信用卡討論區(144)恒生生性,mmpower真神出現

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
第一年好似係人都waive
應該有得找卡數,見佢寫4%
agger,係香港先咁多優惠,外國張張差唔多,真係一卡走天涯
唔關觀點事 $100現金同100DBS$係兩樣野黎
好似你都唔會將港幣同美金撈埋黎睇

另外用現金買里數$0.25/里 屌打晒全部信用卡
換里數好多時唔夠會比你加錢買
但點解呢個時候又唔會換個角度覺得好抵?
舊時張VI新卡面渣 係waive咗里數手續費 其他都一樣
得AM無avios
Enjoy card 有無fun dollar 架?
前幾日去咗誠哥度買冷氣,用咗8000幾,見佢有promotion 話用恒生credit card 有670 fun dollar 回,就用咗enjoy card
無睇cheers但舊嗰張BOC VI永久免年費嘅
有中銀理財就可以開
即係同大貓premier一樣
窮撚冇份玩
我有舊嗰張boc visa infinite 但係從來無用過
嗰張好垃圾
我用開中銀sogo visa同埋中銀銀聯雙幣鑽石嗰張
唔使擺100萬
只要喺中銀做過按揭貸款就自動開俾你
轉按走都照keep到
Yuu 點樣換先係最抵
唔食KFC
如果你今日用$7300現金買到5000里 都係$1.46/里
用你呢個睇法係咪兩者冇分別?

唔係apple to apple點一齊除

$100現金等同$2000飯
7200飯+100現=9200飯
9200飯換5000里=$1.84/里

簽帳而得到既里數可以當無成本 但現金就係成本
所以先話唔應該直接溝埋一齊黎除去呃自己
我老母用支銀,銀聯個張係好少少但無得入google pay
同埋你都識話現金買里數0.18/里
而家換里數要間接要比現金買 溝埋除平均都要1.46/里
咁你呢$100買到既里數咪比直接買貴左成8倍 成本效益都差好多
670 fun dollar 變成64000yuu?
咁樣好on9
咁搞笑 轉按都得 佢唔係每月mon住balance
唔夠錢會收charge?
kfc係最抵
唔食嘅話就等promo換自己啱用嘅coupon
enjoy儲yuu㗎
屌,即係做咗傻仔
670 fun dollar 多過68000yuu 成倍
廢卡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞