[工程] 今時今日仲有邊間main con 做得過 (6)

969 回覆
6 Like 8 Dislike
繼續pin
話事話有無人in過金門或者協興
需要用英文答問題?
金記多鬼佬 有機會 鬼佬in
有人問北京城建點解個價好似任開..
我工作都有識得呢間公司管理層, 好老實講佢地原本都想落戶香港, 但完左呢單我唸佢地都重新考慮, 就算真係決定繼續係香港搶JOB, 我唸完呢單都會炒7成人, 入得去預左逗一年半人工走得。
大家點睇瑞安?好似見好少人討論
睇你做housing定ASD 個team

housing個team日日準時6點走 遲到早退樣樣齊。

ASD個team同出面差唔多

勁低人工 但housing個team幾好做 最近轉埋5 day
瑞安今年好似中左ASD個單西區警署design and build project 有排做
人工高嗰間
估唔到有第六個post
有冇人知最近邊間大判中標多?
Sick leave 得4日, 唔夠用, 得1 month bonus
新輝大家點睇
最好
Design and build好似通常都鑊鑊地
最難入main con
有冇人工排名
路橋係咪唔等人 send 咗cv成個月都冇消息
其實依家已經唔難入,可能真係缺人,比以前無咁嚴格
Design and Build 速度快好多,都比左機會Contractor 都參加埋design progress
又唔洗下下經Consultant 手,浪費哂d coordination time

比transitional 既design , tender , build 有好巨大既時間優勢

當然咁樣意味contractor 要搞埋design team ,人力資源成本重左,Materials cost 又係難控制到,都意味財務風險會多左

各有各好
之前做過五洋,除左唔好pay 之外,遲到早退樣樣齋 ASD 盤
有冇人講下中國中鐵呢間公司?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞