Affordable Watches 手錶討論區(36)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
本身睇中綠面
睇睇下又唔多啱心水
我見佢用石英
但貴平時個隻好多
好似平時隻銀白面仲靚
Yes
不過都賣晒
可惜
ezm 3F 跟
公投 $3100
apple watch s9
swatch X blancpain
19900 算貴啦
唔知依個post多唔多人同我一樣冇smartwatch?

我自己覺得另一款serviceable嘅機械/石英錶 vs swatch x blancpain, 我都仲會猶豫吓
同Apple watch比較, 我就唔會揀Apple watch

我去左玩獨木舟,去荒島淨灘,一來玩水,二來做運動,三來保護地球保護香港。水上活動就戴潛水錶。不過係海水撐船,其實指南針更重要,下次會戴我有指南針嘅G-SHOCK

隻BN0166 都買左成一個月,呢隻錶係我第一隻潛水錶。原錶帶係波浪黑色膠帶,唔襯代表藍天藍海嘅藍色,所以我買左兩條藍色膠帶,開頭試Trophical 膠帶,但唔係好夾圓潤嘅錶殼,所以再買條藍色波浪膠帶。其實可能nato 都夾,但而家好睇就唔再試。

先講結論,整體而言都好鍾意,佢係限量版,有獨特變化嘅藍色。佢錶殼好圓潤,唔會界手,所以我定位係夏天海灘錶,係休閑運動形。而錶針都係肥又短,除左係視覺上突出外,仲覺得無威脅。我好鍾意小朋友,如果有子女,我會想戴呢隻錶同細路仔玩。我亦一直以為自己唔鍾意日期,但呢個日期窗係4點,唔會太阻礙4點指示,而原來我都幾常忘記日期,日常戴係算有用。而就算唔需要睇日期時,都唔會太礙眼。而且Citizen 夜光十分強,誇張到半夜4點起身都睇到時間,咁其實睇落好開心下。

我自己亦對潛水錶有啲要求,一係旋轉外圈有0-59分鐘標示,我唔明白好多潛水錶只標示0-15分鐘,我一直覺得好古怪。其二係有crownguard。 我明白有冇crownguard 無咩實際功能,但有左感覺襟撞啲,sporty 啲。仲有時針應該闊啲、明顯啲,最少假設潛水時,愈闊愈易睇時針。呢隻BN0166 都符合哂我要求。

但呢錶都唔係無缺點。首先係隻錶唔細,直徑有44mm,但根本無必要咁大,個設計好怪,44mm錶殼,然後旋轉外圈又細錶殼少少,之後旋轉外圈上嘅鋁圈又細少少,之後鋁圈外又有0-59嘅白色分鐘顯示,最後真係睇小時嘅錶面縮到好細。我買錶時,同錶店其他潛水錶比較,就算直徑更小嘅錶都比44mm bn0166 有更大錶面。雖然我手腕戴到44mm,但如果佢縮細啲其實更好

第二係旋轉外圈唔算特別好轉,有時會轉錯圈上嘅平滑位。而且個圈細過錶殼唔好揸,有時洗手後手濕,會轉唔到錶圈。

第三係視覺效果,我都幾鍾意整體藍色,但0-59分鐘顯示嘅白色我覺得好礙眼,好有搶走藍色嘅感覺,如果呢部分窄啲,咁其實白色同深藍色對比都好靚。

第四係物料,我影相影唔到,但戴左一個月都有扣花鋁圈,鋁圈唔襟扣。不過隻錶二千左右,又明白點解無陶瓷圈、藍寶石玻璃等等。如果可以,我想俾錢升級個鋁圈做陶瓷圈,暫時唔知邊度有呢個服務。

話雖如此,其實整體都係鍾意,因為佢係夏天海灘錶,白色可以同深藍色對比,錶圈唔係最好轉都可以接受,錶稍大但仲可以接受。總之一個月嘅感想係滿意。
其實我就好簡單,唔鍾意charge 電嘅錶
SWATCH響呢個POST應該多D人LIKE
同埋又新又買唔到, 飢餓緊
我以前買過Kindle 電子書,諗住可以睇書又節省紙張,更環保。

但原來Kindle電子書好唔襟撞,擺背囊都會撞爛個mon,要整好麻煩。咁要準備個套保護。但隔一排個電池壽命又好快完,好快無電。

但自己本身都唔係自律咁睇書。

而且我屋企大把實體書未睇,近年手機又多嘢睇,根本無機會用Kindle。

結果就係買左舊電子垃圾返嚟,我覺得好浪費。

Apple Watch 個問題係電子產品本身得幾年壽命,維修又整唔到幾多次,好浪費。而且我同好多近代都市人一樣有手機上癮問題,手機仲話有日常生活必要,但Apple Watch 唔係,唔想整多樣野去上癮。

嚴格啲講casio 錶都係電子產品,但最少好襟用先。但佢出嘅casio smart watch 我點都唔會買
我唔戴Apple watch, 除咗做運動
Apple Watch既好處係uniform咁,人有我有,唔駛有咩比較,特別適合fresh grad

有戴錶比無戴錶好
運動錶同我地討論既錶,一定唔會揀運動錶
運動錶我想講係Apple watch
唔係Casio, g shock
其實我覺得兩者冇衝突

我apple watch 會做gym 同訓覺帶 記錄下身體d狀況
有時落街買個外賣唔特別想拎d錶出黎帶 都會就咁帶隻apple watch就算

但番工 出街 就少帶喇
試過一排好撚癲地左手一隻指針錶右手Apple Watch

Apple Watch我反而熄晒啲通知
只係用來做tracking + 運動
ezm係咪用潛水鋼?
如果想買omega moon watch 邊到平?
Apple watch for返工攞唔到電話出嚟睇
戴住睇下有冇緊要msg先覆
結果買完淨係返工用 出街戴返機械錶
呢隻係咪未有得買?想要
街有好多同款,但係咪依隻色就唔知
正皮tissot負皮seiko
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞