信用卡討論區(144)恒生生性,mmpower真神出現

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
搭單一問,咁5選2其中一個我揀左 旅遊類別,咁我網上book 酒店只當係網上消費,只有5%回贈,個5.4%就冇,咁個自選好似廢左冇用咁
咁你去旅行時買手信消費都有用麻
佢同網上同自選5揀2好多bug位
我唔直接答你 
我用例子答你 
https://lih.kg/AqjdjEX
MMPower的確好正,日常基本消費已賺爆佢+Fun Dollars
同埋去旅行applepay都中咗九成半啦
依個選項太屈機
係揀外幣補埋剩低嗰啲
以前都會帶張銀行卡開海外提款
宜家帶張debit 平時見滙率低儲定
去到有需要先㩒
小屍話mmpower張卡
餐飲個pt

日日5% +FUN Dollars(自選消費類別簽賬):餐飲
包括於餐廳食肆所作之合資格零售簽賬,但並不包括商戶根據恒生或Mastercard Asia/Pacific (Hong Kong) Limited之商戶 編號不時界定為非本地食肆類別之簽賬、網上零售簽賬、酒席宴會、私人宴會、包場派對及設於酒店/百貨公司/俱樂部/會所內之 食肆/飲食專櫃或個別商戶之收單銀行所鑑定之商戶編號為非有關行業之正確商戶編號或其他未經許可之簽賬。

至於餐飲方面,其實大部份地方收credit card既,都係會收手機支付!不過我唔肯定會唔會有啲高級餐廳只限俾實體卡,所以我覺得餐飲係都可以值得揀!不過我自己用開DBS Eminent 5% 同 信銀Motion 6% ,大佬我真係一個月食唔到$16,000飯XDXDXD

點解要食滿萬6蚊飯?

同埋想請問個5簡1選項係咪可以除時轉架?
係咪冇獨立apps 都係用恆生個垃圾ebank
五揀二黎最揀左之後最少今年冇得再轉
出年既出年再算
THANKS~
想請教,小弟我用MM 卡book 咗機票,經Skyscanner link 去bravofly 買咗13000 蚊機票,諗住穩袋5%, 前排睇計得果0.4%
果個5 揀2 我揀咗旅遊 + 電子產品
求解
網上點都有5
你幾時簽 應該係未派彩
上星期3, 係咪要等月結完先知?
上星期三既要下個月尾派彩
0.4即結 額外係下個月月尾結算
申請前了解下張卡條款先
好的,感謝ching
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞