加拿大有「港式」甜品店指名不聘請StreamB香港人

481 回覆
141 Like 626 Dislike
講唔請暑期工已唔得啦
膠拿大好重裡請人岐視問題
最閪工資咋,重想點?做過世好唔好
好似仲係殘體字出招聘廣告,仲係叫人用微信聯絡Nikki
大概新年嗰陣食過Calgary嗰間
入面貼嘅揮春都係用簡體字揮春
Menu就有啲繁體有啲簡體咁
問題係你吹佢唔漲
要告歧視而家同之前一樣都可以告到
佢係要死保都無計
呢個請人post唔會係個別例子,喺加拿大嘅老闆已經開始知道香港人嘅現實,做夠鐘就離職。

當香港人唔體諒對方做生意嘅困難,只顧自己stream b, 之後嚟加拿大搵工嘅香港人只會更加困難。

就當你唔L理人地生意做唔做到,都考慮吓以後過嚟加拿大嘅香港人,畀人認識香港人好嘅一面
一個人如果真係同你全職做夠一年再離職
咁有咩問題
大佬 我入職唔會同你打成世工
大部分呢類工講係min pay
本身呢類工流動性就係高
咁你畀個原因我請你先得架?大把人可以請,大把人唔會一年後轉工
實有好多人見工就話自己唔會一年後就轉工,講到自己好忠誠
咁不如你講點樣先可以辭職
要做夠幾耐先可以
到底我要負上幾多責任先唔會比人批評
你劃條線比我聽啦

同埋唔好成日話為左之後的人點點點
工作有離離合合好正常
一年對飲食絕對唔係短時間
仲要本身人工係真係低 特別係華人工
好撚癲
唔好自己加前設 討論返點解一年轉工唔可以
你話幾日就no show唔出聲辭職個種抵屌好正常
正如係香港都會有人屌人做做下野就唔見左人
同係唔係移民無關係
你討論緊個人人格問題 定係話 香港大部分移民都係呢種格
太遲啦,等執粒
可能調左nikki去其他分店度做
係加拿大見工問幾歲都唔得 寫名唔請乜人種 上面班五毛話ok冇問題
係 鬼佬會做做一世唔辭職 去藍店d支拿員工都十幾年年資
五毛狗你柒撚完未?
幫佢出名未?
呢面做得華人工基本上都要用we7同佢地溝通
好簡單啫 你份人工夠高啲人咪唔會一年就唔做囉 資本主義係咁 有能力去啲荒山野嶺用sponsorship 吸啲奴隸嚟做啦 呢度啲華人畀人剝削開唔代表我哋要畀人剝削
咁你當然可以簡人請,但你唔可以阻止人見你份工
5毛弱智真係無得救,想俾多1毛都唔值
一出呢啲real life situation就現晒形
唔知移民撚開定藍屍粉紅
阿差就會幫隊友一齊移民 對自己友好到飛起
港豬仆街中既仆街 幾百萬隊友走唔到都唔幫 整死隊友

走啦笠水狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞