[工程] 今時今日仲有邊間main con 做得過 (6)

969 回覆
6 Like 8 Dislike
其實重點係你係新輝做得開唔開心先
政府個啲官僚制度咁煩,又要應酬返啲COW,ACOW同SCOW,啲人事隨時煩過閪,加上依家又唔算鐵飯碗
新輝都穩定,拍得住政府,唔會隨便炒人,唔明做乜要走
半日=一日
當你一大早就起身返8點,收工收中午12點半,食埋個午飯都1點幾啦,然後返屋企如果路程遠,隨時返到都差唔多3點,個人都開始攰,根本都唔想再出街,其實根本無左一日
唔覺金門多鬼佬onsite, 同佢哋合作咗一排都無乜點見過
有咩唔開心先? 啲同事做慣做熟,你為左一個WS2職位走去入政府所有野重新黎過實係唔太值得。 如果係ACOW就另計啦。
一黎啦
二黎你返半日,
11點半啲師傅就走撚晒食飯
然後大佬就會打黎話晏就幫手望下個場
叫你OT埋半日
只要你夠命硬, 算命佬話你長命百歲, 就一定係精進建築
政府project長做長有, 連冧天秤咁大鑊嘢都拆得掂, 証明後台夠猛
有咁多政府job, 一定唔使驚裁員, 可以安心做一隻打工狗
但你覺得個房津幾時先會輪到你拎? 同埋公積金唔算得係啲咩者
你去到政府一樣要識埋堆加炸
仲要周不時同啲呀sir踩單車、行山聯誼,咁先有得上位
離開左好多年啦
私人市場不知幾快活
公積金都唔算得係啲咩?
對啲人份工做唔長嘅就唔大分別
但對啲一份工做十幾廿年甚至做到退休嘅就好大分別
你覺得喺香港做工程會開心㗎咩?
所以佢其實想長做到退休,新輝都滿足到佢啦
我見份約 係5day work,多過就計OT補水

又有勞假,大假

技術工黎計,算唔差

我當入去做老雜炸
睇地盤 大盤多啲
超錯

政府job嚟講
通常都係client 唔知自己想點
consultant 又唔識做
一鳩踢個波俾contractor 死掂佢
Fg 起薪23k 算唔算市價?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞