基督教連登堂2023年8月13日主日崇拜:啊仔,聽我話

122 回覆
52 Like 21 Dislike
管巴平安,咁多位都平安
話有又得,因為男女老少貧富各邦各族咩人都有,話冇又得,因為全部都一齊屬於基督既冇分咁多架喇。

加拉太書3:26-29
//26 你們所有人藉著信,在基督耶穌裡都是 神的兒子,
27 因為你們凡是受洗歸入基督的,都已經穿上基督;
28 當中既沒有猶太人,也沒有希臘人;當中既沒有奴僕,也沒有自由人;當中既沒有男的,也沒有女的,因為你們所有人在基督耶穌裡是一體。
29 如果你們屬於基督,就是亞伯拉罕的後裔,是按照應許承受產業的人了。//
見到大家感恩我就好感恩
近排點?上次睇以賽亞書,今次睇到邊?
想明多D,點煮重米法,點執劑法?
教會講聖經,理所當然,梗係可以用,冇問題,多謝你個加油

歡迎你入黎
說來慚愧,近排玩物喪志
3星期來沈迷打機,荒廢靈修,剛剛先回復正軌

查經班放緊暑假
剛剛再開始讀申命記,試下自己寫靈修感想,加少少釋經。
咁就好喇,最緊要係回轉,比個三個你,加油

我琴晚開始左試同神拍拖,樣樣傾下,好sweet
明白喇。咁都可以理解既。

我係度聽神講訊息,其實都好離地。可能關我自己個性格事,我覺得貼地既訊息再多,都唔夠一個貼心(貼神心意)既回應有價值。
我諗佢既意思係,唔同宗教講既野唔相容,所以梗有D係錯,而想了解邊個啱邊個錯,就可以係歷史入面搵到證據,又可以聽證人既證供。(基督徒係見證耶穌既證人,佢地睇到同經歷過神係佢地身上/身邊做既野。)
如果救到係無丁打

咁都係由我沉吧啦
救到係有得揀打唔打,而唔係一定要繼續現況咁打
最出名最大牌子就恩福堂
雖然個主任牧師蘇穎智膠膠地藍藍地
但聽番果度既人講入面啲細組都唔錯
所以無人識去大堂口好處就係幾千人根本好多人認唔哂
靜靜地自己行入去無咩人會特別去搞你係問安環節祝福下大家平安之後就平平安安咁走
如果想投入啲再join下完場個新朋友tour介紹入下小組都可以
講開城浸
佢個堂口擴堂單野最尾搞成點
黎巴平安
講開平安呢句野
猶太人平時同人打招呼就係shalom shalom咁
猶太人係佢地幾千年既文化當中都經歷過好多災難好多次既滅國流放
咁岩2023年既香港人都有同聖經入面既猶太人同一樣既處境
所以以前可能大家覺得每次崇拜就咁平安平安都係儀式野揸下手咁同弟兄姊妹
但係經歷過呢個大時代後既香港人應該會對身邊既人講一句shalom會有更大既感觸

賜平安的神,快要將撒但踐踏在你們腳下。願我主耶穌基督的恩常和你們同在!

(聖經.和合本, 羅馬書 16:20)
毅進星100支持黎牧
有啲感動,好有心
阿們 阿們 阿們

講起平安,我自己心入面諗起一個好嚴厲既警告:

耶利米書6:13-15
//13 “因為,他們從小的到大的,個個都貪圖不義之財;從先知到祭司,人人都在行騙。
14 他們馬虎地醫治我子民的創傷,說:‘平安了,平安了!’其實沒有平安。
15 耶和華說:“他們行了可憎的事,本應覺得羞愧,可是他們毫不羞愧,根本不知甚麼是羞恥!因此,他們必仆倒在那些仆倒的人中間,我懲罰他們的時候,他們必然絆跌。”//
(仲有耶8:11,結13:10,結13:16 都類似)

係而家呢一刻,呢個咁敗壞既景況睇落似係好遙遠既事,但係只要一扮野,有事扮冇事,就可以一下差到咁。
所以「平安」呢兩個字同時提緊我,要用最真既一面黎到神面前。
如果我有任何野係衰到出面,就麻煩咁多位弟兄姊妹提醒,直D都冇問題。
多謝你支持神既事工

其實我睇到呢句個心離一離,唔通係全時間事奉既呼召??
(啱啱諗起前排仲有位打巴係咁話我份工就係呢度)

有幾藍法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞