基督教連登堂2023年8月13日主日崇拜:啊仔,聽我話

122 回覆
52 Like 21 Dislike
願神感動你回轉,幾時都行係光入面
能看顧,能保守,明白祂可以,
知道救主祂必全程一生拖帶。

能照顧破碎傷痛,祂釋放脫罪網,
跛子可使起身奔走,也讓瞎眼看到。

https://cantonhymn.net/song/hes-able/%e4%b8%bb%e8%83%bd%e5%a4%a0/
食嘢要講黃藍
去旅行要講黃藍
想不到依家連教會都要分黃藍...

想知下你地基督徒對「黃」「藍」嘅定義?
果個教會好藍,呢個牧師好黃
其實會唔會係「偏見」
係你地眼中係咪冇中立?
非黃即黑。

入教要受浸進行洗禮
會問你幾條問題
公開表明你是否願意將一生奉獻畀神etc...

想問下你新創立嘅連登堂要有咩資格,咩立場,咩宣明先可以加入
連登堂歡迎所有人入黎認識神同敬拜神。係所有人。
真係隨便入無任歡迎,只係唔希望見到任何惡意搗亂。

加拉太書3:26-29
//26 你們所有人藉著信,在基督耶穌裡都是 神的兒子,
27 因為你們凡是受洗歸入基督的,都已經穿上基督;
28 當中既沒有猶太人,也沒有希臘人;當中既沒有奴僕,也沒有自由人;當中既沒有男的,也沒有女的,因為你們所有人在基督耶穌裡是一體。
29 如果你們屬於基督,就是亞伯拉罕的後裔,是按照應許承受產業的人了。//

當中既沒有的,也沒有的。

如果見到有爭執,我自己會盡量按聖經教導勸阻,亦都希望大家幫忙(勸阻,同避免係理性辯論之外互片)。

關於決志
如果大家想立志跟從耶穌,請自己同佢講明,同埋係人面前承認。

關於水禮
好抱歉,呢度暫時提供唔到水,比大家透過水禮歸入耶穌基督既死同復活。
如果有意透過水禮公開承認信仰,請聯絡實體地方堂會。

關於入會
連登堂暫時冇任何行政工作/重大決定,係需要區分會友/非會友。
全部人全部意見一視同仁。

關於入教
信耶穌係同神建立愛既關係、成為普世教會既一分子、同成為地方教會既一分子。
生活上做返按聖經教導相應合宜既事就得。
大家係咪信,神知自己知。如果你決定信,我最大既功用就係鄧你開心。

其實關於黃藍既問題,我冇咩係度發表過意見。兩邊既牧者見解我都約略聽過。
我之前就知道有撕裂,又見樓上有傾,真係想了解多D,話晒見識有限。

以弗所書1:20-23
//20  神在基督身上發揮這能力,使他從死人中復活,並且讓他在天上坐在自己的右邊,
21 遠超過一切靈界的首領、權勢、能者、主宰,以及人授予他們的一切名號,不單在這現世時代的,連在那將要來臨的時代的都超過了。
22  神又使萬有都歸服在他的腳下,並且把他賜給教會作萬有的元首。
23 教會是他的身體,是那完全充滿萬有者所充滿的。//

基督遠超過。既然呢度係為左敬拜主基督,咁大家就不如望實基督。

認定耶穌基督做主既各位巴絲,我都趁呢個機會勸你地係佢入面合一,世人就見到基督比都大。
識落番果度啲人又唔係
但唔知移民潮之後點
仲未定講題,唔知大家有冇對邊D聖經人物/故事/教導/經文 有興趣?
十二門徒入面,有猶太極端民族主義的𡚒銳黨的西門,又有極建制的稅吏馬太。
其實聖經就係充滿左張力,好難話一邊啱晒
Gchi
Gchi 大家都聽神既說話
睇到出埃及記
覺得21 啲例好怪
同埋20:22-26 點解神會鍾意啲咁嘅嘢?仲有嗰啲咩無酵嘅嘢
19:21-22 又係點解要激殺人
仲有點解要harden 法老嘅heart 去show 佢嘅榮耀
點解要以色列人搶掠埃及人

呢啲都係我唔係好明嘅
想知講義人和不義的人都會復活果part
21啲例其實都算係幫初期猶太社會構建左個基本法律架構出嚟
同埋第7年自由呢個例係到現代社會都有唔同程度既延伸
例如破產record 7年就會洗走(雖然近年改左做4年)
好問題黎,咁下次就講下出埃及啦
未必好連貫咁講到晒,我盡量組織下
可以之後個星期講下
但係你指緊邊一段?
使徒行傳24:15
想知邊D係義人
我地依家係咪算不義的人?
如果我去到死果刻都冇信神
咁我仲會唔會復活
明白,咁其實都係要睇埋其他末世論既經文,重要問題黎
我淨係識將佢地既訊息downgrade ,唔好喇掛,好似貼條link 好D
巴打講得好岩
神係無分黃藍
我又諗左一諗,神其實係又黃又藍,係滿有權柄榮耀既大君王,又自己謙卑行公義傳揚真理
見到巴打講有關決志, 教會同水禮
其實想講唔同教會有唔同要求做法
我自己最初信的時候, 係一間比較新派的教會牧者為我施洗, 佢地講求因信稱義, 只要求清楚明白自己信神, 而且十分鼓勵弟兄姐妹在決志後盡快受洗

但香港也有其他教會會有比格嚴格的課程要求

我自己就覺得只要是信神就可以, 雖然我自己是在基督教會受洗, 但最初帶我信主的是天主教徒
我都覺得只要唔係異端, 其實大家都係一樣
多謝主,LM 返屋企睇
同意呀,我自己係未完全了解信仰既情況之下決志受洗(好簡單咁想得救),之後先一路經歷更加多同認識更深入。其實又邊有得完全明晒。

聖經入面就有一信就洗。

使徒行傳8:35-38
//35 腓利就開口,從這段經文開始,向他傳講耶穌的福音。
36 他們沿路往前走,到了有水的地方,太監說:“看!這裡有水,有甚麼可以阻止我受洗呢?”
37 (有些抄本有第37節:“腓利說:‘你如果全心相信,就可以受洗。’他回答說:‘我信耶穌基督是 神的兒子。’”)
38 於是,太監吩咐停下馬車,腓利和他兩人下到水裡,腓利就給他施洗。//

冇記錯既話,去到初期教會大受逼迫,公開認信同殉道分別唔大果時,係明白晒個信仰先受洗。(唔記得係咪同期,以前受洗好隆重,要禁食一輪先)

你講得好啱,主入面合一真係好緊要。
最初我問天主教朋友
我連聖經都無乜睇過, 都可以受洗嗎?

佢也是用太監的故事同我講
聖經上說只要信神就可以了
罪的代價已經有耶穌為我們付了
我們只要接納交托就可以得救
我就咁諗返記得既:

早堂:同耶穌一齊死同復活,係我地睇世界、我地睇自己、神睇我地都反轉晒。神睇我地做愛子,又將佢既義比我地。安提阿教會既領袖係最難接受但又係神放埋一齊既。
午堂:利未屠城受咒詛,神化為祝福。利未人分散各城,教導神律法,神設逃城做界限,限制罪惡散播。摩西亞倫謹守崗位,差唔多每次都俯伏代求。可拉眾子離開叛逆一眾,神用佢地寫詩篇。士師末期,人目中無神。利未人失職,錯誤敬拜由米迦一家擴展到神無應許既但地,北國又放金牛犢係果度,最終滅亡。祭司家族失職,神另立祭司家族外既撒母耳做祭司先知。大衛運約櫃,第一次淨係歡樂,用返非利士人覺得最好既方法,冇用佢應該知道神中意既方法。又重整利未人功能,輪班侍立,設立詩班。
晚堂:使徒行傳入面,基督係主。聖靈降臨果時,由東到西全地既鄉下話都齊。保羅諗住去羅馬大城市傳福音,神帶左佢去荒島傳埋。成卷書完結係冇人禁止佢傳福音。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞