美玩討論區(40)2023第二個post

677 回覆
1 Like 6 Dislike
即係咁既價我唔會投訴囉
佢個賣點唔係可動
上色真係算唔錯,尤其係怪獸出得算靚
漫畫人型個d都唔差,
有演員真人頭個d就真係唔掂

d可動擺靚pose係冇可能
只能夠打棟企
觀望緊inart,睇佢可唔可以成功將 1/12hottoys化
最期待呢間
希望出到嚟個比例唔好好似三零咁
話自己1/12 但高成個頭
嗰時聽fb有人話訂價希望做到5,6百
如果佢成功做到呢個價,質素又掂
應該吸曬班買日廠客
唔駛再on99自己再買dlc,加埋成千銀甚至過千
唔計頭雕Mezco都得嘅
有啲垃圾老翻到可以做到「細HT」,只係老翻不了咁解
所以要做根本唔係做唔到
只係價錢問題
inart 1/6都貴過hot toys一截
點解會預佢咁平
我諗800以上,1000以下
個頭要人手油應該$200倒(計閃回價錢),
個body$500(計shf價錢)
加埋應該700倒最合理,睇下間廠點定價
拎咗mafex rescue
靚到癲

屌你老未shf出埋哂啲垃圾
小心比風扇哥喺度開個account追擊你
唔知隻TDK batman 幾$
希望出d 其他廠無出d角色
十個玩shf 八個屌

一掂mafex
就可以放棄shf
只可以話shf唔一定係垃圾
但嗰期真係專出垃圾,反而再以前出得仲好

就算依家亦都再大進步翻,
但已經儲落唔少hater
Mezco就算唔計頭雕,電影類我覺得身型好多都麻麻地
不過有啲係得既.例如之前特價入咗隻hellboy,係幾型既
一係ML一係Mafex,shf永遠都唔考慮

SHF只買拉打或者動漫系列
Mezco一時時
而且價錢唔平
但好上黎真係神物
Hellboy我350入
抵到爛
愛不惜手

鐵血戰士又係神物

漫畫系好多正野
白色磁力王
鐵拳
小丑
全部都好靚
價錢唔高

真人系就去仆街了
John wick 收到大貨欲哭無淚
開都唔想開

Btw
Mezco自家產品質素爆燈
禮服蟻1000唔洗抵玩

之前粉骷髏band友組變左神物
我開都唔捨得
SHF 好快會俾ML追上
ML最近質素大提升
岩岩收到隻綠魔非常高質
完全不下SHF
SHF就是貴
本身其實冇可能追得上
孩記始終有低齡Line限制,漆面同用料都限制住
同埋SHF依家嘅Body一定好啲

但孩記完全真係靠誠意,知道玩家想要咩
但SHF亂鳩咁黎,又要同玩家作對咁
綠魔冇笑頭、細節又做錯哂

老實說今年shf好多隻我都覺得出得幾好,
但望住個價錢就覺得應份,
ML就做到又靚又對得住價錢再又突

所以完全反映笨大食水有幾深
ML在素體有進步空間
一時有釘一時無釘

但真心三代同堂果次我係覺得驚艷
完全超越左SHF
上色
可動
配件

但ML包裝係唔預你儲
預你掉左佢
3蛛上色/配件就唔會超越啦
SHF色水屌打喎
孩記最多贏喺頭雕同價錢,
但配件點可能夠人打

可動各有各,ML新蛛類Body真係好正
但唔知點解出係蜘蛛系列到都係麻麻
反而Black Widow,2Pack Deadpool,3pack DD出得仲好
同埋3Pack三代同最近吊卡都唔知點解出到好硬實,唔好扭

SHF素體/可動其實唔係唔好,但明明就係舊技術
只係係今年先開始拎出黎用咁,
好多嘢Bandai其實唔係做唔到,但永遠都求鳩其

孩記感覺上比較睇到佢每次嘅突破/進步
SHF個價貴咁多,同孩無乜可比性,要比同Mafex比
ML唯一輸真係得上色唔夠SHF精緻,但本身上色都合格有突
除咗Ironman呢類色水決定一切嘅角色,一律建議買ML

新世代body已經好好扭,而且物料上無咁易甩色/花,overall好玩過SHF
頭雕更加唔使講,應該係咁多間量產大廠入面最靚,不過要一個個wave咁計

近排120蚊SHF starlord同ML starlord,我會揀ML
同mafex比,shf唯一贏既位就係快
頭雕身型配件全部mafex完勝,你feel到佢整得有heart
仲有mafex 隻隻都跟個地台,支撐力一般但起碼有,
shf隻綠魔比成千銀都唔跟地台真係好度縮

但mafex通常等套戲完左最少過3/4年先出到貨
starlord shf 屌打ML喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞