《柏德之門3》外媒評分擠下《薩爾達》奪第一

223 回覆
144 Like 22 Dislike
彈出彈入.....
我同fd玩,我地試過嚮globin camp條橋度打。
佢druid變蜘蛛噴蜘蛛網,我賊嚮後面瘋狂sneak attack (因為蜘蛛網係當advantages)。油桶都唔駛用。成個camp清曬
反而玩Zelda,理論上你真係可以miss左加背包容量果隻NPC
惡魔神像洗點本身唔一定保證搵到
其他廠覺得地圖一味大就係open world係一件事
但同薩爾達自己落心機整open world, 值唔值得嘉許係兩個問題黎
karlach好索
你邊位呀,行撚開啦
隻驚就係要咁玩
無腦衝基本上九成全滅收皮
一係就冇哂血咁濟
除咗某啲劇情戰外都係咁做,用下嗰腦會易好多
我諗起我原罪2重未爆機
BG3證明咗一件玩家鐘意但大廠唔鐘意嘅事
「一隻遊戲只要佢係好玩嘅有心做嘅 唔需要Microtrasactions都可make profit」
試問2023年有邊間廠敢將呢statment放係官網

所以點解咁多devs出嚟想蛇吞象 講到佢地將玩家expectation拉高 繼而害死其他遊戲公司
大家都打開機 我哋幾耐冇見過一隻game買完之後係對得住自己公司嘅承諾之餘比多好多extra content 仲唔使買額外嘅dlcs/ pass / currencies
然後公司回絕Microsoft收購 ceo同人講話I'm getting older but I'm certainly not done yet

當啲人出嚟屌佢哋嘅時候 我諗佢哋唔記得咗BG3嘅成功唔係突然嘅 由Dos開始打咗名聲出嚟之後 佢哋一路都繼續諗點樣改善佢哋嘅缺點 聆聽玩家嘅意見 冇急功近利 比玩家一個長時間嘅beta去盡量完善隻game 呢啲唔係正正係遊戲公司應該做嘅嘢咩?而唔係搞啲咩skins咩battle pass 花最多時間去諗點消費玩家

Larian同BG3係game market入邊少有嘅清泉 令玩家諗返起打機嘅純粹

當啲game fuck up嘅時候 啲毒瘤devs個個潛曬水
一有game做到成績出嚟(BG3 Elden Ring之類)個個突個頭出嚟屌人

題外話佢哋CEO真係好正
有冇可能
睇完想玩
有d似xgp隻 gear of war戰棋版 正
爆完bg3再番去玩
反正都幾多野唔同
全部人拎鎚仔扑爆魔像
好老實講呢兩隻都值得拎GOTY,
只能講受眾唔同。
鍾意回合制同劇情會覺得柏德之門3係神作。
鍾意open world會覺得薩爾達係神作。

唯一共通點係兩隻game都有極大自由度,
而一個係將你諗到既打法想法全部實現哂,(柏德)
另一個係整左好多野可以俾玩家自己DIY。(薩爾達)
老實講打個和都唔意外。
咁邊隻值得攞??
好唔好玩左pathfinder pillar of eternity 先再玩bg3
驚直接玩bg3會返唔到轉頭
origin最好玩 2,3麻麻
班薩爾達fans 好嬲好嬲
應該會有新 game 啦
好掛住pillar of eternity 既火熗,可少劍與魔法既setting 有火熗。
琴日重新玩過

原來可以一開波就攞到佢,成個小隊得lv2。佢就lv3定lv4(朝早玩太趕
已經改善咗,依家會去搵你last known location 。都係op 到爆,不過操作煩咗小小
睇個post先知原來4p黑畫面唔係bug
我以為佢跟player level
Eternal Engine
追倒之後啲對話好淫賤放蕩
薩爾達係好玩嘅,但未至於神作,game of the year可能都未必攞到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞