大家覺得三顧草廬,劉備係見左三次諸葛亮 or 去三次先見到

115 回覆
29 Like 94 Dislike
佢咁多富貴親戚,唔出黎做野都冇所謂啦
有田有地有工人,有錢佬
我傾向三次都見到
雖然話孔明足不出戶能知天下事
但係劉備霉成咁,未必第一次見就肯跟佢
隆中對可能都係呢段時間諗
君擇臣,臣亦擇君
諸葛亮一早相中左劉備

但如果劉備對佢唔重用,諸葛亮就唔會出山
草鞋佬: 孔明,我係備,想搵你出山做軍師呀…見個面丫~
孔明:唔~咁耐得備搵上門 天意天意…但我乜都未準備好 扮唔係到先
草鞋佬:孔明我又來左搵你出山,見過面丫
孔明:咁快又來,我份report未寫好呀老細 繼續扮唔係到…
草鞋佬:又係我,孔明,見過面好嗎?
孔明:搞撚掂,終於寫好份隆中對
草鞋佬:睇來都係見唔到臥龍先生架喇,走吧!
孔明:且慢,進內詳談吧
於是孔明開始present隆中對
咁但係 可投效嘅劉備之外無咩太多選擇
曹操屠徐之仇
孫權太多人壓住上唔到位
劉表劉璋能力不足
劉備跟做
但failed
冇計到東吳偷襲
咁乃見個乃字可以點解釋?
其實孫吳冇偷襲嘅話成件事係成功咗一大半
以古代嘅通訊嚟講諸葛亮其實真係好撚癲
已經有曬成個picture 千古名相唔係亂咁叫
隆中對前 劉備兵不足萬 地不過縣 戎馬半生而祿祿無為
隆中對後十年 連跨兩州 兵逾十萬 連挫強曹
睇你點定義成功啦
應該係話佢老婆有錢
劉璋我唔知但係劉表其實好撚勁
基本上係佢自己打曬成個荊北返嚟
我諗佢唔跟劉表純粹係當時劉表已經好撚老
所以我#1 寫左三顧 207年 出師表 227年 同 三國志 280年

諸葛亮自己寫果句淨係話劉備去左三次諮詢佢;
陳壽隔左73年, 就好似我地睇返孫中山咁, 某d 野傳傳下吹大左都有可能
(上次你話臨沮筆誤都有可能, 咁傳誤都唔係唔可能)
而且都唔係錯好多, 呢個記載唔影響政局

不過呢d 都係鳩估
佢外父係有錢佬
ching 點睇赤壁之戰劉備出左幾多兵
下次想開po 講下赤壁, 集思廣益
咁其實都唔係無可能 但係上次話臨渚有爭議原因係因為佢同其他史料同史實出現矛盾
而今次三顧茅廬可以話係孤證?
佢家姐又嫁比荊州大族
我當時荊州士人覺得: 蔡氏家族之心路人皆知

劉表ok 但蔡家權勢太大, 諸葛亮算係親戚唔會唔知
赤壁一黎陳壽寫得好簡略
二黎魏蜀吳各有各講 好難喎
兩萬係合理推測
都係架, 最多話出師表無提最後一次先見, (當然都無需要提)

另外性格上, 諸葛亮成世人都好務實唔似一個吊高黎賣既人 如果佢想考察劉備見兩次互相認識, 第三次先出隆對中反而會合理d

當然都係9估
白手起家做得一州之主點會係易與之輩
但係明顯劉表唔係爭霸天下嘅人傑所以郭嘉先話佢坐談客耳
唔出奇
所以一直講有人係用上面講法
三顧頻煩天下計 蜀相 杜甫
孫權背盟+偷襲關劉備咩事
隆中對入面已經ff得好犀利
估唔到劉備真係做到曬
之後關羽仲可以北伐完全係幻想級別
劉表堅勁
一條友去到荊州
到最後士族豪強都服佢
但係同袁紹一樣,立儲一事優柔寡斷,加上兩個仔又廢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞