美玩討論區(40)2023第二個post

677 回覆
1 Like 6 Dislike

美玩討論區

HASBRO 6吋(1/12)
每隻大約$200~350
平價,中等可動,近年頭雕質素進步神速

*Marvel legends通常1 wave 每款figure會多件BAF(BUILD A FIGURE)
集齊5/6件可以合成1隻figure

figure種類:
MARVEL LEGENDS, STAR WAR, GI JOE, POWER RANGERS
TRANSFORMERS, INDIANA JONES, DUNGEONS & DRAGONS.......

SHF 6吋高(1/12)
每隻大約$400~$1000
高定價,高可動,質素參差不齊,頭雕麻麻

figure種類:
DC, MARVEL, STAR WAR...

MAFEX 6吋高(1/12)
每隻大約$500~$1000
高定價,高可動,多配件,靚頭雕,遲出貨

figure種類:
DC, MARVEL, STAR WAR, THE BOYS, 其他電影/電視劇...

MEZCO 6吋高(1/12)
每隻大約$500~1000
布/皮製衣物,中等可動,頭雕可以

figure種類: DC, MARVEL, 各電影

McFarlane 7吋高(1/10)
每隻大約$ 80~$200
平價figure/雕像,低可動,頭雕一般,7吋太大隻,夾唔到其他牌子

figure種類:
SPAWN, DC, WAR HAMMER, AVATAR, 其他電影/美劇...
日本動漫鬼滅之刃,我得的英雄學院,七大罪...

邊度訂?

SHF MAFEX MEZCO
:AMAZON,孤注一扭,五月,古迦...有實體鋪既地方
:精品(藍),冇實體鋪既網店/FACEBOOK(好多老千),淘寶(遲好耐先派)

McFarlane HASBRO
東京駅,縱橫行,Hobbybase

邊度買?

1.Carousell
2.信和/現時點,開住Carousell格價買

DLC頭雕邊度買?

1.淘寶搵"閃回工作室",佢直接copy hottoys頭雕,上色高質,每個200蚊倒,
2.淘寶淘嗰白模返嚟自己油/閒魚,搵人上色

Ball joint太鬆點維修?

1.)用AA膠滴幾點係個球波度 用來增加厚度
2.)完全乾透先入裝返上去
3.)仲鬆就重複1,2 直到緊為止 / 關節實過頭 沙紙磨一磨
*唔一定AA膠,不過普遍多人用...指甲油都有人會用
Lm
shf今次隻Mk85個人頭出得好咗好多

不過仲係個垃圾body,隻色仲要差過之前
要買嘅都有mafex,洗咩買你
印得清咗,不過底模唔算似,想佢用呢隻印法出多次Tobey頭

其實我覺得呢粒似過以前嗰啲咩閃回頭
shf今次隻Mk85個人頭出得好咗好多

不過仲係個垃圾body,隻色仲要差過之前
要買嘅都有mafex,洗咩買你
街價最平好似四百幾蚊 但呢隻蟹鳩梗
我諗最平應該可以跌到同thanos 500蚊一對

呢隻新廠先至一百幾蚊人仔,身型都靚過你
身形重要靚過你shf

thanos如果有得跌都唔錯
因為其實出得幾好,mafex又冇同佢打
可惜入咗上一隻
如果可以五百蚊我唔介意買多對

雖然隻模型係幾靚,但始終唔係成品
啲人可能寧願買中動
模型大細如果夾到ml或者shf應該多人買
如果就咁素組有官圖咁應該幾吸引
要噴嘅話 我都係買返合金嗰隻算了
佢好似真係上定色
但你要自己處理啲水口
砌過一隻
豪華版貴啲先會上定色(限量)
普通版都係膠色
除咗關節比較鬆少少都冇乜缺點ok嘅
追返post原來我砌嗰隻係御模道冇嘢了
望下隔離真骨雕555 定價先8800yen
就算食炒要七舊幾水
我覺得以佢呢個咁嘅質素都值得

屌你Shf呢隻咁嘅傻鳩嘢
頭雕柒 披風膠 配件唔多 身型又差
13200yen
身型好似怪怪地,手甲好似怪怪地

同埋參考呢隻既話應該唔駛噴,加有隱藏水口
https://www.youtube.com/watch?v=Znlc78UiUj0
炒到8舊
八舊水其實都貴,遲下大貨到齊可能跌返啲
但係如果我八舊水食炒買
555咁嘅上色detail 質素 我都可以接受

隻2099定價已經成七百蚊
完全唔值呢個價錢

由555睇得出bandai絕對有能力整得好靚
但係marvel系列就係要hea鳩你
佢個心態就係 你買就買 唔買過主

身形點都好過shf先
下,好肉酸喎,特別係膚色
唔覺似過閃回
發覺個膊頭位好多人都唔識推返上去,會靚仔好多,唔止iron man

其實佢個模都4年,好心就改下條腰真係幾肉酸
真係唔識欣賞閃回
膚色永遠似死屍
同埋閃回個模真係唔似
本身HT粒祖傳頭就唔似
但shf呢粒repaint個模係有得救

我自己覺得韓狗頭粒模最似,
通常搵人油嗰啲膚色都係最自然
膊頭最肉酸
mafex屌打哂兩隻
2099披風本身難搞,但一定係膠架喇先做到個效果
所以膠唔係問題,但佢又唔還原先on9

橫點套戲近乎冇用
寧願佢唔比,唔好係到篤眼篤鼻

不過Marvel6吋成品license本身可能都唔平
好難直接用拉打比價錢
其實今年暫時出咗嗰啲真係冇咁hea
好過以前好多3蜘 Miles Gwen 屠殺真係唔錯
但好撚貴啫

但下個月隻GOTG SET真係睇官圖都垃圾
搞到好似得Sony有份嗰啲會出得好啲咁
真 呢個tony柒頭用左起碼5,6次
明明ht bd85個頭似d 佢連翻下模都懶

但佢唔洗$200黎講算油得唔錯
搵人油係靚 但勁撚貴
有得勁靚嗰啲 分分鐘貴過本體
因為影相條友無推返好
gotg又慢又肉酸
我覺得貴唔係問題
但你要畀到個價錢應有嘅質素

有好多位應該要再做好啲

e.g.屠殺 隻眼加多少少光油
隻紅色再鮮色少少

miles&gwen
miles啲表情好唔自然,gwen隻眼柒過官圖
整體係唔差,但係個定價真係好撚進取囉
同真骨555一樣8800yen,憑咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞