
結果大巴大巴車落去 兩邊銷售額都暴增
第一次cross over就話膽搏膽,第二次都夠膽做即係有利可圖
係咪叫我影過對比圖嗰位巴打
其實我都好鐘意呑,我第一隻中毒嘅錶就係sbdx011當年都儲咗好耐錢買,戴咗六七八年都好錫住戴,仲錫過啲tudor 所以上次跌落石屎地真係好心痛

認真希望下年買到035收藏
用隻平價膠錶去介紹貴錶,呢個marketing做得好好
我都想買blancpain
係啊,多謝師兄影比我比較,真係諗左好耐。

我真係鐘意吞樣,但自動吞真係太貴啦,同埋精工買左N隻自動錶,個走時真係唔令我滿意,特別買左幾隻瑞士自動錶之後,真係覺得買日本機械錶真係有距離。最後都係為吞而吞,J隻石英金吞算。不過買左之後真心正,以後再有錢d先再考慮自動吞啦
其實係, 佢地自己內部睇銷售反應準過錶撚個人觀感啦

我記得都好耐之前已經有新聞講moonswatch帶動左真moonwatch銷量, 但直到早幾日公佈swatch x blancpain我見reddit班鬼佬仲死響度話冇可能會有人因為隻膠錶而想買真嘢
呢兩日study吓
先醒覺年頭有隻70週年五十噚錯過咗
50噚帶起左話題,多左入門錶撚去了解50 fathoms既歷史,就會去考慮下呢隻真潛水錶,唔會下下以為潛水錶錶得十仔、海馬、同九傻一假
Lm
sbdc125
呢隻大家點睇

依家都好少見鋼Bezel
應該都係鋁片
如果IWC 嗰啲有埋warranty card 係唔係都應該係穩陣? 定係張card 都有假?
錶都假到,張卡有幾難
佢個卡有個serial number, 即時上網 check https://myiwc.iwc.com/zh-tw/register/manual
當然serial 都可以係用全部一樣, 證明唔到乜, 咁其實呢啲網有咩用
一個no.比人check太多次會比官方alert?不過其實真係無咩意義
你咁講都有可能
早排買其他野, 佢又係有個咁既方法俾人s/n check 真假, 所以都想知呢啲方法係唔係真係有啲用
Serial number對應一隻錶
係某個系列某個型號既錶

如果假錶都對應到,你覺得係點做到呢

我覺得咁樣已經可以減咗一半機會,亦唔存左alert問題

IWC 肯將serial number放上網比對,俾到我地好大信心同一個好既辨識方法
有冇ching 帶sinn
Tissot 假錶有假卡同假serial
一上網入假serial 會搵唔到隻錶
真serial 會出到錶型號
旋拍有鋪頭賣家唔敢答我官網搵唔搵到
師兄訂咗未?我都有興趣要呢隻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞