鄧紫棋難得返港曬豪宅無敵靚海景 北上掘金多年成圈中小富婆

358 回覆
51 Like 147 Dislike
呃咩錢 佢冇能力呃
佢有啲歌係好正
但之前係咁po行山 煮餸
都知佢冇乜市場了
Gem 首西班牙專輯先痴撚線

點做到語言天分咁叻
講客套說話要自己提出人哋出嚟嚟
佢本身有錢仔
剷青咪xxx世界巡迴囖
如果開緊世界巡迴包括10場紅館都算霉緊咁無野好講
見到香港班歌迷質素返大陸好有先見之明
廣東歌本身就霉
依家連海外市場都冇
早十年我唔敢話外面好多人聽,但肯定都好過依家

仲有唔好唔記得早兩年呢度啲鏡嬸PR cctoy吹奏Mirror係啲乜
唔好吹奏完拎哂credits當冇左件事
當年最鍾意依首
唔通當面話邊邊個歌手(同行)係垃圾?

你識唔識做人?
負皮乜撚嘢呀黃屍左膠湯狗鏡粉?

講中咗你同嗰隻舐俄五毛一擔擔呀?
叫佢做好啲有咩問題,一定要屌撚晒鬼?
「早十年我唔敢話外面好多人聽,但肯定都好過依家」

笑能死
果個年代公認香港樂壇低潮
清一色都係 k 歌
仲要當期青黃不接
咁都仲可以吹奏返出黎
你仲好笑
依家係講緊廣東歌市場愈做愈縮
出面個市仲差過十年前

果陣都有唔少歌手仲會去下大陸星馬登台
相比依家?
要扮黃定完全冇市場?
你講首2021-2023出既廣東歌香港以後係受歡迎?
事實係廣東歌由陳奕迅容祖兒之後
就直接跌入低谷
十年前正正係佢兩個都開始尾水
佢地都開始北上搵錢
當時香港音樂人唯一出路就係北上
kpop 全面進駐屌打
本地香港人自己都唔聽唔唱
年年靠頒獎禮知有咩新歌

前兩年事實就係廣東歌小陽春
唔講 mirror
講 mc 林家謙 陳蕾甚至欣宜都有歌係本地多人會講會唱
本地人都唔聽點樣出埠?
仲有成個娛樂圈世界板塊都唔同晒
出埠果D 我冇實際數字
不過好肯定係之前 10 年衰落左咁耐
外地既人點會覺得廣東歌值得聽?
以前東南亞d 人仲會睇港劇
而家 netflix d+ 有冇港劇?用十年前黎比根本 on9
而且仲要話 10 年前好過而家
就直頭 on99999
腥港人共孽

今日腥港闔家剷算係報應
因為如今啲歌衰撚過K歌囉
GEM都未過40都已經influence 到後輩
唔少歌唱比賽啲人都會揀GEM啲歌show off
連Winka、姜濤都聽GEM

只可以講如果真係聽歌嘅,一定會識欣賞GEM
GEM嘅Live真係好入咪好震撼,好基本嘅嘢唔係好多歌手做到,有時真係有天份大晒
錯喇
係而家多左好多人上網
social media 普及埋
更多人發現香港音樂從來都係抄抄抄
唔抄既歌就冇驚喜冇突破冇特色
所以唾棄廣東歌

但前兩年有身份危機
咪話香港音樂
直頭香港人呢樣野都就快消失
咁咪吹左個泡沫出黎囉
呢個小陽春係事實

至於香港音樂衰落從來都唔關奶鏡奶出事
係本質就係出事
只係以前冇俾人踢爆 / 民智未開 / 娛樂冇咁豐富咁解
mirror 係垃圾
並不代表 10 年前既香港音樂就好優質
根本從來都冇優質過
係一直都咁垃圾
你唔知邊個係顧嘉煇、許冠傑、黎小田、林子祥、陳百強、黃家駒、徐日勤、雷頌德嘅你最好收皮

呢堆人加加埋埋作咗幾千首歌當中包括成個華人世界都仲唱緊嘅經典
又有啲鄙視自己文化嘅人渣垃圾走入來大放厥詞

你都睇唔起自己文化嘅咁廣東歌係生係死又關你乜撚柒鳩嘢事咩
有得呢啲無知為榮嘅黃屍左膠Viu狗湯燦鏡粉單機

收皮啦
吹撚大晒

就算當係真
呢班人十年前就收晒皮 / 死撚晒啦
關上面既討論咩事?
尤其雷頌德
九十年代黎明 k 歌專用音樂人
千禧後已經比人話技窮左好耐
來來去去都係果d
周杰倫冒起亦迅速令廣東歌水平顯得落後至少 10 年
2010 年代仲顧嘉輝
廢老
同啲睇唔起自己文化嘅人拗係嘥氣

佢哋口口聲聲話廣東歌抄人抄得多

實則自己至撚中意啲崇洋偽韓fuckboy

但連廣東話基本語言特徵都唔識遑論點夾流行樂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞