加拿大有「港式」甜品店指名不聘請StreamB香港人

481 回覆
141 Like 626 Dislike
雙非可以行Steam b 啦
低級紅,等於自認藍絲
咪就係,真賤格
因為好多做唔慣會走/1年後必走
好簡單,stream B 要正常報稅
如果間鋪想出低d人工(可能低過最低工資)請人但係可以幫員工逃稅既話咪唔請stream B lo
樓豬上51.CA屌殘體

同上淘寶問點解有殘體字有咩分別

btw轉頭出信叫York region市政府跟進下
甜品舖唔通貪佢有良好晉升機會
我係覆緊有人問點解唔想請Stream B
唔係認同緊佢 做緊乜
Stream b 要出稅 要LOE Paystub
CHRC同佢enabling statute Canadian Human Rights Act嘅jurisduction淨係管federally regulated嘅行業,例如銀行、航空同電訊業

係安省嘅甜品舖係受Ontario Human Rights Code 所cover,所以要投訴嘅話要去Human Rights Tribunal of Ontario入application先得,但程序都幾麻煩,幾乎等於同間甜品舖打官司,詳情可見下面條link:

https://tribunalsontario.ca/hrto/application-and-hearing-process/
依家寧願請印度人
唔想請香港人又要開港式甜品
舊移民歧視新移民
好簡單
咁多分店啊? 咁要搵加拿大政府跟跟佢啦
你預人地做甜品店做一世?
連登仔係香港都可以扮大撚晒
一出國外仲賤過地底泥啦
亞洲人歧視亞洲人原本就係天性, 陶傑都有講過, 除左心態上呀Q 之外根本無野可以做到
簡體字唔似香港人?
唔請stream B 可能驚報稅查數有逃稅之嫌?
已有案例
成堆REPLY五毛到出晒面
一睇就知個老闆中國人黎架啦 請條友番黎歧視自己咩
中國人最鍾意打香港旗號掩蓋中國人身份

(講明唔請仲好, 見殘體字仲申請既只會係藍屍, 抵佢地冇工開)
有冇加拿大bro
報俾政府知啦!屌!
唔好話個殘體ad
個介紹連簡轉繁中文都唔撚執
垃圾支那人掛香港牌頭搵食仲玩歧視
google評分幫下佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞