<名偵探柯南>集中討論區16

605 回覆
7 Like 0 Dislike
呢度好多柯哀粉

四月都嚟緊
都係時候要出新漫畫啦
冇話盲唔盲撐嘅最緊要係睇作品本身說唔說服到讀者
柯南最開頭描寫新一同蘭個拉扯感寫得幾好
蘭估到柯南=新一睇你條友扮得幾耐(而我地上帝視角又知真係柯南=新一)
新一又要繼續扮 唔想黃左但又想留喺蘭身邊
但係成個故事拖長 反正我哋都知一定唔會穿煲 之後蘭直頭唔再懷疑 個拉扯感消失咗
後期青山直頭放棄蘭咁濟 主線完全冇份 散案支線除咗報警撚冇其他野做 愛情線新一同蘭又冇咩發生咁
後期有啲怨婦feel 點解新一仲唔返來點又消失
懷疑青山其實冇當過佢親生女

如果計埋早期劇場版(不過唔計入正傳)
新一同蘭個描寫真係說服到我
例如蘭綁住消防喉跳樓救柯南 蘭自我犧牲KO開膛手傑克
但中期劇場版直頭係冇乜描寫 剩係用倒模 最後大叫一句「蘭!!!!!!!!!!」(用大陸網民咁講「新蘭工業糖精」 唔係咁食得落 描寫得弱好多)
後期計入正傳嘅劇場版直頭蘭直接掛機

新蘭早期寫得幾合理 但後期真係崩咗
仲要隔離場有個競爭對手 搞到好多讀者轉隊了

青山好忙㗎前日去完USJ
瑛海 條線都好睇
佢依家喺黑衣人組織嘅處境都非常之危險

赤井「死」之後
佢的一舉一動都要非常之謹慎
除咗對住隊友
有冇人會去睇基德總集篇
31號睇
Me 2
園子呢個角色都好重要
因為好多隆重場合、有錢人地方以及大型活動等,主角佢哋都唔可能去到
需要園子帶佢哋先可以去

咁樣先有故事寫,如果只靠主角係唔可能發生
故事亦唔可以寫到
總集篇梗係重溫
你形容完全係工具人
工具人先可有可無啦
冇園子一樣可以有好多方式出場去隆重場合
例如毛利小五郎自己都名人會有上流社會邀請佢出席某D場合
你咁形容都真係等於工具人

反而園子喺角色上最大用途係描寫蘭嘅社交生活(尤其係佢成日抽鳩蘭同新一水)
如果蘭冇得出場 或者新蘭線崩咗 園子故事上就冇存在價值
園子同新蘭關係非常好
園子同新一係嗰啲互窒嘅朋友

本身園子只係一集限定角色
因為設定太好用 所以作者先可以俾佢甩難

同埋有京極真 園子嘅作用更加大
就係用嚟搧風點火 激嬲京極真勇者王上身同快斗鬥
有ff過如果結局嗰陣琴酒佢哋同赤井打到兩邊都損手爛腳,灰原準備犧牲自己,之後大家望住佢行返去黑衣組織嗰,大家打定輸數。琴酒望住柯南講:「啊!sherry…工藤新一,是你輸了。」再用槍指住灰原。

點知伏特加後面無啦啦拍一拍gin膊頭話捉到sherry 。之後琴酒shock 咗下,柯南同蘭佢哋大叫園子。

FBI ,波本佢地突然間收到風話有條友打低咗400個組織成員。之後無傷上咗天花板,企喺度啤鳩琴酒佢哋。

園子小姐!!我來救你了

之後京極真vs組織
我哋以為睇緊名偵探柯南廿幾年
原來係睇緊武術家阿真
勇者王阿真
笑咗出嚟
第一段冇咩印象
因為我作者要我愛你,所以我愛你
同埋
因為我哋經歷咗好多嘢,慢慢愛上你
嘅分別
有電影上 希望大家多多支持
真係新一
扮緊柯南嗰個係灰原哀
https://youtu.be/elreixevI9o?si=BFsBZqUZetMK9wf9

WANDS - 大胆
大胆に君の心を拐って

快斗總集篇首新歌大胆好L正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞