UFC 討論區(38) - UFC 292 影帝vs契仔

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
Izzy會唔會又immediate rematch
Male man又諗起中國龍粒lin
點解D低掃足5回合都冇事
應該係年尾紐約msg火警
被動技插眼 捉籠網 踢j 好難贏
今日黑龍個狀態的確冇以前咁好,拳腳嘅速度力度都弱左
咁啱撞正Sean 超強防守,你見到其實黑龍上中下都不斷搵機會入,但真係入唔到,反而Sean 啲counter 又快又重,加上第一round 重創黑龍令之後嘅優勢擴大

總結今場Sean做得好嘅地方:
1. check 大部分 calf kick
2. 嚴密防守+前壓
3. 冷靜,唔中黑龍啲假動作
4. Jab & Counter快狠準
5. 體能分配,後期攻防質素keep到同開頭一樣
石手真係黑龍一生宿敵
kickboxing 贏兩次
mma又攞過佢條冠軍腰帶
升重打贏給予黑龍第一敗嘅波蘭大鎚
之後親手訓練自己手下敗將打贏黑龍
下下擋到咁滯 睇穿哂

Potan返嚟打Sean就好笑
支龍個站架經mma 改變
企得好開拉距離+防take down +head movement
但係泰拳+kickboxing 唔會咁做
好易比人掃前腳 多數企窄啲去check kick
Olivera唔驚落地/比人take down
所以用泰拳去打站立 blocking好好多
呢場支龍又唔會落地 所以企得好直去check kick都唔驚 對住啲基佬就唔可以咁做
Philly shell就負責block 上身既拳
Footwork 其實都唔錯 一路壓前ring cut
壓住支龍係籠邊
唔一定要黑龍好華麗既步法先勁
穩打穩紮 同石手一樣
相反其他突入去攻 支龍會有更大意識去留籠中間等佢有更多位走動/防takedown
不過你上面所講既都係中途轉mma
立技唔係本身果範
所以好難一時三刻做到咁勁
Sean又同石手一齊train 我諗戰術都有share
打埋消防員就退休,難得升到heavy weight咁就收山,有啲可惜
Costa
如果今場係黑龍就應該咁安排
但狼王贏Costa 打冠真係零說服力
Costa 冇贏過現任排名選手
仲要輸俾意粉
白狗:izzy vs sean rematch next
正路係俾izzy rematch嘅
上面啲巴打都分析得好好 呢場爆冷個人覺得癲過usman leons果場
usman起碼如大家期望sm左人幾回合先被headshot 但我諗應該無人會賽前諗支龍輸1-4 判定
近3場輸2場都仲rematch
補充多句
支龍轉左站架企太闊
做唔到石手細幅度既calf kick
全部要做好大幅度既low kick
變相更容易ckeck 到造成反傷
呢個都係中後段少左low kick 既原因
Rematch 既黑龍又好睇既,但我估佢冇上場想贏返石手團火
咁一面倒都正路?
無計 一黎白狗中意佢 二黎佢真係統治左好耐 上場又真係俾佢復到仇
我個人覺得
Sean 有用好多腳 特別係前蹬 其次佢主要武器係jet
佢手成日係低位 出手快啲話好難預判 黑龍防反係counter 後手多
而Sean 又唔急 打得夠冷靜 但又有時又會打番combo 立技心埋戰捉得好
同埋黑龍戰術係想手臂展優勢 用long guard 去防 保持站立 用腳踢ko 可借Sean 啲防守真係進步得太多 多謝石手佬
狼as白爸爸契仔就點都得㗎啦
支龍又有immediate rematch了
Usman果場最爆係佢由頭sm到尾,以佢嘅性格同打法,通常到都係拖時間基到尾,點知最後比leon一腳收皮,連record都比人破埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞