鄧紫棋難得返港曬豪宅無敵靚海景 北上掘金多年成圈中小富婆

358 回覆
51 Like 147 Dislike
所以我無
真心欣賞佢 成日聽佢歌
同埋 好香港 成件事
乜都笑左先 去大陸就要笑
明明佢真實力
腥港地多垃圾中意垃圾吖嘛
早兩年係度吹奏因爲佢地多返人聽廣東歌
依家海外市場一直縮同本土市場打回原形就話唔關佢地事
光環咁好拎?
事實上今日係前所未有敗壞
運氣都好重要, 食正我是歌手節目與起 第二季就上去表演 攞埋亞軍
依家一出新歌,最常聽到既一句評價係 唔睇歌詞唔知唱乜鳩
有時睇埋歌詞對住聽都搞唔掂

咁既廣東歌唔知受眾係啲咩人?
事關無論本地定海外都唔覺係有令人翻聽既意欲又有傳唱度
放夜場播住跳舞都嫌佢垃圾
鏡狗就梗係幫唔到香港音樂啦
偶像團體你期望d 咩?
但事實前兩年香港係有廣東歌小陽春
多左人討論
而背後原因就同香港人身份危機有關
而 mirror 又確實有份引起熱潮
然後d 人為左屌柒佢地就推多左唔同廣東歌出黎
但吹到「奶鏡奶到廣東歌愈做愈霉」就完全係本末倒置
仲要吹到話十年前好過而家
我就真係笑撚死

10 年前拎叱咤樂壇填詞人大獎既
就叫做陳詠謙
連續拎 2013、2014

笑撚死
香港樂壇
你條柒頭皮連雷頌德都吹奏
真係不撚知所謂
最撚敗壞香港音樂既元兇之一
睇你條撚樣根本唔撚識音樂
屌你老母
你今日block咗「秋意龍」呢隻舐俄五毛未?

https://lih.kg/3462851

班仆街成日講到香港人音樂品味有幾「落後」

我實在好想睇下佢哋作到啲咩好歌畀諸君洗耳恭聽

查實係你啲「歌」好撚柒鳩垃圾所以唔入流
黃屍左膠Viu狗湯燦鏡粉
你唔期望偶像團體有咩作為但又唔望下BTS對K-pop有咩貢獻?
鏡狗冇料垃圾,對推廣廣東歌又冇貢獻,仲走去吹佢地係咩樂壇救世主?

然後d 人為左屌柒佢地就推多左唔同廣東歌出黎

上面呢句又咩意思?
我上面咪回應左你依家廣東歌比起十年前更小眾囉
依家香港樂壇邊撚個party接最多廣告拎最多獎佔最多歌影視資源佔最多娛樂新聞報導呀?

你就真係笑撚死人
問你過去3年有咩廣東歌紅出香港又答唔到
過去十年我就答到你起碼有2-3首
而鏡狗呢,係佢地上位呢幾年,廣東歌市場愈做愈縮
如果唔關佢地事,咁廣東歌多返人聽都唔撚關佢地啦

明明佢地都係得益者
光環就識拎,責任就唔撚識負
你返工升職加人工做大佬做錯野都唔會將責任推俾班細去食啦下話
想知過去十年邊首紅出香港
愈難愈愛已經係啦
犀利
咁佢咁紅
又有 tvb 大台資源
光環拎左喇,咁帶領左香港音樂去到咩地位?
其實你想爭論啲咩?
冇人吹奏緊吳若希好紅又或幫到手推動廣東歌
我由頭到尾都係話依家廣東歌個市仲差過十年前
呢樣係事實

而你又要好緊張我屌柒鏡狗推唔郁廣東歌之餘仲愈做愈縮
你想幫鏡狗spin就算鳩數啦
雙標臭閪

就好似你呢挺撚樣
連雷頌德都吹奏

10 年之後
連登又會有d 好似你咁既垃圾
吹奏返鏡狗
係你自己想拗乜都唔撚知
笑撚死
自己望返我第一個回應講啲咩先啦

我話商台奶鏡奶到廣東歌愈做愈霉
捧鏡狗上位既同時,廣東歌市場仲愈做愈霉
而且我又邊撚到吹奏吳若希或十年前既歌手呀?
你盲定閱讀能力有問題?
你從頭睇多次我講咩先啦
笑死
你話廣東歌本身就霉同垃圾
我話捧鏡狗上位之後,廣東歌都係愈做愈霉,比十年前更霉

兩者有咩衝突?
呢班人得把口
你搞錯晒因果關係
個程度大概認為天狗日食咁上下

鏡狗係廢
但將所有問題都忽視大環境同所有背景
乜柒都「一日最衰 mirror」咪 on9 囉

仲有
同一標準下
禍害香港音樂既人
論排隊商台、tvb、唱片公司、主流聽眾、marketing 商戶
仲有一堆所謂前輩
包括樓豬吹奏既雷頌德
責任遠比近幾年先出現既 viu 同 mirror 罪孽深重

就好似今日d 後生仔買唔起樓
你可以屌佢地廢
但同你解釋背後既因由唔淨係佢地廢
你就話我幫d 細路 9spin?

咁樣解你明未?
咩搞錯因果關係
我就係串緊鏡狗畀人吹奏樂壇救世主既時候,廣東歌市場都係愈做愈縮
完全冇將成個樂壇現今結局歸咎於佢地身上

如果自身有能力推動廣東歌,又或者佢地做既音樂吸引到唔同地區既華人,廣東歌市場仲會唔會愈做愈縮呀?
而且講緊佢地拎盡本地人氣,資源,曝光度既情況下,一直出音樂拍劇拍電影
點樣愈做愈縮唔關佢地事,但多返人聽又關佢地事?
有人會因為佢地聽返廣東歌,但唔會有人因為佢地唔再聽廣東歌?
你自己諗下合唔合理

如果冇推動廣東歌呢個能力,而且市場愈做愈縮,咁商台咪奶得肉酸奶得柒囉
如果廣東歌有真正復甦跡象,我就唔會回第一個post啦
我個post笑緊啲咩真係咁難明咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞