信用卡討論區(144)恒生生性,mmpower真神出現

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
有冇諗過係人為問題
我用咗十幾年信用卡,冇一次盜用,其中就有HSB同HSBC,甚至SC

你話BIN attacks果啲就另計啦,果啲就無得避
一半一半啦 可以係自己洩漏 購物網站save低leak 撞又有可能 或者銀行data洩漏
有時係同一款卡成批好多個案,咁嗰啲就好難係用家人為
火鍋、放題店
牛大人部機係連住條線,要出去嘟apple pay
真,老實講自己衰嗰啲(釣魚link/SMS/email)一定唔會中,但銀行被hack/碌卡啲人走去抄低張卡呢類避唔到就冇計
到時就痾拔甩要出去做夏蟲
其實信用卡公司點解咁戇鳩,將所有嘢寫晒喺張卡度俾人抄
其實你知唔知信用卡歷史
以前就係靠凸起 之後過底咁樣刮個數字印落去張單度
依家新咭有啲做平面印刷, 唔寫number喺上面
咁CVV呢又有咩原因寫落張卡度
依家手機打開就話方便睇姐
以前下下登入網上銀行咩?
如果唔係你點上網俾錢?
同埋其實商戶收錢唔一定要有CVV
同櫃員機密碼一樣,另外send封信過嚟俾你咪得
唔洗CVV咁出咗事商舖自己食返啫 佢OK我唔阻佢啦
提款咭一張兩張,信用卡可以10幾張吖嘛
你日日袋住封信?
不如諗下如果cvv分開嘅咁你如果網上買嘢搵唔到諗唔到點(你當係驗證碼verify)

宜家多後生仔識用要電子嘢,咁就可以好似Apple Card Mox Card唔印cvv都得
但現時唔得
宜家所有信用卡既號碼同CVV等野我打晒入電話
一開就有齊
咁可以當密碼咁有得改?炒低卡資料嘅盜用一年我諗十億八億點都有 我始終覺得咁樣將把鎖同鎖匙放埋一齊嘅做法真係好戇鳩
以前係磁帶一係人手刮,而家係chip先可以有條件好似apple card咁
用1password 果啲先好喔巴打
唔好打曬去note度
等於俾曬信用卡人
冇計,on9都要㗎啦
複雜啲嘅話老人家用唔掂

有啲嘢冇問題就keep住用
就好似3.5mm audio jack 車門拉柄果啲幾十年都唔會變
好彩so far信用卡盜用啲錢都唔係我食 V/M銀行有錢蝕得起唔理佢地了
仲有指定商戶,同包底呀

我有mark低每筆外幣 就係岀月結單唔岩數
但如果回1%先 咁咪唔夠cover 1.95%?
Note 可以加密
依加信用卡個簽名係咪無乜人用喇?
會唔會有人知道第一幅圖圖中豐澤嗰條數會當係零售簽賬、網上簽賬、繳費定甚麼都不是?
因為嗰陣係經 WhatsApp 揾 Sales 訂機,佢喺門市 gen 咗張單之後就 gen 條 link 叫我上網畀錢。
但係見 e-Banking 返咗單,係冇賺到 Yuu 積分
但係用 e-Banking 交保單又有積分回
e-Banking 又係衰嘅,乜鳩都係寫 SALES 開頭

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞