基督教連登堂2023年8月13日主日崇拜:啊仔,聽我話

122 回覆
52 Like 21 Dislike
歡迎巴絲打!連登堂2023年8月13日主日崇拜就黎開始喇。
隨便攞返張小冊子先埋位~
之後係神面前安靜下,預備好。

報告:

(1)好開心有Yellow 一齊參與崇拜既籌備工作

(2)第95屆港九培靈研經會已經完結,講道全文(速記)相信會陸續upload 上網 https://www.hkbibleconference.org/content/schedule ,同時請有感動既巴絲為講員祈禱同為經費奉獻。

關於基督教連登堂:

(1)成立

基督教連登堂於2023年6月11日成立,本會成立既目的,係希望教會可以入到大家既生活中間,因為有巴打絲打因為各種原因冇參加定期聚會,又有從來未踏足教會既慕道朋友,神想比你地知道:佢冇唔記得你地。

路加福音19:10
//10 人子來,就是要尋找和拯救失喪的人。”//

本會無意取代地方堂會,同時鼓勵各位巴打絲打參加實體崇拜。

(2)信仰

本堂相信聖經為神係歷史中間透過人手寫既啟示,並以聖經為最終權威,以神既教導作為行事為人既最高準則。

本堂相信聖父、聖子、聖靈三位合一神,如使徒信經及尼西亞信經所述。

(3)譯本

由2023年8月13日開始,本堂將會採用「環球聖經譯本」(2022) 作為經文,跟住7個原則「以現代漢語清楚表達聖經原意」。部分譯名(同標點符號)都同常見既有分別,敬請留意。
如有需要,請參考「和合本2010」、「新譯本」、「思高譯本」、「呂振中譯本」、「現代中文譯本2019」、「新漢語譯本•新約全書」等等。
https://www.wwbible.org/%E7%92%B0%E7%90%83%E8%81%96%E7%B6%93%E8%AD%AF%E6%9C%AC-4

(4)同工

本會公開邀請主耶穌入面既巴絲打參與任何崗位既侍奉,包括但唔限於:主席、講者、讀經、領禱、領詩/讚美/詩班/樂器、統籌、招待。

有意一齊係呢D位置敬拜上主既話,歡迎落去圍爐區留返個名,或者直接 email 去 lihkg.church@gmail.com 。
崇拜正式開始。

(一)宣召

詩篇111:10
//10 敬畏耶和華是智慧的開端,凡是這樣行的人都有明智。讚美耶和華的話,永遠立定。//

讓我地帶住敬畏黎到神既面前。
奉聖父、聖子、聖靈既名,歡迎咁多位巴打絲打參加今日既主日崇拜。

(二)認罪

我地靠住恩典,藉住信心,能夠得救,黎到父神既面前。
我地唔想因為我地既罪阻住,而家我地係你既前面敞開心懷,求主既亮光,驅走我地心入面既黑暗。

約翰一書1:9
//9 我們如果承認自己的罪, 神是信實的,也是公義的,他會赦免我們的罪,洗淨我們一切的不義。//

(三)敬拜

請敬拜小組。

https://youtu.be/qNndl7K3z3k

https://youtu.be/kGn_KJ9Dj4s

(四)代禱

親愛既天父,我地係呢個特別既時刻,為到黃福光博士、陳廷忠牧師同費蘭度牧師培靈會裡面既分享,向祢祈求平安同智慧。求祢降臨係他們生命裡面,賜佢地屬靈既力量同領導既智慧,令佢地能夠準備同傳遞深入宣講聖經既信息。

求祢賜予佢地明確既異象同方向,使佢地能夠鞏固信徒既靈命,引導佢地認識祢既呼召同奉獻自己事奉祢。願佢地既分享能夠啟發信徒,使信徒更深入去瞭解祢既真理同愛,並係生活裡面實踐出黎。

求祢賜予佢地謙卑同愛心既心態去建立合一既教會。願佢地既言行能夠彰顯祢既愛同和睦精神,令教會成為合一既見證,吸引更多人歸向祢。

求祢係呢次培靈會裡面帶來復興既能力,使教會經歷屬靈既更新同成長。願信徒們既心靈得以更新,並同祢更親近,產生更深既愛同熱情,彰顯祢既榮耀。

求祢保守黃福光博士、陳廷忠牧師同費蘭度牧師既身心靈健康,賜予佢地力量同耐心,面對各種挑戰同負擔。

多謝祢聆聽我地既禱告,我地相信祢必應允我地既祈求。奉耶穌基督既名禱告,阿們。

(五)訊息

真理同智慧既聖靈,求你每一刻光照我地既黑暗,帶領我地回轉,藉住耶穌基督既捨身救贖,黎到我地天父面前,使我地可以讚美你既憐憫。

由你創造天地海同其中萬物,你就係信實既永生神。
你同眾生立永約,叫我地做你既子民;揀選以色列家,叫佢地做你既僕人;又差派你所愛既獨一兒子,流出寶血遮住我地一切既罪,叫我地做兒女,比我地一同承受天國既產業;又差派聖靈住係我地入面,使我地成聖,叫教會做新娘。

求聖靈堅固我地既心,差派我地出去,着住聖子既謙卑服事人,傳揚天國既福音,使所有民族、所有語言、所有國家、所有人民,都見到聖父既恩典而得福。

阿們。

今日講下箴言既智慧。

(1)箴言前後既書卷

箴言,係新舊約聖經入面屬於詩歌智慧書,而係希伯來聖經入面屬於著作,上一卷係 約伯記,下一卷係 路得記。呢個次序相當有意義。

先講上一卷書。約伯記 既核心係28章既智慧之歌,講到邊度都搵唔到智慧,「惟有 神明白智慧的道路,惟有他知曉智慧的所在」(約伯記28:23),又用到以下呢個總結:

約伯記28:28
//28 他對人說:“敬畏主就是智慧,離開邪惡就是聰明。”//

其實約伯就係有智慧既人。

約伯記1:1
//1 烏斯地有一個人,名叫約伯。那人純良正直,敬畏 神,遠離罪惡。//

咁點樣先可以有智慧呢?原來箴言呢卷書就係咁用,睇返開頭:

箴言1:1-7
//1 大衛的兒子以色列王所羅門的箴言:
2 要使人曉得智慧和管教,了解聰明的言語,
3 領受使人明智的管教,有公義、正義、正直;
4 使幼稚者變精明,小伙子有知識才略;
5 讓智者聽了增長學問,聰明人獲得智謀;
6 使他們了解箴言和警句,領悟智者的言詞和謎語。
7 敬畏耶和華是知識的開端;智慧和管教,愚頑的人都藐視。//

唔計第1節個標題,第2節一黎就講到明,「要使人曉得智慧和管教」,而成個引言既總結1:7 就講明首先要識驚啱對象,敬畏耶和華上主,先係知識既開端。
又或者呢句可以翻譯做「敬畏耶和華係知識之首」,識任何野都唔夠識驚神咁緊要,因為呢個識驚會幫我地離開邪惡(約伯記28:28,亦都係箴言呢卷書唔少部分既內容)。

再講下之後果卷書,路得記。外邦既摩押女人路得,寧願跟奶奶呢個寡婦返以色列做寡婦(即係一齊乞食),都要認耶和華做佢既神,結果受到波阿斯呢個有才德既親戚恩待,仲嫁埋比佢,嫁入豪門以色列,入埋大衛王同耶穌基督既家譜。

路得記1:16
//16 路得卻說:“不要勸我離開妳,轉去不跟隨妳。妳往哪裡去,我也往哪裡去;妳在哪裡過夜,我也在哪裡過夜;妳的族民就是我的族民,妳的 神就是我的 神//

睇返箴言,呢卷書既結尾,係一首字母詩(第一句A開頭,第二句B開頭,…),講到有才德既女人。引兩句:

箴言31:10,30
//10 有才德的妻子,誰能得著呢?她的價值遠勝過紅寶石。//
//30 艷麗是虛假,美貌是虛浮,敬畏耶和華的女子,她必得稱讚。//

路得,就係例子。

想好似約伯咁有智慧?睇箴言啦。
想好似路得咁有才德?睇箴言啦。

(2)箴言入面既段落

成卷書,唔同人用唔同方法分成大段,其中都用到以下部分或者全部標記:

//1:1 大衛的兒子以色列王所羅門箴言://
//10:1 所羅門箴言。有智慧的兒子使父親歡喜;愚妄的兒子使母親傷悲。//
//22:17 你要側耳聽智者言辭,專心領受我的知識,//
//24:23 以下也是智者箴言。審斷時偏袒,實屬無良。//
//25:1 以下也是所羅門箴言,是猶大王希西家的人抄錄的。//
//30:1 雅基的兒子亞古珥的話、他的宣講。這人宣告說:“ 神啊,我疲倦了, 神啊,我疲倦了,累壞了;//
//31:1 利慕伊勒王的話,是他的宣講,是他母親對他的教誨://

另外,都留意到有一堆係對王/王子講,其他係對所有人講。
又有一堆係用第二人稱「你」,其他係第三人稱「佢」。
呢D文學結構都可以用黎分段,不過而家就講唔到咁詳細喇。有興趣可以參考下
https://www.wwbible.org/%E6%9B%B8%E5%8D%B7%E7%B5%90%E6%A7%8B

今日主要要睇既經文記係 箴言4:20-27。
呢段係引言之後第一大段(1:8-9:18)既其中一小段,由明顯既分段標記分出黎:「仔呀,聽實。」
呢個小段標記上下文會搵到好多,舉幾個例子:
//1:8 我兒啊,你要從父親的管教,不可撇棄母親的訓誨,//
//4:1 兒子們,要從父親的管教,留心學習,好變得聰明;//
//4:10 我兒啊,你要,要領受我的訓言,這樣你就會延年益壽。//

//4:20 我兒啊,我的話要留心,我的言語要側耳聽。//

//5:1 我兒啊,我的智慧你要留心,我聰慧的話你要側耳聽,//
//5:7 兒子們,現在要從我,不可離棄我口中的話。//
(另外仲有D係「仔呀」,但唔係要「聽」。)

(3)箴言入面既生命

入正題喇,先睇經文。(身體部分用左粗體,原文既字用左顏色。)

箴言4:20-27
//20 我兒啊,我的話要留心聽,我的言語要聽。
21 不可讓這些話離開你的視線,而要謹記在你中。
22 因為人得到這些話就是得到生命,他全都得到醫治。
23 你要謹守你的,超過保衛一切,因為生命的泉源由心而出。
24 你要除掉自己裡的歪邪,遠遠丟開上的乖謬
25 你雙目要向前正視,眼睛要向前直望。
26 你要審察下的路徑,你的一切道路就會穩固。
27 不可左偏右,要使你的遠離惡事。//
(五)訊息,續

我地可以睇到幾樣野。

1、言行(4:20)
4:20 上半句「我的話」,其實單獨仲可以解做「我的作為」。因為上下半句都係講緊聽,所以按住平行「我的作為」就係「我的言語」。咁理解既話,講出箴言呢個人(可能係所羅門自己,或者佢收集箴言既智慧人),佢自己就係一個講得出做得到,言行合一既榜樣。

我地呢?有冇野講完冇做?有冇野應承過神?

2、伸出(4:20,27)
智慧人講到隻耳仔出黎聽(4:20),唔好隻腳行歪路(4:27)。係一個好主動既動作,有興趣所以hung6 埋去。

我地有興趣既係咩?智慧既說話?定係其他人都會做既事?自己慣左做既事?(又係咪惡事呢?)

3、偏離(4:21,24)
4:21 離開 同埋 4:24 乖謬 既字根都係偏離咁解。同上面一樣,兩節既意思相反,講偏離說話既嘴唇要遠(4:24),但唔好比智慧人既說話從對眼偏離(4:21)。
呢個講法相當奇怪,點解說話係用眼睇既呢?

隨左上面講到言行合一(咁用隻眼就會睇到行為)之外,我諗更加符合猶太人既理解,係「眼」同埋「水泉」係同一個字,而用呢個理解黎睇,成句就係「唔好比我既說話偏離你既水泉」。

呢個「水泉」,其實下文都有提過。第5章成章講遠離淫婦,專愛妻子,其中就有:
//5:16 你園子的水泉怎麼可以外溢?你的灌溉水道怎麼可以設在廣場?//
尤其對於當時既人,水係極之重要既資源。5:16比喻緊,最親既男女關係,絕對唔可以有任何一部分分比人。

返返去4:21,用埋下半句既平行「而要謹記在你中」,就知道呢節既水泉對應「心」,即係心思、思想。

所以,講咁耐即係,我地要將神既說話珍藏係入面好好保護,成為我地思想既泉源,唔好偏離左去諗D冇智慧既事。

4、生命(4:22-23)
生命,我諗冇一個人唔重視,就算信左耶穌基督既拯救唔怕死,都一樣要有生命先行得完成條路。4:22-23 兩次講到生命,仲要係「得到這些話就是得到生命」。咁誇張?

當我地睇返上下文,就會發覺作者特登連續好多段都講生命/存活
//3:18 對於持守她的人,她是生命樹,擁抱她的人真是有福!//
//3:22 這樣,這些就會成為你的生命,作你頸上的華飾。//
//4:4 當時父親教導我,對我說:“你的心要持守我的話,要恪守我的誡命,就可以存活;//
//4:13 你要持守教誨,不可放開;要謹守智慧,因為這才是你的生命。//

仲有反面咁講淫婦走向死亡:
//5:5 她的腳往下走向死亡,腳步直達陰間。//

所以,我地知道作者明顯要表達,箴言既智慧說話帶來生命
咁點樣發生呢?個答案4:22有提示:「他全都得到醫治」。

巴打絲打,有耳仔就伸出黎聽,呢個係福音黎!
有病既人、受傷既人,聽到神智慧既說話就全身得到醫治!
因為呢D說話能夠成為心入面既活水泉源,而我地既口、眼、腳,都可以跟住遠離惡事。
我地要做既回應,就係將呢個福音保管入面。

我地既口,識講好多唔應該講既說話。
我地既眼,識望好多唔應該望既人同物。
我地既腳,識去好多唔應該去既地方。

想得到醫治嗎?將智慧既言語放係心入面守護啦!
咁我地就開始識敬畏耶和華,呢個亦都係最緊要既知識,亦都會使我地全身得到醫治。

阿們!

(六)回應

讓我地既生命因為福音燃起黎。

https://youtu.be/bmPVU37tThw

(七)讀經

約書亞記8:34-35
//34 然後,約書亞照著律法書上所寫的一切,宣讀律法上所有祝福和詛咒的話。
35 約書亞在以色列全體會眾,包括婦女、小孩,以及在他們中間來往的寄居者面前,把摩西吩咐的一切話,一字不漏地向他們宣讀出來。//

以下係讀經既時間,邀請方便既巴絲起立。
今日要宣讀既經文記載係申命記30:1-20。請聽神既說話。

申命記30:1-20
//1 “我已經把祝福和詛咒擺在你面前,當這一切事臨到你身上的時候,你在耶和華你 神趕逐你去的萬國中,心裡想起這些話,
2 你和你子孫照我今天吩咐你的一切,全心全意回歸耶和華你的 神,聽從他的話,
3 那時耶和華你的 神就會使你復興,憐憫你,從耶和華你的 神驅散你到的萬民中,把你再招聚回來。
4 即使你被驅逐到天邊,耶和華你的 神也會從那裡招聚你,從那裡把你帶回。

5 耶和華你 神將領你進入你列祖取得作為產業的地,讓你得到這地作為產業;他會善待你,使你人數增多,超過你的列祖。
6 耶和華你 神將為你的心和你後裔的心施行割禮,好叫你全心全意愛耶和華你的 神,使你可以存活。
7 耶和華你的 神將把這一切詛咒加在那些追擊你的仇敵和恨你之人身上。
8 你將重新聽從耶和華的話,遵行我今天向你頒布的他的一切誡命。
9 耶和華你 神將使你手裡所做的一切事、你腹中所出的、牲畜所出的、土地所出的,都興旺昌隆,因為耶和華將重新喜歡善待你,像他從前喜歡你的列祖一樣——
10 只要你聽從耶和華你 神的話,恪守這律法書上所寫的誡命和規定;只要你全心全意回歸耶和華你的 神。

11 “其實我今天向你頒布的這誡命對你並不太難,也離你不遠,
12 不是在天上,以致你說:‘這誡命會有誰為我們登天取來給我們,使我們可以聽從遵行呢?’
13 也不是在海的另一邊,以致你說:‘這誡命會有誰為我們渡海取來給我們,使我們可以聽從遵行呢?’
14 其實這話離你很近,就在你口裡,在你心裡,使你可以遵行。

15 “你看,我今天把生與福、死與禍都擺在你面前了!
16 我今天吩咐你的是:要愛耶和華你的 神,走他的道路,恪守他的誡命、規定、律例;這樣你就可以存活,人數增多,耶和華你 神也會在你要進去取得作為產業的地上賜福給你。
17 但是,如果你心裡離棄耶和華你的 神,不肯聽從,反而被勾引去敬拜別的神,侍奉他們;
18 那麼,我今天向你們宣告:你們必定滅亡!在你過約旦河去取得作為產業的地上,日子不會長久。
19 今天我請天地作證指控你們:我把生與死、祝福與詛咒都擺在你面前了,你要選擇生命,好讓你和你的後裔都可以存活!
20 要愛耶和華你的 神,聽從他的話,緊緊依隨他,因為這可以使你得到生命和長壽,得以住在耶和華向你列祖亞伯拉罕、以撒、雅各起誓要賜給他們的地上。”//

阿們。多謝神賜下寶貴既話語。
請坐。

(八)主禱文

我地一同誦讀主耶穌教我地既禱文。

馬太福音6:9-13
//9 所以要這樣禱告:‘我們在天上的父,願你的名被尊為聖,
10 願你的王國降臨,願你的旨意成就,在地上如同在天上。
11 我們需要的食物,求你今天賜給我們;
12 寬恕我們的虧欠,如同我們也寬恕了虧欠我們的人;
13 不要讓我們陷入試探,而要救我們脫離那惡者。因為王國、權能、榮耀,全是你的,直到永遠。阿們!’//

(九)使徒信經

我地同聲誦讀使徒信經。

//我信上帝,全能的父,創造天地的主。

我信我主耶穌基督,上帝獨生的子。因聖靈感孕,由童貞女馬利亞所生;在本丟彼拉多手下受難,被釘於十字架上,受死,埋葬;降在陰間;第三天從死人中復活;升天,坐在全能父上帝的右邊;將來必從那裡降臨,審判活人死人。

我信聖靈。我信聖而公之教會。我信聖徒相通。我信罪得赦免。我信身體復活。我信永生。阿們。//

(十)奉獻

我地多謝上主從出埃及就設下奉獻既典範,比我地察驗自己有冇成為錢財既奴隸,係咪專一對上主忠心。

馬太福音6:24
//24 “一個人不能服侍兩個主人;他不是恨這個愛那個,就是忠於這個輕視那個。你們不能服侍 神,又服侍財富。//

邀請主入面既巴打絲打將金錢奉獻,交比致力推動聖經普及教育既:
(1)信望愛 聖經資源中心 (位於台灣) https://www.fhl.net/main/fhl/fhl6.html
(2)中國神學研究院 (位於香港)https://give.cgst.edu/tc/
又或者啱啱完結既
(3)港九研經培靈會(位於香港)https://www.hkbibleconference.org/offering/index

萬物都係由主上帝而來。

*我哋甘心情願將從主而來嘅還獻俾主,求祢悅納,阿們。

(十一)祝福

民數記6:24-26
//24 願耶和華賜福給你,保護你;
25 願耶和華使他的面光照你,賜恩給你;
26 願耶和華的面升起照耀你,賜你平安。’//

崇拜正式結束。

歡迎大家留低圍爐,分享見證。如果有野唔想公開講,歡迎email 去lihkg.church@gmail.com,我好樂意為你地代禱,或者深入探討信仰同生命既問題。
多謝樓主 多謝天父
祝福身邊既弟兄姊妹
平安 平安 平安
希望身邊既弟兄姊妹家人朋友都可以平安
各位平安
有冇女教友
感恩
雖然網絡時代可以有新既形式崇拜,但係聚會係唔可以缺少既,大家走埋一齊係耶穌入面相愛,始終係冇科技可以取代到
我想入返大學 巴打,唔知你仲係唔係度,雖然夾人唱歌敬拜好高難度,但係突然之間諗到,可以請你演奏純音樂既始禮詩/散禮詩,唔知你得唔得呢?

基督教連登堂2023年7月2日主日崇拜:主啊,主啊!
https://lih.kg/bAkRgLV
#46 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
好奇其他ching會點睇培靈會?

雖然以前教會又好教友又好都有睇下培靈會
個人覺得教導都唔錯
但亦有聽過人認為培靈會內容比較舊同不合時宜
以前通常都係join朝早兩場
夜晚場奮興比較少
一齊屈身係主面前
多謝天父恩典大到我都有份服事
我第一次聽晒咁多場講道(網上追聽),解釋聖經得好詳細,亦都教導左全新角度去睇,冇野唔滿意。
我反而好奇,點解會舊同不合時宜?
高巴平安,咁多位巴絲平安
我就冇咩做到,求神使用祝福
改左名喎,再多謝你鼓勵👍👍👍
詳細唔知啦 純粹有見過讀神學嘅人咁講

個人覺得培靈會內容質素比唔少教會都好嘅
雖然今年無睇到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞