加拿大有「港式」甜品店指名不聘請StreamB香港人

481 回覆
141 Like 626 Dislike
台灣人 馬來西亞人 中國人 香港人 甚至加拿大人
大把人識中文
咩文根本唔係重點
所以正路唔會寫出黎
真係idiot黎
一日唔入紙
一日你都唔會知係咪行stream B
除非你將所有香港owp 排除
咁就擺明種族歧視
留言個位不嬲係香港台有節目,關注海外香港人既人權發展,你唔識野唔該收收皮啦,衝出黎柒都有既
移加撚值得擁有
明顯因為認為STREAM B都是後生即係“黃”人(唔好理係唔係,總之佢認為)
有D玩得高明少少睇你CV先剔走人
加拿大“藍僑”多到你估唔到
見唔少舊移民香港人都唔多like新黎果d
可能唔抵得咁易移到
偷換概念,唔中意新移民?
Job AD 寫明有工作簽證就得,點會係唔中意新移民
僱主係有權揀佢中意請邊種簽證既人
佢可以寫唔請年期較短既visa,或者工簽唔得,一定係 PR or citenzen
但乜工簽都得,係專俾香港人既工簽唔得
呢獲野點解釋?香港人既工簽同其他人既工簽有咩分別
Why not
有民主嘅國家真係好
可以投訴搞大佢
其實香港人都係啱返玩投訴好啲,而家喺民主國家可以瘋狂投訴啲支那狗,個啲咩種族歧視/逃稅,有排玩

民主國家真係好爽
香港人做兩做嫌辛苦就走邊夠擔請
唔請 但係唔會講出口唔係會犯法
你試吓喺香港寫不聘請新來港大陸人會有咩後果
山寨嚟,加拿大手足做嘢啦
而家去到外國做中餐基本上好多都係港式轉變出嚟
睇啲餐牌都知咩事
講係幾十年嚟嘅事
唔係而家大國啲人做果啲
作出嚴厲處分?即係冇炒,Nikki,支那雞扮港炮
你講緊咪野正正係歧視既定義.
你遇到全部印度佬都做衰野,然後你就認定所有印度佬都係仆街黎。
無問題,你 keep it to yourselves, 但你登廣告講明咩人都請係唔請攞印度簽證既人
on99 咁,係加拿大一定比人告架
支那畜咁唔鍾意香港人,但又要做港式甜品

屌你老味 精神分裂
移民撚值得擁有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞