點解啲英國人咁鐘意講「Are you OK/Are you alright?」

194 回覆
42 Like 304 Dislike
alright mate?
Are you alright 其實都要聽個tone, 好多人咁樣同你講更多係帶有少少疑問傾向 而唔係簡單理解成how are you doing.
其實真係口語無咁注意grammar
係我地由細到大教育要我地口語都要grammar啱
問你有冇事緊係用最快最直接既方法啦
洗唔洗跳完舞轉幾個圈再用法院老套式官方說話問你有冇事
得啖笑
又唔敢去reddit問喺度搵啲半咸淡圍爐
我淨係知有人唔鐘意聽到聖誕快樂
Are you alright? 呢句嘢應該係 你見點呀? 而唔係 你冇嘢呀?
人地greeting 咁用。

唔通有人喺火車聞到有臭味,問有人炒蛋呀?
你就以為有人拎左d炒蛋上車?
我會答why am I not?
但佢地會覺得好奇怪
未必get到意思「問問問問乜野呀我al 唔alright關你撚事咩」
你說得對
中文都有「別來無恙嘛」依個expression啦
又黎
同意!
我地係英國皇民
Annie, are you okay?
So, Annie, are you okay?
Are you okay, Annie?

You've been hit by!
You've been hit by
A smooth criminal!
POW!
純粹用個口出下聲,等你知道佢冇當你透明,幫唔幫就係之後既事
乜撚呀 口語黎
句野係 等於 how are you
唔撚跟字面意思架
屌你 你肯撚定唔係英國住
你好撚煩
番香港啦
i’m all left
唔係你老尾喇
句句都將你自己喺香港學嘅禮儀習慣硬塞落另一個國家嘅人度
仲要唔係基於實例係靠斷估
要講禮儀你先係無禮傲慢自大果個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞