香港夜市,大陸人睇得通透

390 回覆
2403 Like 23 Dislike
大劣人聽住,就係你地搞到中国香港咁嘅樣,千其唔好以為唔關你事
人講乜咪做乜
明明通識又係佢地要人批判思考,而家佢地正正反面教材完全唔思考

碼頭柒完比人話完最急急腳諗方法去改善,咪又係搞到一獲粥
然後而家又突然吹個夜市出嚟,又係要短時間搞

終於明白點解政府係少做少錯,寧願唔做好過做
班高官行緊好大步棋
其實大陸網民 都有笑香港政府

但實際上香港政府 都係手下
真正話事果個係 小學雞

但大陸人唔敢直屌 果隻小學雞
看到這幾條香港要搞活夜市拉消費、拉經濟的消息,
聯繫到香港今年上半年融資額創20年新低,心頭五味
雜陳,百感交集。 一個一度睥睨天下的國際金融中心,何時起,要活得 如此卑微了?要靠夜市、靠地攤拉動需求,拉動經
濟?賣魚丸、賣腸粉,能拉動經濟?能撐佳香港高達
5萬美元的人均GDP? 香港是國際金融中心,靠的是匯通天下,靠的是投資 融資,靠的是為海量國際資本無障礙自由進出提供的 國際化、專業化、法制化的環境。丟開這些根本,丟 開中環,指望旺角,指望魚蛋丸,那幾代人、這幾十 年辛辛苦苦的折騰,所為何來?還不如從一開始就守 著漁村經濟特色,在魚蛋上各種創新,也算一道風 景。要知道,四十年前,西洋菜街賣的魚蛋規模,是
遠大於現如今的。
真想回去嗎?真願意回去嗎?真甘心回去嗎?
真港女 跌
Why Not All?
其實個個都知道死因 係隻小學雞
但大陸人 邊敢直屌小學雞, 第二日即刻國安上門
政府唔知?唔好咁天真啦
大陸邊度識管理香港丫,晒氣,一個圍牆國家管理國際化都市,唔駛諗都知搞唔掂啦
呀超我唔敢講
你估跟過林鄭既波叔會睇唔透?
香港係想大搞都有心無力
外憂內患 好似中史讀緊果d朝代末期咁
特首每個月45萬人工
仲有另外8皮非實報實銷津貼
防疫防到閪冧怪得邊個
咁事實上的確係

香港政府+建制派 引狼(中共)入室, 都算係香港人搞死自己
咁通透,可唔可以講埋乜野令到香港金融市場冇左優勢呢
D藍絲 覺得係2019年「黑暴」+美國勢力 搞死香港經濟

唔關習總事, 唔關港共事
係「黑暴」+美國人 搞衰香港
原來潤係咁解
而家先知
收皮啦,傻西5毛
最主要係封城三年, 封到成班支那人 都覺醒左
知道隻小學雞 真係on9
拉得
夜市呢個定位其實岩呀 科產業技又唔得 金融又玩爆咗 轉口外資走埋/中國爆埋就等收皮 咪成個泰國個啲東南亞國家咁做旅遊囉 不過係一個無特色既城市做旅遊生意都係等收皮架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞