大家覺得三顧草廬,劉備係見左三次諸葛亮 or 去三次先見到

115 回覆
29 Like 94 Dislike
頭兩次冇去. 係屋企打機話見唔到
第三次dead line先去
仲要吹到自己之前做左幾多野

利申:有好多類似經驗
諸葛亮咁有米, 佢d 工人一定見過劉備la
你問我覺得
我咪覺得諸葛亮係自己去見劉備囉
裴生點諗關我鬼事
之後仲有個孫堅陪袁術搞屎棍
孫堅所謂討董大義北上嗰陣已經借機報私怨殺王叡
討董失敗仲想食個翻尋味打埋劉表,咁就無咗條命
可惜晚年難得一次試圖進軍中原,俾曹操一早安排好策反張羨燒後欄
未必
襄陽失陷 曹軍士氣跌至零
如果孫權同劉備齊心
合肥空虛趁機北上
加上京師反曹勢力響應
北部舊袁紹勢力配合
曹家可𣊬間瓦解
我反而諗「見」會唔會唔係見到既意思
而係類似論語入面「天下有道則見,無道則隱」既「見」,代表諸葛亮終於肯出山,唔係講一堆拜年話hea劉備
當然唔應該解得太偏,三顧定三往都係無好決定性既答案
佢娶黃家醜女根本精甩尾
係荊北名士圈入面已經起朵
唔使現身做村夫,但襄陽劉表到蔡家到名士到隱士個個都知佢常自比管仲樂毅
跡冥圓融,進可攻退可守
唯一可以肯定嘅係唔會魏略咁講係諸葛亮搵劉備
魏略依度擺明係抄史記劉邦張良既舊事改一改(連句「當若之何」都出埋,睇先主傳劉備既英氣既劉邦既無賴氣本來完全唔同)
然後查遊戶充軍依招根本唔洗諸葛亮提出黎(不過本傳打完赤壁,劉備的確有叫諸葛亮去查戶)
分比係小說家言

魏略依本書記蜀吳兩國時多靠傳聞,失真處不少(當時資訊的確無咁流通,南北朝史書記對方史事時亦時有失實處)
寧願信傳聞都唔信官方記載(陳壽本人編過諸葛亮集、,算係當時既諸葛亮研究權威)同本人講法,只能講十分奇怪
其實唔講隆中對,諸葛亮出山一黎就拉到孫權幫手,已經係一件大功:

先主至于夏口,亮曰:「事急矣,請奉命求救於孫將軍。」時權擁軍在柴桑,觀望成敗,亮說權曰…..權大恱,即遣周瑜、程普、魯肅等水軍三萬,隨亮詣先主,并力拒曹公。

1.係諸葛亮自請去
2.孫權其實食緊花生(不過據江表傳睇係孫權有心想打)
關羽已經被徐晃擊退,劉備打完漢中之戰要回血,要等下次了

而且要河北士族轉而支持劉備,可能要長安洛陽失守,局面去劉備傾斜先有條件
好難講,文言文講context ,又唔須要 specific
孔明明顯大把線眼
如果唔係點分析時局得咁勁
可能連劉備去搵佢都係佢安排
如果三次都見到,咁頭兩次做左d咩,飲茶?
First in 互相認識
Second in 請左

交report
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞